MENIU CAUTĂ
18 Mai. 2018 09:24

VIDEO/ Alina Mungiu Pippidi: Mesajul „dacă îi bagi pe unii în pușcărie, se rezolvă totul” este un mesaj radical populist

Distribuie

Buna guvenare nu se poate face doar cu anticorupție, spune Raportul 2018 al Societății Academice din România. Raportul avertizează asupra eșecului campaniei anticorupție în cazul în care accentul nu se mută pe prevenire și pe funcționarea instituțiilor, fără ca reprimarea  corupției să fie afectată.

Alina Mungiu Pippidi spune la Dezbaterea Stiricurate.ro: „Și mesajul ăsta cu corupția – dacă îi bagi pe unii în pușcărie, se rezolvă totul – este la fel de populist, este un mesaj radical populist. Numai câțiva oameni sunt de vină! În realitate sunt mulți oameni de vină. Structura asta pe care am descris-o eu necompetitivă, să limitezi concurența și să câștige numai unii, există în România în interiorul tuturor profesiunilor. Și oamenii care vor să facă ceva trebuie să se organizeze, în profesiunile lor trebuie să deschidă competiția. Nu numai să-și închipuie că dacă vin în Piața Victoriei la demonstrație, se va schimba ceva. Bine fac că vin, dar nu e suficient.'.

Consumatorii, oamenii de rând pot fi implicați în buna guvernare

Consumatorii, oamenii care sunt beneficiarii serviciilor pot avea un cuvânt de spus chiar în buna guvernare. Adică să fie consultați în timp real și să se țină cont de ce spun ei.

„Una dintre soluții, o cale simplă când ai un guvern care este incompetent și nu are destule informații și să zicem că vrea să crească salariile la un spital, dar el nu este în stare să știe cât câștigă oamenii ăia din spital acum și pentru că guvernul nici adresă de email nu are, așa este de incompetent, și vreau să cresc salariul și din greșeală îl scad și iese un scandal enorm. Atunci nu e mai simplu să întreb înainte? Atunci asta ar fi soluția, construirea unui mecanism de consultare, unul dintre fundamentele bunei guvernări modern, a consulta lumea, ai online. Pa primărie, oriunde, pune un sondaj online, toată lumea are un smartphone, oricine poate să-i transmită Gabrielei Firea părerea lui. Poți să faci tot timpul ca un referendum online, poți să auditezi serviciile publice online, și ăsta e un mod care ajută și Guvernul. Într-o zi o să se ajungă la vot și ai să capeți părerile astea, mai bine le capeți înainte și ai cum să îți ajustezi politicile', spune Alina Mungiu Pippidi.

Loading...
Comentarii