Frigărui cu vită şi legume
Ingrediente: 1 kg de carne macră de vită, doi ardei roşii, doi ardei galbeni, un dovlecel, 3 cepe roşii, 10 roşii mici, condimente pentru grătar, o linguriţă rasă de zahăr, 3 linguri de ulei, beţe pentru frigărui.
Preparare: se fierbe carnea în apă cu puţină sare şi cu o linguriţă rasă de zahăr, circa o oră, după care se scoate din apă şi se lasă câteva minute să se răcească. Apoi, se taie în bucăţi (cuburi) de câţiva centimetri şi se căleşte câteva minute în ulei, ca să capete o culoare uşor arămie. Se spală şi se curăţă ardeii şi ceapa, se taie în pătrăţele de mărimea bucăţilor de carne, iar dovleceii se feliază. Se înfige în fiecare băţ, alternativ: o bucată de ceapă, una de carne, una de dovlecel, o roşie, o bucată de ardei şi tot aşa. Când frigăruile sunt gata, se condimentează şi se pun pe grătar.
Picant, la tigaie
Ingrediente: opt ardei graşi verzi, un ardei iute, sare, piper, ulei.
Mod de preparare: ardeiul gras se spală bine, se curăţă de seminţe şi se taie feliuţe. Cel iute se spală şi se taie rondele cu tot cu seminţe. Într-o tigaie se pune puţin ulei şi se călesc feliuţele şi rondelele de ardei. Se potrivesc de sare şi de piper şi se servesc ca garnitură la friptura de vită.
Salată cu usturoi
Ingrediente: şapte-opt ardei roşii, un căţel de usturoi, sare, piper, trei linguri de ulei, o lingură de oţet balsamic.
Mod de preparare: ardeii se spală, se ung cu puţin ulei, se pun într-o cratiţă şi se bagă la cuptor. Se lasă 40-45 de minute. În tot acest timp, se întorc până ce s-au copt pe toate părţile. Când sunt gata, se pun într-un vas mare, se presară peste ei puţină sare şi se acoperă vasul. Usturoiul se curăţă şi se pisează, se adaugă o lingură de ulei şi se freacă bine până devine o pastă cu consistenţă de maioneză. Se adaugă 2-3 linguri de apă rece şi o lingură de oţet. Se condimentează cu sare şi piper. După ce s-au răcit, ardeii, se curăţă de pieliţă, se taie fâşii şi se amestecă bine cu sosul.
Umplut cu brânză şi caşcaval
Ingrediente: 6 ardei graşi roşii, un pachet de brânză de vaci, 100 g de telemea, 3 linguri de smântână, 300 g de caşcaval, sare, piper, pătrunjel pentru decor.
Preparare: se spală ardeii şi se curăţă. Brânza de vaci se pune într-un castron, împreună cu telemeaua rasă, cu 100 g de caşcaval ras, smântână, sare şi piper şi se amestecă până devine o cremă omogenă. Compoziţia se împarte în şase şi se pune câte o parte în fiecare ardei. Peste cremă se pune caşcaval ras, până la umplerea ardeiului şi se decorează cu frunze de pătrunjel. Se servesc reci, ca aperitiv.
Umplut cu carne
Ingrediente: 2 kg de ardei gras, 500 g carne de porc şi 500 g carne de vită tocate, 200 g orez, o ceşcuţă de ulei, o legătură de verdeaţă, trei cepe, 250 ml de supă, două ouă, 50 ml de vin, sare, piper, 200 g de smântână.
Mod de preparare: ardeii se spală şi se curăţă de seminţe cu grijă, ca să nu se rupă. Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşă, iar orezul se spală şi se pune, de asemenea, la călit, 5 minute, cu o ceşcuţă de apă. Carnea tocată, verdeaţa tăiată mărunt, ceapa şi orezul călite se amestecă împreună cu ouăle bătute spumă, cu sare şi piper. Compoziţia se omogenizează şi se introduce în ardei. Aceştia se aşază în picioare, într-o cratiţă unsă cu ulei. Înainte de a fi băgaţi la cuptor, se toarnă peste ei supa, iar când sunt aproape gata, se stropesc cu vin. Se servesc fierbinţi, cu smântână.
SUPEROFERTĂ! Intră acum pe shop.libertatea.ro şi cumpără, la un preţ excepţional, DVD-ul «Găteşte cu Horia Vîrlan»!