18 Iul. 2018 13:00

Singuri acasă, împreună la centrele „Salvați Copiii”. Părinții, înlocuiți de psihologi și asistenți sociali

Distribuie

Centrele pentru copiii rămași singuri acasă funcționează ca un program de after school, dar care vine la pachet și cu consiliere psihologică și socială, atât pentru micuți, cât și pentru cei în grija cărora au fost lăsați. Asociația Salvați Copiii' are 17 astfel de centre în toată țara. Nevoia este însă mult mai mare. 

Dintr-o clasă întreagă de copii, pe Florin îl remarci imediat, chiar fără să facă nimic. Reușește, cu ochii lui jucăuși, să-ți atragă privirea. Acum încearcă, împreună cu colega sa de bancă, să pună pe hârtie activitățile unei zile de școală și a unei zile de vacanță.

Scopul lui Leonard, asistentul social cu care își desfășoară activitatea, este să-i ajute să se organizeze mai bine – învață, așadar, managementul timpului. Un lucru pe care, de obicei, îl deprinzi acasă, când ai pe cap un părinte care te zorește la școală, îți face program la calculator și de masă. Doar că ei nu au părinții alături, așa că activitatea aceasta e mai mult decât binevenită. Asta se întâmplă la unul dintre cele 17 centre after school pentru copiii cu părinții plecați în străinătate al Asociației Salvați Copiii', organizat la Școala 127 din cartierul Rahova din București.

Peste 300.000 de copii au unul sau doi părinți plecați peste hotare. Sunt copiii care, în loc de un telefon ultimul răcnet, au nevoie să le fie ascultată vocea. Și ei mai mereu își roagă părinții să se întoarcă acasă.


Credem că autoritățile ar trebui să lanseze o campanie de informare cu privire la riscurile și beneficiile muncii în străinătate, mai ales când aceasta implică minori rămași singuri acasă și să gândească politici publice sociale pentru sprijinirea acestor familii despărțite din cauza sărăciei. Vă invităm să urmăriți Campania Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mama, începută în 4 iunie, numai pe Libertatea.ro.

Am lansat un scurt ghid pentru părinții plecați, cei rămași acasă și pentru copii, coordonat de psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc. Autorități și societatea civilă vor dezbate, din platoul Libertatea, problematica migrației și cum ne afectează ea pe toți. Și veți putea vedea și citi poveștile emoționante ale unor familii care au avut curajul să plece peste hotare, unii s-au întors, alții și-au luat familiile acolo, alții încă trăiesc despărțiți, dar și ale unor copii care trăiesc cu bunici sau alte rude, ale unor oameni mari care povestesc cum a fost să trăiască fără părinți. Am filmat în cele mai afectate zone, în Iași și Suceava, dar și în Milano, zonă din Italia unde sunt în jur de 150.000 de români. Cel puțin oficial.

Comentarii