19 Iun. 2018 07:00

Drama badantelor din Italia, într-o piesă de teatru la Milano. Regizoare: „Femeile nu trăiesc nici acasă, nici aici”

Distribuie

În Milano s-a pus în scenă o piesă de teatru despre badante, femeile care îngrijesc bătrâni, numită „Le rinchiuse' – „Prizonierele'. Trei actrițe povestesc drama suspendării în timp a vieților acestor femei, între două țări, refuzând să trăiască acolo și neputând să trăiască în țara lor. Artiștii italieni sunt tot mai interesați de problematica socială a migrației.

Spală, calcă, gătesc, șterg, strâng, spală, calcă… Automatisme devenite normalitate pentru mii de femei care sunt muncitoare domestice în Italia, multe dintre ele românce. E greu până și să numești viață ce trăiesc acele femei acolo, fiindcă de fapt ele și-au întrerupt existența pentru un „cândva'. Acel „cândva' e legat mereu de întoarcerea acasă, la copii. „Femeile își spun: trăiesc aici chiar 10 ani sau 15 ani cu gândul de a se întoarce acasă. Și traiul aici, în această singurătate, este o suspendare a timpului, aceasta nu e o viață, e ca și cum ți-ai ține respirația. Și vrei să respiri doar când ajungi acasă', explică Tiziana Bergamaschi, regizoarea piesei și coordonatoarea școlii de dramaturgie Teatro utile.

„Le Rinchiuse' – „Prizonierele'. Titlul piesei dă o bucățică din tematica unei piese greu de digerat, dar atât de necesară. „Le Rinchiuse, această piesă despre viața unei badante într-un interval de 24 de ore, s-a născut în urma întâlnirii uneia dintre participantele la acest curs de scriere dramatică, care lucrează ca asistentă socială, la Parma, cu femeile migrante', povestește regizoarea. În trupa sa de teatru sunt actori de pe tot Globul, încă o metaforă pentru această temă a badantelor care este universală. O femeie singură, într-o țară străină, închisă în casa unui străin pe care trebuie să-l îngrijească, departe de familie, de copii, de tot ce a însemnat viața ei până atunci. O viață care nu există.

Comentarii