MENIU CAUTĂ

VIDEO/Moment emoționant: cum cântă trupa FiRMA piesa „Focul” a Laurei Stoica

Distribuie

Trupa FiRMA, una dintre cele mai importante trupe de rock alternativ românesc, s-a remarcat prin piese cu un sound deosebit, clipuri mai mult decât interesante, numeroase premii și participări la festivaluri în țară și în străinătate, dar și prin modestie și bun simț. Componenții trupei poartă un respect deosebit față de alți muzicieni din România, iar acest lucru s-a văzut la cel mai recent concert al celor patru.

Pe scena unui club din centrul Bucureștiului, în aplauzele a sute de fani, solistul Daniel Rocca a interpretat, într-un moment extrem de emoționant, o reinterpretare a celebrului hit „Focul”, pe care regretata Laura Stoica îl lansa în 1993. Au trecut de atunci 25 de ani, dar piesa a rămas în inimile publicului, cei prezenți în Control cântând la unison cu cei de pe scenă. Gestul trupei FiRMA a fost aplaudat îndelung, semn că fanii au fost pe aceeași lungime de undă.

FiRMA, una dintre trupele icon ale rockului alternativ românesc, și-a făcut apariţia în 2001 pe o piaţă muzicală care abia învăţa să se alinieze la standardele internaţionale. Lansat în 2003, albumul „La Orbire”, discul de debut al cărui producător muzical era solistul trupei, Rocca, avea să definească poziţia formației printr-un sound alternative rock cu influenţe jazz, blues, funk şi trip-hop. Clipurile pieselor „La Orbire”, „Nimeni” şi ”Important” spărgeau tiparele, rulând în heavy-rotation pe TV. FiRMA a fost nominalizată la MTV European Music Awards 2004 la categoria ”Best Romanian Act” şi MTV Romanian Music Awards pentru ”Best Rock Band” în 2005.

Daniel Rocca, solistul trupei FiRMA       FOTO: Florin Ghioca

În 2007, formația revenea în atenţia publicului cu „Exit”, un nou LP, o producţie ce anunţa o schimbare a sound-ului, destinat unui public mai larg, ajungând într-o zonă muzicală pop-rock şi incluzând piese în limba engleză. FiRMA devine prima trupă românească nominalizată la o secţiune internaţională, intitulată „Sounds of Europe” şi este invitată să participe la gala MTV European Music Awards 2007, la München. Data de 5 iunie 2014 readuce trupa în atenţia publicului şi a presei de specialitate printr-un mult aşteptat concert de relansare: „ComeBack Live Special”. În iulie 2014, lansează single-ul ”Două suflete”, dezvăluind o maturitate a compoziţiei şi a sound-ului noului material discografic, anunţată anterior de „Copiii Cerului” (2012) şi „Puterea” (aprilie 2014). În octombrie al aceluiași an, FiRMA rescrie istoria rock-ului alternativ românesc odată cu lansarea celui de-al treilea album: „Descântece – Vol. 1”. Albumul este disponibil online şi poate fi downloadat gratuit. Clipul single-ului este realizat pentru piesa „Două Suflete” și este regizat chiar de solistul trupei – Daniel ”Rocca” Stoicea.

Pe 11 septembrie 2015 trupa a lansat videoclipul single-ulul ”Prizonieri de război”, un experiment vizual inedit, care reuneşte figuri de o importanţă mondială în domeniul politic, artistic, social şi spiritual, aduse într-un mod artistic la un nivel de comunicare a aceluiaşi mesaj. Vara lui 2016 a dus „descântecele” pe scenele marilor festivaluri naţionale şi nu numai, începând cu Shine (Bucureşti), Electric Castle (Cluj), Rocanotherworld (Iaşi), We Are Rocking the City (Cluj) şi continuând cu fEast 2016 în Londra sau cu concertul din deschiderea trupei MUSE (Rock the City 2016).

La finalul anului, FiRMA a decis sa ia o pauza de la înregistrările pentru volumul 2 al albumului ”Descântece” şi să se implice într-un proiect teatral inedit, un spectacol hibrid conceput de regizorul Vlad Cristache – ”Deşteptarea Primăverii”. Solistul trupei, Daniel Rocca, a creat muzica şi versurile special pentru acest spectacol, iar trupa interpretează din această coloană sonoră la fiecare reprezentaţie.

CITEȘTE ȘI

Actorul Gabriel Constantin concurează cu nume mari ale cinematografiei mondiale la Amsterdam Film Festival

Citește mai multe despre Laura Stoica, melodie și video pe Libertatea.

Comentarii