MENIU CAUTĂ
08 Aug. 2018 12:00 , de Denisa Macovei

VIDEO EXCLUSIV/ A cucerit marile scene ale lumii și-acum predă balet la Colibița. Judith Turos susține talentele din România!

Distribuie

După ce a cucerit scenele din întreaga lume, Judith Turos, balerina de nivel internațional a venit la Colibița, în Bistrița, pentru a susține tinerele balerine. Născută în România, Judith crede cu tărie că românii sunt printre cei mai buni balerini din lume.

 

Una dintre cele mai bune balerine din Europa, Judith Turos se află în acest moment în Bistrița, la Colibița, în tabăra de balet a lui Ovidiu Danci, unde în fiecare zi repetă cu micuțele balerine.

Judith și profesorul Ovidiu Danci s-au cunoscut în Germania, pe vremea când Ovidiu studia baletul, iar ea era deja prim balerină la Opera din Munchen. Chiar dacă Danci a preferat să se reîntoarcă în țară, cei doi au păstrat legătura și au rămas prieteni buni, astfel că, în momentul în care a aflat că a deschis o școală de balet la Bistrița Năsăud, Judith a vrut să vină personal să vadă generația de dansatoare pe care le pregătește prietenul ei. Acest lucru s-a întâmplat abia în vara acestui an, când Turos a găsit timpul necesar să se reîntoarcă în România.

Balerina de nivel internațional a venit la Colibița

„Este o adevărată onoare să o avem pe Judith Turos în tabăra noastră de balet de la Colibița. În afara faptului că micuțele balerine au șansa să lucreze cu o balerină de talie mondială, dar Judith este un om minunat, de la care și fără să vrei ai câte ceva de învățat', ne-a declarat Ovidiu Danci, cel datorită căruia una dintre cele mai bune balerine din Europa împărtășește acum tinerelor balerine din experiența ei.

Balerina de nivel internațional a venit la Colibița pentru a împărtăși din experiența ei

Născută în România, Judith Turos este membru al Baletul de Stat din Bavaria din 1981. După ce a primit o bursă la Academia de Balet din Moscova, s-a alăturat ca solistă la baletul României, iar un an mai târziu a ajuns în Germania. De-a lungul timpului, ea a dansat în toate rolurile importante ale repetoriului clasic și contemporan, amintind aici: Julieta în Romeo și Julieta, Lise în Fille mal gardee, Marie în Spărgătorul de nuci, dar și multe alte dansuri în Don Quijote, Visul unei nopți de vară, Cinci tagouri, Firebird, Sinfonietta, Blanches.

Toate aceste spectacole i-au adus, pe lângă ropote de aplauze și numeroase distincții. În 1997 a primit titulul de „Bayerische Kammertanzerin' acordat pentru prima dată către ministrul educației german, pentru abilitățile ei de balerină. Ea a fost distinsă cu Premiul Ungariei pentru Dansul Europei în 2000 și, în același an, cu un premiu „Dance' în Munchen. În următorul an, cu ocazia împlinirii a 20 de ani activitate la Baletul de Stat din Germania, compania i-a adus un omagiu cu o manifestare de gală. Cu toate aceste distincții și aprecieri internaționale, Judith continuă să fie aceeași româncă modestă, care nu vrea decât ca alți conaționali să-i calce pe urme și face tot posibilul să-i ajute în acest demers.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO/ Ilona Brezoianu, despre greutățile vieții de actor. La început, am jucat pe donații, pe 30 de lei'

Comentarii