MENIU CAUTĂ
, de Geo Berciu

Richard Burton despre Elizabeth Taylor: „E o amantă extraordinară şi sălbatică”! Jurnalele lui intime vor fi publicate!

Distribuie

Amănunte noi vor apărea o dată cu publicarea jurnalelor intime ale actorului britanic, care vor apărea, în premieră, la sfârşitul acestui an. Câteva pasajele din ele dezvăluie gândurile şi sentimentele starului faţă de Elizabeth Taylor, cu care a fost căsătorit de două ori.

„Am fost exagerat de norocos toată viaţa mea, dar cel mai mare noroc al meu a fost Elizabeth. Ea m-a transformat într-un bărbat model, dar nu într-un infatuat, e o iubită-amantă extraordinară şi sălbatică, e timidă şi spirituală şi greu de păcălit”, scria Burton într-un pasaj din noiembrie 1968.

„E o actriţă strălucită, e frumoasă dincolo de orice vis pornografic, poate fi arogantă şi îndărătnică, dar şi iertătoare şi iubitoare. Îmi tolerează defectele şi dependenţa de alcool, o doare stomacul când sunt departe de ea şi în plus mă iubeşte. E ca un catalog ce nu poate fi parcurs în întregime, un almanah pentru bietul Richard. Şi o voi iubi pentru totdeauna”, a adăugat actorul.
Şi chiar dacă se despărţiseră, Burton nu a uitat-o pe Elizabeth Taylor niciodată. „Te iubesc, femeie minunată. Dacă cineva te răneşte, e suficient să-mi trimiţi un bileţel cu un singur cuvânt, precum «nevoie» sau «necesar» sau doar acel cuvânt magic «Elizabeth» şi voi veni la tine mai repede ca sunetul. Trebuie să ştii cât de mult te iubesc”, scria Richard Burton, despărţit fiind de marea lui dragoste.
Richard Burton – care a murit în 1984 la vârsta de 58 de ani – şi-a consemnat viaţa cu meticulozitate, încă de la vârsta de 14 ani, însemnându-şi gândurile pe pagini de carte, în jurnale şi pe coli de hârtie. Scrierile sale au fost donate Universităţii Swansea de ultima lui soţie, Sally.

Memoriile starului britanic includ multe referiri la alţi oameni celebri pe care i-a cunoscut de-a lungul anilor, precum Warren Beaty, Robert Redford, Franco Zeffirelli, Aristotel Onassis şi ducele de Windsor.
În 1963, galezul Richard Burton a interpretat rolul lui Marc Antoniu în filmul „Cleopatra”, rolul titular fiind jucat de Elizabeth Taylor. Cei doi actori, căsătoriţi fiecare cu alţi parteneri în acel moment, au început o legătură pasională, continuată cu două căsătorii şi două divorţuri. Filmul, de proporţii epice, a fost turnat în Italia.

Citește mai multe despre Elizabeth Taylor pe Libertatea.

Comentarii