12 Mai. 2016 12:40

UPDATE: Pacea Europei, în pericol? Sistemul antirachetă din România este operațional! Reacția Rusiei

Distribuie

UPDATE 15.45: Președinția rusă susține că deja ia contramăsuri împotriva scutului antirachetă de la Deveselu. Moscova a criticat în repetate rânduri prezența scutului antirachetă american în Europa de Est, căci consideră că acesta reprezintă o amenințare la adresa națională rusă. ”Întrebarea nu este dacă vor fi sau nu luate contramăsuri, măsuri sunt deja luate pentru a menţine securitatea Rusiei la un nivel necesar. Încă de la început am spus că, în opinia experţilor noştri, scutul antirachetă reprezintă o ameninţare la adresa statului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției Tass.

UPDATE 13.25  Kremlinul a avut o reacție, prin purtătorul său de cuvânt, în timp ce la Deveselu avea loc ceremonia oficială prin care sistemul antirachetă a fost declarat operațional. Dmitri Peskov a declarat că baza din România reprezintă o amenințare la adresa securității a Rusiei, relatează RT.com.  “Am spus de când a început această poveste că experţii noştri sunt convinşi că dezvoltarea sistemului anti-rachete balistice ridică o anumită ameninţare la adresa Federaţiei Ruse”, a declarat Dmitri Peskov.

“Sunt luate măsuri pentru a asigura nivelul necesar de securitate pentru Rusia. Vreau să vă amintesc faptul că preşedintele însuşi (Vladimir Putin – n.r.) a întrebat în repetate rânduri împotriva cui va funcţiona sistemul”, a adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit sursei citate.

UPDATE ora 12.40: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat joi că România este un aliat de încredere, punctând că Alianța Nord-Atlantică s-a angajat solemn față de securitatea țării noastre, “acum și în viitor”

“România este un aliat foarte angajat și de încredere, care a contribuit mult de-a lungul anilor la apărarea colectivă și la securitatea noastră comună. Vă mulțumesc pentru angajamentele și contribuțiile importante ale României la NATO. (…) România este un aliat de încredere, iar NATO s-a angajat solemn față de securitatea României, acum și în viitor”, a declarat Stoltenberg.

foto: Elena Alexandru

UPDATE ora 12.30 Rusia a criticat din nou scutul antirachetă de la Deveselu, chiar în ziua în care acesta a fost inaugurat. Un înalt oficial din MAE rus a declarat că scutul vizează “izolarea militară și politică a Rusiei”. Oficialul a avertizat  că acest demers va duce la o deteriorare a situației deja dificile dintre Moscova și NATO, relatează Reuters. “Aceste decizii ale NATO nu pot decât să exacerbeze o situaţie deja dificilă”, a declarat Andrei Kelin, oficial în cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit Interfax.

UPDATE ora 10.30: Klaus Iohannis a declarat joi că scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva niciunui stat, punctând că acesta are rol strict defensiv.

“O spun încă o dată cât se poate de clar: Aegis Ashore nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv”, a declarat șeful statului, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE ora 09.30: Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe iohannis1secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, șeful statului menționând că este o zi importantă în contextul în care va fi inaugurat scutul antirachetă de la Deveselu.

“Este o zi foarte importantă pentru toți. Este ziua în care va fi inaugurat Deveselu și, dincolo de asta, sunt bucuros că ne-am întâlnit și putem discuta în profunzime proiectele noastre comune, în mod special Summitul de la Varșovia. Sunt convins că vom găsi puncte de vedere comune”, a declarat Iohannis, în debutul întâlnirii.

Secretarul general al NATO a spus că este o mare onoare pentru el să revină în România.

Citește și: Vladimir Putin avertizează: Sistemele antirachetă din România, ameninţări pentru capacităţile nucleare ruse

NATO Secretary General Jens Stoltenberg

UPDATE: La ceremonia de certificare operaţională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu vor lua parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto), adjunctul secretarului Apărării din SUA, Robert Work, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc. Scutul antirachetă de la Deveselu, început în 2013 şi finalizat anul trecut, în urma unei investiţii de aproximativ 800 de milioane de dolari, va fi operaţionalizat joi, la cinci ani de la finalizarea negocierilor România-SUA.

Citește și: Rusia critică din nou sistemul antibalistic din România, avertizând: „Este o decizie greşită”

Scutul antirachetă american va deveni operațional astăzi, la aproape un deceniu de când Washingtonul a propus protejarea NATO de rachete iraniene, în ciuda avertismentelor rusești ce amenință pacea în Europa Centrală.

În ciuda tensiunilor dintre Kremlin și Occident, oficialii SUA și NATO vor declara joi operațional scutul antirachetă din baza de la Deveselu, România, după ani întregi de planificare, investiții de miliarde de dolari și încercări nereușite de a calma preocupările Rusiei că scutul ar putea fi folosit împotriva Moscovei.

„Acum, NATO va avea capacităţile militare de a apăra Europa”, a declarat Robert Bell, emisarul Pentagonului în Europa, dând asigurări că activarea sistemului antibalistic din România va permite apărarea Europei de ameninţările unor ţări ca Iranul, reiterând poziţia Statelor Unite că elementele antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. „Iranienii își cresc capacitățiile balistice și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Sistemul antirachetă nu este îndreptat împotrvia Rusia.

La Baza 99 Deveselu va fi certificată, joi, capacitatea operațională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România, ceea ce înseamnă ca scutul anti-rachetă american devine oficial activ și integrat în sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO. Este vorba despre una dintre cele mai importante baze americane din Europa, conceputa ca “sistem de apărare împotriva pericolelor din afara Europei”.

scutul_antiracheta

Scutul antirachetă de la Deveselu este una din componentele sistemului de apărare antirachetă al întregii Europe gândit de forţele aliate din NATO.Implicarea României în acest proiect militar presupune găzduirea de interceptori tereştri, adică de rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile) tip Block 1B.

Cu alte cuvinte, la detectarea unei rachete ostile pe radarele fixe sau mobile ale echipamentelor militare, din anumite baze, printre care şi cea de la Deveselu, sau de pe nave de război, vor fi lansate rachete de interceptare care vor localiza ţinta şi o vor distruge în cel mai scurt timp de la decolare.

Citește și: Începând de azi, România este protejată de scutul antirachetă

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Rețete cu căpșune. O salată și cinci deserturi delicioase
Loading...
Comentarii