Mergi direct la conținut »
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > S-a stins din viață Garbis Dedeian, unul din cei mai mari jazzmani români. Muzicianul a închis ochii în singurătate și cu probleme financiare

S-a stins din viață Garbis Dedeian, unul din cei mai mari jazzmani români. Muzicianul a închis ochii în singurătate și cu probleme financiare

S-a stins din viață Garbis Dedeian, unul din cei mai mari jazzmani români. Considerat un genul al saxofonului, artistul cel care a descoperit și format o lungă listă de muzicieni cunoscuți, a închis ochii în singurătate, la 61 de ani, în locuința sa din București. Parcă presimțindu-și sfârșitul, artistul i-a îndemnat pe apropiați să nu amâne să-l viziteze.

De Florian Gheorghe,

Garbis, alături de regretați săi colegi Johnny Răducanu, Corneliu Stroie, Anca Parghel, dar și Tudy Zaharescu și Mircea Tiberian, au format cea mai reprezentativă formație de jazz din muzica românească. Artistul a fost în ultimii ani destul de marginalizat de organizatorii de evenimente, dar a ales să nu se plângă, suferind în discreție.

 ”Mi-a fost ca un tată, frate și profesor. Nu moartea sa m-a îngrozit și singurătatea în care a trăit în ultimul timp și grija zilei de mâine, care l-a afectat mult. O spun cu toată responsabilitatea. Pe Garbis îl deranja nu faptul că trecea printr-o criză financiară, ci fățărnicia colegilor de breaslă, care, în ultimul timp, nu prea îl băgau în seamă, nici măcar să-l întrebe de sănătate. Bani nu ar fi cerut nimănui, pentru că a fost un timp orgolios și cu mare personalitate. De fapt așa sunt marii muzicieni”, ne spune pianistul Alex Pădureanu, cel mai bun prieten al defunctului artist ale cărui compoziții sunt considerate valori de patrimoniu pentru jazz-ul autohton.

”Acum câteva zile i-am promis că îl voi vizita. Mi-a zis: ”Costin, nu mai amân, te rog!”, spune saxofonistul Costin Roșu căruia Garbis i-a fost dascăl.

Fratelui marelui chitarist Capriel Dedeian, Garbis ( FOTO dreapta) se întreținea doar din muzică. Chiar dacă vânzările de discuri nu mai reprezintă astăzi o afacere, într-un efort temerar, muzicianul a lansat un ultim album la începutul anului trecut, disc pe care a participat și ca interpret.

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze
Recomandări

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze

Născut pe 24 aprile 1959, Garbis Dedeian a învățat clarinetul la Școala Populară de Artă din București De jazz s-a îndrăgostit în adolescență, debutând alături de marele pianist Puiu Pascu. Prima mare apariție a avut-o la Festivalul ”Sibiu 79”, pe atunci instrumentist în Big band-ul Centrului Universitar București. De atunci a obținut zeci de premii, devenind nelipsit de la marile evenimente muzicale dedicate jazz-ului, în România și în afara granițelor sale.

Close
Închide
  Close