Mergi direct la conținut »
Reportaj BBC. Cum au câștigat cântăreții nigerieni inimile a milioane de români
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > Reportaj BBC. Cum au câștigat cântăreții nigerieni inimile a milioane de români

Reportaj BBC. Cum au câștigat cântăreții nigerieni inimile a milioane de români

Jurnaliștii de la BBC au realizat un reportaj despre cum au câștigat cântăreții nigerieni inimile românilor și despre cât de mult s-a schimbat mentalitatea conaționalilor noștri față de persoanele de culoare datorită emisiunilor-concurs.

Înainte ca Tobi Ibitoye să vină în România din Nigeria pe când avea 15 ani, nu s-a gândit niciodată că ar putea ieși în evidență din cauza culorii pielii sale. Dar după doar câteva zile petrecute în București și-a dat seama cât de mult a greșit.

„Poate fi foarte deranjant ca oamenii să se uite la tine ca la un spectacol”, a declarat Ibitoye la BBC. „N-am mai auzit niciodată despre România, până când am început să citesc despre această țară când tatăl meu a primit un post aici”.

Opt ani mai târziu, lucrurile nu puteau fi mai diferite. Susținut de zeci de mii de fani români, muzicianul a semnat primul său contract cu o casă de producție, iar oamenii care se uită insistent la el pe stradă, o fac pentru a încerc să își dea seama dacă este cu adevărat Toby Ibitoye, care a făcut parte din echipa lui Smiley, și care a terminat pe locul al treilea la ediția din 2015 a Vocii României.

Muzicianul a ajuns în România în 2009, atunci când tatăl său a primit un loc de muncă la Ambasada Nigeriei și toată familia sa s-a mutat aici.

Dar România are o comunitate africană foarte mică, deoarece majoritatea celor care părăsesc continentul african tind să se îndrepte spre țările Europei Occidentale – în general, cele cu care au o legătură colonială.

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Se estimează că peste 90% din nigerieni care trăiesc în România sunt studenți, dintre care mulți au venit să studieze medicină, inginerie informatică sau inginerie maritimă.

Dar o generație mai veche de români nu este obișnuită cu conceptul de diversitate, potrivit Anei Crăciun, de la Asociația pentru Dezvoltare Comunitară pentru Egalitate din Iași. „Ei sunt atașați de tradițiile românești puternice și doresc ca lucrurile să fie așa cum au fost”, a spus ea.

La început, însă, Ibitoye trebuia să se obișnuiască să fie vizibil diferită. „Dacă umbli pe străzile din Iași sau în oricare alt oraș mic din România ca o persoană de culoare ești obligat să suporți privirile insistente. Acestea diferă de la curiozitate la uimire, în funcție de modul în care reacționezi”, a spus el.

Dar generația care a crescut după căderea comunismului și care trăiește într-o epocă a internetului și ca parte a Uniunii Europene are o atitudine tot mai tolerantă, spun analistii.

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor
Recomandări

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor

Iar succesul lui Ibitoye nu este un caz izolat, un alt nigerian a ajuns pe locul al doilea anul acesta la Vocea României. Este vorba de Meriam Jane Nduibusi, finalista din echipa lui Tudor Chirilă, care a venit în România din Italia, unde locuiește, cu singurul scop de a participa la emisiune.

„Oamenii traversează drumul spre mine, mă îmbrățișează și îmi spun că mă iubesc”, a declarat ea pentru BBC. Deși nu a câștigat, Nduibusi a spus că a primit o mulțime de iubire din partea publicului român, cu oameni care o întâlneau pe stradă și îi spuneau că vor ca ea să câștige.

De fapt, cântăreața Julie Mayaya a fost desemnată Vocea României în 2012, în echipa lui Horia Brenciu, devenind prima femeie câștigătoare și prima persoană de culoare care a câștigat un show de talent în țară. Mayaya, care este în parte de origine congoleză, a câștigat mai mult succes atunci când a participat la emisiune, ceea ce la aecl moment era un fapt fără precedent.

Un bărbat a murit la spitalul din Alba unde a venit cu gâtul umflat. Acuzațiile familiei
Recomandări

Un bărbat a murit la spitalul din Alba unde a venit cu gâtul umflat. Acuzațiile familiei

Dar întrebat dacă el crede că oamenii l-au votat pentru că este de culoare sau pentru talentul său, Ibitoye spune că este câte puțin din fiecare.

Cosmin Vieriu, un român care locuiește în București și lucrează pentru organizația culturală UNESCO, spune că atitudinile se schimbă, dar nu atât de mult în comunitățile rurale. „Nu este vorba despre rasism, dar oamenii nu au mult contact cu cei din afară. Sunt comunități închise”.

Însă, nu toată lumea este de acord cu faptul că România se deschide sau devine tot mai diversă, cum par să sugereze poveștile de succes ale unor nigerieni.

Andrea Tudorache de la Attitude Reality Transformation, un ONG din București susține că experiențele câtorva nigerieni nu reflectă neapărat societatea românească în ansamblu.


Citește și: VIDEO | A început sezonul reducerilor! Uite cât au scăzut preţurile hainelor şi bijuteriilor în marile magazine


 

Close
Închide
  Close