UPDATE | Legea antifumat risca să nu intre în vigoare de pe 17, dar pe ultima sută de metri, normele de aplicare au fost publicate

16 martie 2016 11:42 De: ,

UPDATE 15.30: Cu câteva ore înainte ca Legea Antifumat, inițiată de deputatul PSD Aurelia Cristea, să fie pusă în aplicare Guvernul a elaborat, normele de aplicare a legii. Pe de altă parte, există o veste bună pentru fumători: deputatul Daniel Fenechiu a depus, astăzi, o lege, prin care, dacă va fi aprobată, vor fi unele excepții la fumatul în spațiile publice închise. Află mai multe, aici.


 

Actul normativ intră în vigoare de joi 17 martie, dar miercuri s-a pus problema că acesta nu poate fi pus în aplicare întrucât Guvernul nu elaborase normele de aplicare a legii. Mai exact, încă nu se știa clar cine e abilitat să dea amenzi, cine se ocupă cu controlul spațiilor publice sau cine răspunde de aplicarea acesteia.

”O lege care nu are norme de aplicare nu poate fi pusă în aplicare. Nu a elaborat Guvernul modul de aplicare a acesteia. Cine dă amenzile? Cine verifică? Nimic nu e clar. Cine primește amenzi le poate contesta, deocamdată”, ne- spus deputatul PSD Ninel Peia, miercuri dimineață.

Pe de altă parte, Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii antifumat, declarase că normele legii vor fi anunțate, ”cel mai probabil miercuri, astfel încât, începând cu data de 17 martie, cei care au atribuţii în aplicarea legii să o poată face”.

Mugur Mihăescu, proprietarul unui local din Centrul Vechi al Capitalei spunea și el, într-un interviu pentru Wall-Street, că până când nu o să fie definitivate și publicate normele de aplicare ale legii antifumat, el nu va lipi afișe cu ”Fumatul interzis” și nu le va interzice clienților săi să fumeze. ”Nu am facut nicio modificare, era pregatit spatiul pentru exact toata lumea, si pentru unii, si pentru ceilalti. pana cand nu se dau normele de aplicare, pentru mine nu exista „incepand de joi”. Cand vad normele publicate, atunci intra in vigoare o lege. O lege fara norme nu exista”, a declarat acesta pentru Wall-Street.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro