Mergi direct la conținut »
VIDEO/Amintiri ”Fierbinți” de Crăciun! La taclale cu Bucă și Nea Romu, sătenii-actori din serial
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > VIDEO/Amintiri ”Fierbinți” de Crăciun! La taclale cu Bucă și Nea Romu, sătenii-actori din serial

VIDEO/Amintiri ”Fierbinți” de Crăciun! La taclale cu Bucă și Nea Romu, sătenii-actori din serial

Sărbătorile bat la ușă, iar în Fierbinți, Ialomița, este forfotă mare. Oamenii locului au tăiat porcii, au pregătit țuica și vinul pentru o petrecere în familie de neuitat. Nea Bucă, bărbatul după care s-a creionat personajul Celentano, și nea Romu, în casa căruia locuiește polițistul Robi, doi dintre sătenii care sunt, din când în când, actori în celebrul serial ce se filmează la Fierbiți, au povestit, în exclusivitate pentru Libertatea, cum petreceau ei, în copilărie, sărbătorile de iarnă.

De Remus Vlad,

Aproape că nu mai e român care să nu-l fi zărit măcar o dată pe nea Bucă, săteanul carismatic ce face glume la tot pasul. Omul își amintește cu nostalgie de sărbătorile de iarnă, de ograda plină de orătănii și de statul pe uliță cât era ziua de lungă.

Părinții îi făceau minge din mațul porcului

După ce părinții tăiau porcul, tatăl îi făcea o minge dintr-un maț. Nu e nici o glumă, chiar se putea! ”Bășica” nu rezista prea mult pe uliță, se spărgea după câteva șuturi. Dar ce mai conta, distracția era la ea acasă.

Când mergea la colindat, el căra ”Steaua”

Bucă râde cu poftă. Își freacă mâinile. A bucurie! Deși au trecut zeci de ani de atunci, amintirile sunt și acum vii. Colindele pe care le cânta, alături de prietenii săi din copilărie, par să-i fi rămas adânc întipărite în minte. Numai când se gândește la faptul că era pus mai mereu, fiind cel mai mic din trupă, să care ”Steaua”, îl face să zâmbească.

”Când era vorba să împățim ce primeam, eu nu eram pus la socoteală”

”Când era vorba să împățim ce primeam, eu nu eram pus la socoteală”, îmi spune pe un ton serios săteanul. Cum timpul trece repede, nu mai zăbovim prea mult în casa omului, transformată de ani buni în platou de filmare. Ieșim pe uliță și, prin noroiul ce ți se lipește de încălțăminte, mergem rapid către casa lui nea Romu.

Tolo, după discursul președintelui: Trăiască Împăratul!
Recomandări

Tolo, după discursul președintelui: Trăiască Împăratul!

Lui nea Romu, mama îi făcea ciorapi și pulovere din lână

Nea Romu, fost secretar de CAP, ne primește bucuros. Pentru actorul de ocazie din ”Las Fierbinți”, Crăciunul este o sărbătoare aparte, care îi trezește amintiri frumoase. Își amintește de mama. Mama care-i făcea ciorapi și pulovere din lână, ca să aibă ceva nou de Crăciun. Se oprește un pic și, ferm, îmi spune că sărbătorile de azi nu mai sunt ce-au fost. Copiii de astăzi au uitat parcă să se bucure și de cel mai mărunt lucru, de cel mai simbolic cadou.

Știe zeci de colinde

Schimbă subiectul și spune că, pe vremea lui, tinerii din sat mergeau din casă în casă cu colindul și se prindeau în hore. Era ca un ritual, care avea loc în fiecare an. Cum săteanului îi plac colindele și vocea îl ajută, deși nu mai e un tinerel, omul ne cântă ”Bună dimineața la Moș Ajun”. Și chiar se pricepe! Doar știe zeci de astfel de cântece.

Întrebarea pusă de Radu Tudor la dezbatere. Iohannis: 'Ați atins o chestiune foarte sensibilă'
Recomandări

Întrebarea pusă de Radu Tudor la dezbatere. Iohannis: 'Ați atins o chestiune foarte sensibilă'

Mușca din urechea dreaptă a porcului ca să aibă noroc

Când venea vremea Ignatului, părinții îl puneau să muște din urechea dreaptă a porcului ca să aibă noroc. Și acum face la fel! Ca și bunătăți de care nu s-ar mai sătura tot anul, sarmalele și caltaboșul sunt printre preferatele sale de pe masa de Crăciun. Evident, totul se asortează cu un păhărel de țuică. Din propria ogradă.


Citește și:

VIDEO/Fanfara Jandarmeriei Române ne-a colindat. Militarii urează tuturor românilor ”Crăciun Fericit!” și ”La mulți ani!”

Close
Închide
  Close