Izolat într-un palat, la propriu din imediata vecinătate a Bucureștiului, chiar dacă nu mai gătește așa mult în acestă perioadă, Passarelli (61 ani) se oferă să dea sfaturi românilor care vor să guste o pâine dar nu au găsit drojdie să dospească aluatul.
”Este o rețetă veche, nu atât de complicată, pe care am învățat-o în Italia, la școala de bucătari, în urmă cu vreo 30 de ani, de la un profesionist ce avea studii și în chimie.. Acasă îi spune Lievito madre vivo (Drojdie-mama vie)”, descrie rețeta de drojdie pentru pâine, focaccia ori blat de pizza cel mai cunoscut bucătar italian de la noi.
”Eu fac pâine din 100 ml nectar de pere, se poate și din mere ori alt suc natural, dar nu unul din comerț (trebuie un nectar stors din fructe dulci), de asemenea, 200 grame de făină și 100 ml apă carbogazificată care ajută la declanșarea efectului de dospire. Amestecul se acoperă cu un celofan și trebuie ținut circa 48 de ore lângă un calorifer (26-28 grade Celsius), timp în care își triplează volumul. Apoi scoatem coca, tăiem cât avem nevoie, o ”hrănim” tot cu făină, altă jumătate de kilogram, și 250 ml apă. Acoperim cu celofan, legăm cu sfoară, lăsăm la dospit alte patru ore și, după asta conținutul extras poate fi folosit pentru pâine. Operațiunea poate fi repetată la 24 de ore, iar aluatul din friginer îl folosim pe post de drojdie”, este rețeta italiană a lui Antonio Passarelli pentru a înlocui produsul de panificație, la mare căutare zilele acestea.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_125f6f06a61abc94fd2d7f90fc960fbc.jpg)
”Nu e o pâine cu maia e altceva, o pâine foarte sănătoasă. Conținutul acționează ca o drojdie, ceea ce face ca produsele voastre să fie mult mai naturale”, susține bucătarul emerit ce l-a convins și pe Michael, fiul său, să vină la rândul său în România și să-l ajute în meseria sa.
Făcut celebru de Dan Bittman, prin intermediul emisiunii “Dănutz SRL”, preluat apoi, pentru scurtă vreme, de Teo Trandafir, Antonio Passarelli a abandonat viața de vedetă de televiziune pentru a conduce propriul restaurant și propria firmă de catering.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2020/03/7349800230939191006814228940334280458895360o.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_b9682f9aad01633206bd3cf74dbfa0ce.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_8636ca8cd391077be524267418a3f435.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_3edcf08fc33d1e9af49ac7181df04cf5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_bfa28cbff572ce771d343908a83c0b0e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_3848e929437df8ba87ad8abde8d28380.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_677df40d770d5e671355e4020b026b1f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_f7488ef15e8f4169559c7d48e79a801c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_0acfeaf2f8c910afc8e2c626645775c5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_15e4ad1410397b55f7401a43ba0fb5f6.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.