14 Noi. 2017 23:30 , de Rodica Dirzu

Cum scapi de răceală. 5 remedii naturale de la bunica

Distribuie

Febră, dureri de gât, nas care curge... ai răcit! Chiar dacă infecția virală va trece în maximum zece zile, simptomele ei sunt neplăcute. Dacă ai încerca, însă, altceva în afară de paracetamol, care nu prea mai este recomandat? Iată cum scapi de răceală, fără medicamente, ci doar punând în practică câteva remedii de la bunica.

  1. Ceai de cimbru cu miere și lămâie. Cunoscut mai mult în gastronomie, cimbrul are virtuți antiseptice și antivirale recunoscute și este și un bun expectorant. Lasă cimbrul la infuzat 10 minute și apoi poți bea ceaiul călduț. Dacă nu îți place gustul, mai poți adăuga în ceai o linguriță de miere și suc de lămâie. Ambele sunt antiseptice, iar mierea are și calități cicatrizante. Ideal când ai gâtul iritat.
  2. Ceapă tăiată în două. Calitățile medicinale ale cepei sunt cunoscute încă din antichitate. Ceapa este antioxidantă, antiinflamatorie și antiseptică. De aceea este utilizată în fitoterapie pentru a trata răceala. Taie o ceapă în două și pune-o pe timpul nopții pe noptieră. Te va ajuta să treci mai repede peste neplăcerile respiratorii. Crudă sau fiartă, în supă, este la fel de eficientă.
  3. Grog fierbinte. Lăsat deoparte o vreme, în favoarea medicamentelor, grogul a revenit în actualitate. Pe bază de rom, miere și suc de lămâie, amestecate cu apă foarte fierbinte (de băut, pe cât posibil fierbinte), grogul nu e numai bun la gust, ci și eficient. Motivele sunt nenumărate: mierea și lămâia, cu calitățile expuse mai sus, efectele unei băuturi fierbinți și evident, cele ale romului. Mai poți adăuga băuturii scorțișoară, cuișoare, ambele cunoscute pentru virtuțile lor antiseptice și dinamizante. Cantitățile? După gust, dar nu exagera cu romul!
  4. Camfor și alifie de tigru. Camforul intră în compoziția anumitor produse, printre care se află și alifia puterea tigrului, unde este ingredientul principal. Amestecat cu o bază grasă, mentol și uleiuri esențiale de cuișoare, scorțișoară și alte uleiuri esențiale această alifie combate tusea și degajează căile respiratorii. Se aplică pe nări în doză mică.
  5. Inhalații pentru a ușura respirația. Eliberarea căilor respiratorii și fluidizarea secrețiilor nazale este indispensabilă pentru a scăpa de răceală. Pentru aceasta inhalațiile rămân una dintre metodele cele mai ușoare, chiar dacă nu prea este utilizată. Cum procedezi? Se pune apă la fiert într-un vas mai larg (umplut cam trei sferturi) și se adaugă o lingură de sare grunjoasă și câteva picături de ulei esențial de eucaplit sau de cimbru (nu foarte mult). Dacă ai ramuri de cimbru verde sunt la fel de bune. După ce a fiert apa și ai adăugat picăturile stai deasupra vasului și inhalează aburii. Acoperă-ți capul cu un prosop mare. Ideal ar fi să stai așa 10 minute. Apoi, mergi direct în pat.

 

 

Loading...
Comentarii