13 Sep. 2017 18:47 , de Cătălin Lupășteanu

DIICOT cere arestarea unui bărbat radicalizat în Germania care spunea că-i aruncă în aer pe ofițeri ai MAI

Distribuie

Procurorii DIICOT Iași cer Curții de Apel Iași arestarea preventivă a lui Cristian Bîrzu, pe care îl acuză de acte de terorism, inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și trafic de migranți.

Despre acesta procurorii arată că este domiciliat în Roman, județul Neamț, cetățean român convertit la islam și identificat cu indicatori de radicalizare.

Acesta s-ar fi radicalizat după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania și în Romania, și și-a exprimat intenția de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta  aflându-se sub măsura controlului  judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Bacău.

DIICOT precizează că Bîrzu a fost condamnat în 2 februarie 2015 de Tribunalul Neamț la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor, faptă ce a avut loc la data de  februarie 2013, victima, un bărbat de 42 de ani, fiind înjunghiată în zona gâtului.

Radicalizat în „deplasare”

În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, arată procurorii, Bîrzu a intrat în contact cu mai mulți deținuți de religie musulmană, unii dintre aceștia radicalizați, raliindu-se la ideologia acestora și declarându-și susținerea față de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase.

Deși era plasat sub control judiciar, mai arată DIICOT, bărbatul și-a manifestat intenția de a părăsi România, prin orice mijloc și indiferent de consecințe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunității musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria.

Se ocupa cu furnizarea de pașapoarte false

Cercetările în cazul bărbatului din Roman au scos la iveală o rețea de persoane ce se ocupa cu contrafacerea unor documente oficiale precum cărți de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverințe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuțe de înmatriculare auto, autorizații de transport.

Potrivit DIICOT acest grup a fost inițiat în cursul anului 2017 de către Constantin Mandache, Cristian Aştefănoaei, Gabriel Pintilie și un alt suspect, iar la grup a aderat apoi și Bîrzu, care și-a manifestat în nenumărate rânduri intenția de a ajuta și susține persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din țările în care se desfășoară conflicte armate, de a pătrunde în spațiul european, prin punerea la dispoziția acestora, contra cost, a documentelor de care aceștia au nevoie, documente  falsificate de către grupare.

Direcția menționează că Aştefănoaei și Pintilie se ocupau personal de falsificarea actelor iar Mandache avea rolul de a falsifica acte și de a găsi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificării, de a  primi sumele de bani date pentru falsificare și de a remite ulterior actele falsificate.

Bîrzu, spun procurorii, avea rolul de a identifica clienți interesați să obțină acte falsificate, clienți de la care primea diferite sume de bani, acte necesare realizării documentelor falsificate.

De menționat este faptul că Bîrzu a obținut acte false de la membrii grupării pentru a ieși ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii.

Buletin pentru un sirian trimis cu Poșta, în Anglia

DIICOT mai arată că la sfârșitul lunii iulie 2017,  Bîrzu a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetățean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii căruia, prin intermediul membrilor grupării infracționale, i-a efectuat un buletin de identitate  românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie.

Procurorii DIICOT de la Iași au făcut luni nouă percheziții domiciliare pe raza municipiilor Vaslui și Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate și de altă natură, falsificate.

Loading...
Comentarii