Mergi direct la conținut »
Cronică de film: Free Solo, câștigătorul Oscarului pentru cel mai bun documentar, povestea alpinistului care a intrat într-un pariu unic cu moartea
Muzică și Filme Libertatea > Entertainment > Muzică și Filme > Cronică de film: Free Solo, câștigătorul Oscarului pentru cel mai bun documentar, povestea alpinistului care a intrat într-un pariu unic cu moartea

Cronică de film: Free Solo, câștigătorul Oscarului pentru cel mai bun documentar, povestea alpinistului care a intrat într-un pariu unic cu moartea

Premiat cu Oscar, documentarul Free Solo prezintă povestea unică a alpinistului Alex Honnold, temerarul care, în iunie 2017, a urcat fără elemente de siguranță pe cel mai dificil perete din lume, El Capitan, 975 m, în Parcul Național Yosemite din California. Pelicula e un fel de thriller despre împlinirea unui vis și cum să înfrunți senin moartea.

De Justin Gafiuc,

“Închipuiți-vă! E ca și cum participi la Olimpiadă, iar dacă nu iei medalia de aur, mori!”. Nu e nicio exagerare la mijloc. Și nicio figură de stil. Vocea și chipul sunt ale lui Tommy Caldwell, cățărător de elită, prietenul cel mai bun al lui Alex Honnold, starul mondial al alpinismului free climbing. Adică fără echipamente de siguranță sau corzi. Doar omul și natura maiestuoasă.

Iar Tom rezumă în câteva cuvinte thrillerul la limita dintre viață și neființă pe care Honnold îl pregătește și-l visează de-o viață: ascensiunea perfectă și nebunească pe El Capitan, peretele de granit de 975 m din Parcul Național Yosemite (California), cel mai dificil din lume.

“Succesul lui Alex Honnold e «aterizarea pe Lună» în materie de alpinism free solo” 
Tommy Caldwell, alpinist, prietenul lui Honnold

Spre istorie, cu mâinile goale

E 3 iunie 2017, iar Honnold, la 32 de ani, înfruntă istoria. Vrea să devină primul om care urcă pe El Cap cu mâinile goale, cărând un singur accesoriu: cutia cu praf de magneziu, pudra menită să-l ajute să facă priză inclusiv pe striațiile cât un fir de ață. E o provocare la care năzuia încă de când era un tocilar singuratic în Sacramento, “nu eram printre șmecheri”, și se distra urcându-se pe acoperișurile caselor.

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă
Recomandări

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă

A mai câștigat lupta cu El Cap de zeci de ori, ajutat de corzi și sisteme de siguranță, cunoaște traseele ca-n palmă, căci a mângâiat stâncile și și-a testat limitele ani la rând pe monstrul din California. Ori pe alte circuite de profil din Top 50 mondial, din SUA și Mexic până în Marea Britanie, Maroc sau Borneo.

Imun la stimulii pericolului

A ieșit deja în afara fricii. “Cu ce m-ar ajuta teama sus, pe versant?”. La el, există însă și o explicație medicală. Un RMN anterior a relevat că amygdala – nu amigdalele! – lui Alex, adică două glande din emisferele creierului care controlează comportamentul asociat temerii, e aproape imună la stimulii pericolului.

“E nevoie de impulsuri suplimentare”, glumește tipul care a inventat și propriul verb în limba engleză. To honnold – a privi spre abis în timp ce stai cu spatele lipit de zid, într-o poziție înaltă, periculoasă.

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă
Recomandări

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă

Înaintea lui, alți temerari și practicanți de free climbing și-au sfărâmat oasele pe versanți legendari, care au lăsat după ei povești spectaculoase, dar și tragedii.

“Atitudinea față de risc te face însă invincibil”, are o explicație Tom Caldwell pentru proiectul unic “marca Honnold”.

Risc total pentru întâlnirea cu perfecțiunea! Și un mesaj neașteptat de la mama, în ciuda grijilor de părinte: “N-aș îndrăzni să opresc pe cineva să se simtă viu”.

Cameramanul nu poate privi cursa

Iar când face primii pași pentru istorie pe El Cap, Alex pare singurul destins, relaxat, liber. Tocmai își luase obișnuitul său mic dejun vegetarian, preparat în dubița devenită casă personalizată pentru propriile nevoi de trai și antrenament, și se îmbrăcase în tricoul roșu preferat, plus pantalonii de nylon trei sferturi pentru a cuceri vârful californian.

Ce s-a întâmplat cu trenul de metrou care a deraiat acum un an în depoul Berceni. Măsura luată abia acum de Metrorex
Recomandări

Ce s-a întâmplat cu trenul de metrou care a deraiat acum un an în depoul Berceni. Măsura luată abia acum de Metrorex

La poalele muntelui, băieții din echipa de filmare controlează de la distanță, cu telecomenzi, camerele plasate anticipat pe traseu. Le tremură mâinile pe obiectivele păstrate la sol.

Unul dintre operatori nici nu poate urmări ascensiunea. Își pune palmele la ochi, apoi se întoarce cu spatele, lăsând ca imaginea să se înregistreze singură. E apăsat de ideea că, în orice moment, ar putea capta cadrele unei drame.

Cucerit în 3 ore și 56 de minute

Un singur zâmbet își face loc, atunci când Honnold nimerește pe o mică platformă peste un excentric îmbrăcat în costum de iepure și tolănit într-un pat improvizat la înălțime.

În rest, secundele curg greu, iar fiecare milimetru câștigat de Alex e o victorie olimpică.

Sunt însă zone în care Honnold trebuie să facă un șpagat între bucăți de stâncă, să se susțină doar cu vârfurile degetelor sau să se strecoare printr-o falie din munte, prins la mijlocul unui sandvici de granit, de unde se deschide perspectiva unui peisaj de o frumusețe tulburătoare. Dar cine mai poate avea ochi pentru natură, când un om vrea să câștige pariul cu moartea.

Honnold se îngrijește însă ca suspansul să nu se întindă. Avansează miraculos, nimic nu-l oprește, iar vârful e atins, în fine. Prima cucerire a lui El Cap, indiferent de rută, durase 47 de zile pentru o echipă de trei temerari, în 1958. Acum, lui Alex i-au trebuit doar trei ore și 56 de minute. Să se știe: aceasta e unitatea de măsură temporală între a fi și a nu fi!

A luat Oscarul și BAFTA

Regizat de Jimmy Chin și Elizabeth Chai Vasarhely, Free Solo a fost lansat în SUA în septembrie 2018 și a înregistrat până acum un box-office de peste 20 de milioane de dolari. A cucerit premiile Oscar și BAFTA pentru cel mai bun documentar al anului, iar premiera pe National Geographic, producătorul excepționalei pelicule, a avut loc în urmă cu câteva zile.

“Free Solo al lui Alex Honnold ar trebui sărbătorit ca fiind unul dintre cele mai mari filme din istorie despre sportive” New York Times

La sfârșitul lui februarie, premiera oficială în România a lui Free Solo a fost găzduită de Aula Universității Transilvania, din Brașov, în deschiderea Alpin Film Festival, al cărui director, Dan Burlac, e multiplu medaliat la Cannes în calitate de producător, inclusiv un Palme d’Or cu “4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, în 2007.

Colaborarea Burlac – National Geographic va duce filmul într-o caravană națională în perioada mai – decembrie, cu proiecții în 10-15 orașe din România.

Nota: 8/10

  • 15,7 milioane de dolari a fost bugetul documentarului produs de National Geographic
  • 30 de secțiuni cu diferite grade de dificultate are ruta “Freerider” aleasă de Honnold pentru a urca pe El Capitan

Citește și: Mihai Neșu și-a regăsit talentul copilăriei! A revenit la o veche pasiune, care putea să-i fie meserie: „Încerc să mă relaxez și să fac ceva util și pentru ceilalți”

Close
Închide
  Close