20 Iun. 2018 07:00

Vera Quarleri, tânăra din Italia care și-a dat disertația în Sindromul Italia. Și ea a avut o îngrijitoare româncă pentru bunica ei

Distribuie

Vera Quarleri este tânăra din Italia care și-a dat disertația în Sindromul Italia, inspirată de badanta care a lucrat pentru bunica ei. Vera a cunoscut multe românce care i-au povestit prin ce au trecut după ce au luat drumul străinătății. „Admir româncele fiindcă sunt puternice, merg mereu înainte în ciuda greutăților', spune Vera, care a absolvit cu 9,50 masteratul.

Feliile de tort cu frișcă dispar rapid de pe masă. Paharele de șampanie se ciocnesc zgomotos. Părinți, mătuși, nepoți au umplut masa unei cofetării de lângă Universitatea de Studii din Milano. Cu toții au venit să o felicite pe Vera pentru absolvirea masteratului în mediere culturală și lingvistică. Tânăra își așază jucăuș coronița de absolventă pe cap și pozează cu zâmbete generoase. Printre cei prezenți este și Silvia Dumitrache, o activistă româncă pentru drepturile femeilor care a ajutat-o la documentarea lucrării de disertație.

O familie fericită care după acest eveniment se pregătește de un altul: nunta Verei. Iar italianca știe acum, 300 de pagini de documentare mai târziu, că sunt multe familii care nu pot fi împreună, familii care suportă despărțirea dureroasă, copii care nu-și văd mamele cu anii, femei sfâșiate de dor care stau închise în case străine unde lucrează ca îngrijitoare de bătrâni.

Și Vera Quarleri a avut pentru bunica sa o badantă, îngrijitoare, din România și bunicii ei care nu mai este îi dedică această lucrare. Și tuturor femeilor care merg, în ciuda suferinței, mai departe. „Felicitări tuturor româncelor, cum am spus și în lucrare. Admir foarte mult persoanele care iau această decizie de a pleca la muncă și reușesc să meargă înainte. Cu costul îmbolnăvirii, a problemelor, a dorului de copii… Ca să poți face asta, trebuie să ai c… Nu cred că vei putea folosi asta, mai bine tai. Trebuie să fie foarte puternice', glumește Vera. Da, femeile din România trebuie să fie puternice ca să-și lase acasă soți și copii, singura lume pe care o cunosc, din nevoie.

Comentarii
Ultimele Video-uri