Avem două mari noutăți – Dune – regizat de Denis Villeneuve și Fundația – regizat de echipa Roxann Dawson, Jennifer Phang, Rupert Sanders. Se vor SF.

Urmăresc un aspect care mă interesează de mulți ani: relația dintre SF & Fantasy, care pentru mine este o relație care dezvăluie un simptom important al modernității târzii în care trăim.

SF-ul, după mine, este pe cale să fie definitiv înfrânt de Fantasy. Subordonat. Fenomenul a început de mulți ani.

SF-ul este un gen ce are la bază un element important care este știința, oricât ar fantasma. Adică expansiunea în cosmos se bazează pe rațiune, știință, instrumente tehno-științifice, progres. Adică puterea și progresul omului spre mai bine și spre soluționarea marilor probleme se află în propria dezvoltare nu în afara lui. SF are un umanism luminos, rațional. 

Fantasy este opusul: este partea întunecată a omului. Are ceva foarte arhaic – de înaintea Antichității și religiilor clasice: ceva foarte primitiv. Puterea omului vine din tot soiul de forțe magice, iraționale, pietre ascunse, inele fermecate, chiloți peste egări etc. Pentru aceste puteri nu faci niciun efort – poate războaie. Omul fără aceste forțe ale întunericului pe care le descoperă aleatoriu, irațional, mistic sau violent, nu poate face nimic. 

Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Recomandări
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

Practic, lumea care a învins este lumea Marvel și Harry Potter: toți eroii au puteri nu pentru că au muncit pentru aceste puteri, ci pentru că le-au primit, natural sau prin diverse forme – forța lor ține de acest aleatoriu și ceva extern irațional și mistic. 

Cele două filme refac ca la carte acest construct al subordonării SF-ului genului Fantasy. Aici mă refer strict la filmele acestea, nu la cărți. Cu alte cuvinte – imaginarul viitorului e tot mai Fantasy. După mine un mare regres, dacă devine dominant.

Tot cosmosul devine medieval: de la arhitectura puterii la mecanismele de rezolvare. Modernă e doar tehnologia, care are și ea multă mistică – devine irațională prin interpretare pentru că nimeni nu mai știe ce este și cum e posibilă. Tehnologia devine magică. 

De la design vestimentar la matematică totul e medieval aici. Pardon – mult mai rău. Matematica este un soi de religie eretică – prigonită în cazul Fundației. Viitorul Imperiului nu trebuie să fie subordonat raționalității științei matematice, ci misticii religioase. Tendința o vedem și în societate.

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime
Recomandări
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime

Elementul central al construcției – mai ales în Fundația – este religia. Religiosul și mistica domină. Dar o formă de religie foarte stranie. Adică foarte americană, pe care europenii o pricep ceva mai dificil și o înghit ca pe o formă de entertainment. De ce? Pentru că ei au o altă tradiție religioasă și o lungă tradiție de laicizare și secularizare. Dar ea lasă urme puternice pe mintea celor ce o consumă.

SUA au trecut printr-un proces foarte straniu de modernizare a religiosului în care e foarte greu să distingi între Școala duminicală a bisericii și MTV, între predica pastorului și discursul politicianului, între discursul de salvare a evanghelistului și vânzătorul ambulant de mărfuri, între episcopul bisericii și managerul băncii și corporației, între hermeneutul Bibliei și expertul tehnologic din Silicon Valley, între teologia americană a salvării și economia Școlii de la Chicago. Acolo totul e un întreg. 

E cam ca în cele două filme. Mai ales în Fundația. Firește, trecute prin filtrele Hollywood și upgradate după rețetele limbajelor deja globalizate ale tehnologiei, divertismentului, rețelelor de socializare, narațiuni hegemonice etc. 

Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni
Recomandări
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni

Mă rog, povestea e ceva mai complicată, dar avem deja un SF înfrânt și subordonat de Fantasy. S-a pierdut echilibrul. 

Iar cei mici cresc cu un viitor Fantasy. Ce înseamnă asta? Cum e școala așa e și viitorul: tenebros și irațional. Mistica și primitul lucrurilor fără efort va subordona totul. Cu toate că sub pământ lucrează grosul populației: pentru că așa e în Fantasy și în Cosmosul Medieval. Ca pe vremuri. Cei crescuți cu Harry Potter știu bine că elfii că și iobagii nu fac parte din Hogwarts: lumea e deja bine castizată.

Noi am intrat de ceva timp în viitor: copiii noștri se nasc și trăiesc deja întra-o lume Fantasy. Cele două filme descriu acest simptom bine. Bine ați venit în viitor! Înapoi în viitor.

Sortiți Infernului – noua sensibilitate politică

După Squid Game vine Hellbound (Sortiți Infernului) – regia Yeon Sang-ho. Serialele acestea coreene au o calitate imensă – cu cât sunt mai proaste cu atât sunt mai bune.

Coreea dezvoltată este un soi de membrană periferică a marelui corp care simte primul impuls. Coreea de azi este cumva esența zilei noastre de mâine. Aceste seriale – a căror calitate artistică nu mă interesează – ridică enorm de multe probleme acute. Deloc întâmplătoare priza lor populară.

Noul serial care s-a cocoțat în top peste halucinantul Squid Game vine cu ceva și mai radical.

Hellbound ridică miza jocului – nu mai e un joc social al celor bogați care își cheltuiesc banii pe un show al canibalismului celor săraci. Acum miza e a unui joc unde nu mai există salvare – infernul își face dreptate publică în văzul lumii on-line: în direct. Dispare politicul.

Miza cea mare este surprinderea „noii realități” – chipul veacului acestuia – Zeitgeist. În ce constă el? Noua sensibilitate social-politică: secta.

Eu tot scriu de ceva vreme pe acest subiect – trăim în plin fantasy – un soi de neoconservatorism isteric foarte sectar adaptată pieței și tehnologiei. Noua sensibilitate este al naibii de tânără. Conflictul actual nu mai este între părinți și copii, ci între bunici și nepoți cu părinții prinși la mijloc. Copiii care au crescut cu Harry Potter acum se fac mari și au dat drumul la raționalitatea lor fantasy: care este capricioasă, irațională și destul de depresivă – puțin noire și o emoție capricioasă iresponsabilă. 

Noua sensibilitate – acest sunet al infernului de tip nou – are puțin din debutul de secol XX, doar că nu mai este optimist, ci este energia declanșată a tinerilor în descompunere și profund deprimată: are energia unui declanșator autodistructiv. O energie imensă care se vrea implozivă. 

Iadul, Infernul nu mai este dincolo, ci aici: un soi de autocanibalizare. 

Secta e politica goliciunii – oamenii goi nu pot face politică. Când oamenii apar goi, politicul, ultimul element care ne mai dă umanitate, se dizolvă. Secta, noua sensibilitate produce promiscuitatea sensului politic. Oamenii goi nu pot face politică, ci altceva: ei intră într-un cu totul alt câmp semantic – e spațiul pietrei, al animalicului, al instinctelor, al iraționalului.

Vedem o societate care se dezgolește în văzul tuturor, renunțând la un minim de reguli şi coduri, renunțând la instituții. Din acest moment, intrăm în spațiul puterii „biologice”, animalice, al pietrei şi bâtei, dar şi al tehnicii, căci politicul împreună cu toate instituțiile sale s-au dizolvat. Speranța şi sensul nu mai există. 

Politica are nevoie de haine, de ritualuri, de minciună, de negociere, de instituții. Aici vedem dizolvarea acestor lucruri: totul se face on-line – în văzul lumii. Toți vrem să dizolvăm legea, instituțiile și să facem o justiție în direct – ca pe rețele de socializare: o religiozitate tehnologică și consumistă.

Păcatul, încălcarea legii, judecata și execuția devin un tot întreg. Adevărul devine mai periculos decât minciuna, dreptatea, mai nemiloasă și violentă decât nedreptatea.

Dispare ideea de căință, de milă, de iertare – pentru că totul devine Adevăr gol în fața Pedepsei ultime a noii sensibilități. Brusc lumea noii sensibilități profund sectare – unde Adevărul și Pedeapsa se fac în văzul lumii, ca pe Facebook – devine înfricoșătoare.

Sunetul infernului este atunci când devenim goi – lipsiți de Instituții – în fața unui Adevăr ultim. Noua politică se anunță devine infernală, înfricoșătoare și lipsită de minima speranță. Suntem Sortiți Infernului. E un film optimist – pentru că realitatea devine suportabilă. Nu și viitorul.

Foto: Dune/Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Marius Vizer rupe tăcerea! “Îl surclasez pe Cozmin Gușă fără echivoc în orice domeniu, mai puțin la minciună și trădare!” Exclusiv
FANATIK.RO
Marius Vizer rupe tăcerea! “Îl surclasez pe Cozmin Gușă fără echivoc în orice domeniu, mai puțin la minciună și trădare!” Exclusiv
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Libertateapentrufemei.ro
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Rețeta de post Lidl. Supa de legume pe care ai să o faci mereu. Are ingrediente ieftine, e delicioasă și gata în câteva minute
FANATIK.RO
Rețeta de post Lidl. Supa de legume pe care ai să o faci mereu. Are ingrediente ieftine, e delicioasă și gata în câteva minute
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Știrileprotv.ro
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Unica.ro
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Momentul în care o motociclistă este lovită cu viteză de un SUV și aruncată pe maşina din faţă, pe un bulevard din Timișoara
Observatornews.ro
Momentul în care o motociclistă este lovită cu viteză de un SUV și aruncată pe maşina din faţă, pe un bulevard din Timișoara
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
HOROSCOP
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
RECOMANDĂRI