Filmul, regizat de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix în rolul principal, spune povestea anti-eroului de benzi desenate DC, Joker, clovnul malefic cu o înclinație spre violență extremă.

Catalogat de critici drept un film sumbru, expresia unui nihilism glamour, ”Joker” poate fi interpretat ca o critică la adresa societății moderne, în care violența face rating (sau aduce trafic), iar empatia e doar un cuvânt din dicționar. Când omenirea își pierde omenia, se nasc monștri.

Încă înainte ca filmul să ruleze în cinematografe, în jurul ”Joker” s-a stârnit o controversă uriașă. Faptul că poliția și armata americană au lansat avertizări publice privind posibile acte de violență și mai multe cinematografe din California au fost închise în ziua primei proiecții, nu au făcut decât să stârnească și mai multe discuții.

Dar despre ce este vorba și de unde această reacție virulentă pro și contra?

Contra Joker

Deși nu este un film de acțiune în adevăratul sens al cuvântului, Joker are mai multe scene de violență care pot șoca. Dar nu de aici vin criticile la adresa sa, ci de la felul în care este prezentată violența socială și justificarea acesteia.

”Este marcat de o brutalitate neclintită și este mai mult decât o apreciere a unui personaj negativ iubit. Iar arta, de orice fel, nu poate și nu provoacă violență […]

Stephanie Zacharek, critic Times

Filmele sunt, de asemenea, legate de perioada lor. Nu putem le putem viziona în vid și, oricât de distractive ar fi, ele nu pot face abstracție de lumea înconjurătoare în care trăim[…]

Phillips poate vrea să ne facă să credem că ne oferă un film care arată goliciunea culturii noastre, dar de fapt, oferă chiar el un prim exemplu al ei”, scrie Zacharek în una dintre cele mai dure recenzii la adresa filmului, publicată în revista Times.

Personajul Arthur Fleck / Joker este un bărbat care de-a lungul filmului este lovit la propriu și la figurat de prea multe ori. Pe stradă, de bandele violente sau în societate, de sistemul în care trebuie să trăiască, iar toate acestea duc la ceea ce Joker descrie drept o răbufnire după prea multă indignare acumulată zi după zi. De aici ajunge să ucidă mai mulți oameni, iar populația orașului Gotham îl îmbrățișează ca un erou a luptei anti-sistem.

Joker Joaquin Phoenix cronică de film
Joker, poster oficial / Foto: Warner Bros. Pictures

Tabăra criticilor susține, însă, că, fiind un personaj de benzi desenate cu o istorie îndelungată în cultura pop, Joker a fost întotdeauna un ticălos ucigaș, anarhic, dar era mereu prezentat în antiteză cu Batman, creându-se astfel un echilibru între bine și rău. Dar acest Joker nu are un astfel de echilibru.

Bruce Wayne este doar un copil în momentul poveștii iar Todd Phillip nu prezintă niciun personaj care să servească drept „erou” la psihopatia Jokerului.

”Arthur este o mizerie, dar, de asemenea, trebuie să credem că este un minunat – un savant neînțeles […] Inspiră haos și anarhie, dar filmul face să pară că de fapt începe o revoluție în care cei bogați sunt doborâți, iar cei săraci primesc tot ce au nevoie și își doresc, iar băieții triști care nu pot obține o întâlnire devin eroi ucigași. Există o glumă bolnavă, acolo, undeva. Din păcate, se face pe seama noastră”, scrie tot Zacharek într-o altă cronică din Times.

Un alt argument împotriva filmului este acela că acest personaj maltratat de o societate mai largă ar putea să rezoneze cu unele dintre subculturile alimentate de ură și să devină o inspirație pentru grupuri precum incel (n.r. „Incel” e prescurtarea de la „celibat involuntar” și e mișcarea bărbaților care urăsc femeile pentru că acestea nu sunt disponibile sexual. Gruparea e misogină, toxică și anti-feministă, cu membri care avertizează că vor să bată și să violeze femei).

Stephanie Zacharek a spus că personajul ar putea fi „adoptat cu ușurință ca patron al incelurilor”.

Joker Joaquin Phoenix cronică de film
Arthur e mai confortabil în costumul de clovn decât în propria piele / Foto: Warner Bros. Pictures

Pentru Joker

Încercarea de a lega violența de pe ecran cu cea din viața reală nu este ceva nou în cinematografia de la Hollywood.

Filme precum ”Taxi Driver” a lui Martin Scorsese, ”A Clockwork Orange” de Stanley Kubrick și ”Natural Born Killers” a lui Oliver Stone, au fost toate țintele aceluiași tip de controverse despre violența și anti-eroi. Iar regizori precum Alfred Hitchcock, realizau de multe ori filmele să fie văzute din perspectiva eroilor negativi.

Susținătorii ”Joker” susțin că de fapt această controversă creată în jurul filmului este doar o încercarea de a distrage atenția de la ceea ce este important și trebuie făcut pentru a rezolva adevăratele probleme ale societății.

Cei care iau partea peliculei lui Todd Phillips susțin că prezintă realitatea socială și vorbește despre amenințări reale cu care se confruntă societatea americană: nevoie implementării unei legi privind un control eficient al armelor de foc.

Unul alt argument al taberei pro ”Joker”, este performanța extraordinară a lui Joaquin Phoenix în rolul principal. Actorul este considerat de pe acum favorit clar la obținerea unui Oscar pentru felul în care-l ilustrează pe Arthur. Găsește echilibrul perfect între extravaganță și subtilitate, de multe ori contopindu-le spectaculos. Râde și plânge în același timp, emanând o suferință chinuitoare prin zâmbete largi. Privirea melancolică și gura întinsă până la urechi redau perfect contrastul dintre ce simte personajul și ce exteriorizează – poli opuși pe spectrul emoțional.

Joker Joaquin Phoenix cronică de film
Fericire forțată / Foto: Warner Bros. Pictures

Vorbind de controversa din jurul filmului, Joaquin Phoenix a declarat pentru Associated Press: „Dacă nu faci diferența dintre bine și rău, atunci apar tot felul de lucruri pe care le vei interpreta așa cum vrei”.

Warner Bros, compania de producție a Joker, a lansat un comunicat spunând că nu intenționează să „prezinte acest personaj ca pe un erou”, iar regizorul Todd Phillips a fost vocal în apărarea filmului său.

„Ceea ce este extraordinar pentru mine în acest discurs din acest film este cât de ușor poate suna extrema stânga ca extrema dreaptă atunci când se potrivește agendei lor. A fost cu adevărat revelator pentru mine”, a declarat regizorul.

”Joker”, cel mai nou film din seria ”Batman”, a adunat 233,5 de milioane de dolari la nivel mondial în primul week-end de vizionare, arată datele centralizate de către Box Office Mojo.

Filmul, care este interzis celor sub 17 ani, ar putea deveni cel mai celebru din categoria sa, având șanse să detroneze chiar și peliculele din seria ”Deadpool”. Primul dintre acestea a strâns 783,1 milioane de dolari în 2016, iar ”Deadpool 2” a adunat la rândul său 785 de milioane de dolari în 2018.
Citeşte întreaga ştire: Filmul ”Joker” a adunat 233 de milioane de dolari în primul week-end de vizionare

Citeşte şi:

Mort cu mort | Despre declarația lui Iohannis, care a dat vina pe guvernarea PSD pentru accidentul din Ialomița

STUDIU | Copiii mințiți de părinți devin la rândul lor adulți care mint mai mult. „Te las aici”, „Chem poliția” și alte minciuni care lasă urme adânci în conștiința celor mici

Șapte rectori și-au câștigat dreptul la al treilea mandat, interzis prin lege, folosind călătorii în Maldive, Thailanda, Bosnia și Burundi!

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
Playtech.ro
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Observatornews.ro
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
Știrileprotv.ro
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie