MENIU CAUTĂ

Vezi românii care au participat, de-a lungul vremii, la Eurovision

Distribuie

1993 – Dida Drăgan cu piesa „Nu pleca” nu a reuşit să treacă de semifinală pentru a concura în finală. Eurovisionul românesc a avut iz de scandal încă de la prima participare, când mulţi au spus că, dacă ar fi plecat Laurenţiu Cazan cu „Say something”, cel care a ieşit pe locul 2 la faza naţională, s-ar fi întors cu un rezultat bun.
1994 – Dublin, Irlanda – Prima participare a României la Eurovision cu Dan Bittman şi Holograf, cu piesa „Dincolo de nori”, care s-au clasat pe locul 21. Şi pentru că nici aceştia nu au reuşit să obţină un loc fruntaş în finală, adică printre primii 10, regulamentul de atunci prevedea ca România să mai participe abia după 7 ani.
1998 – Birmingham, Marea Britanie – A concurat Mălina Olinescu cu melodia „Eu cred” şi a ocupat poziţia 22.
2000 – Stockholm, Suedia – Trupa Taxi cu piesa „Luna” ne-a reprezentat alături de naista Georgiana Pană şi s-au situat pe locul 17.
2002- Talin, Estonia – România a fost reprezentată de Monica Anghel şi Marcel Pavel, cu melodia „Tell Me Why. Şi, chiar dacă unii i-au contestat pe cei doi artişti sau piesa lui Ionel Tudor înainte de plecarea la Talin, eu au reuşit să claseze ţara noastră pentru prima dată în primii 10, obţinând locul 8.
Nicola, Eurovision
2003 – Riga, Letonia – A concurat Nicola cu „Don’t Break My Heart”, compusă de Mihai Alexandru, pe atunci soţul ei. Şi Nicola a obţinut un rezultat bun, clasându-se pe locul 10 şi obţinând cel mai mare punctaj de până atunci al României: 73 de puncte.
2004 – Istanbul, Turcia – Sanda Ladoşi a reprezentat România cu piesa „I Admit” şi a obţinut doar locul 18 în clasament. Din pricina ei, următorul an, România trebuia să treacă iar de semifinale pentru a ajunge în finală. Sanda a fost contestată şi înainte şi după rezultat de colega ei(dar nu numai) Elena Cârstea, care se situase pe locul 2 la finala naţională şi pregătise un show asemănător Ruslanei, cea care a câştigat locul 1 la Istanbul.
2005 – Kiev, Ucraina – Luminiţa Anghel şi Sistem au concurat cu piesa „Let Me Try”, compusă de Cristian Faur şi s-au clasat pe locul 3 şi 158 puncte, fiind şi cea mai bună performanţă a României. Şi când te gândeşti că şi Luminiţa fusese contestată de o altă colegă, Loredana Groza, cea care a pierdut selecţia naţională. Loredana a adus acuzaţi grave postului naţional, contestând corectitudinea jurizării selecţiei naţionale.
Mihai Traistariu
2006 – Atena, Grecia – Mihai Trăistariu şi al său „Tornero” a continuat succesul României pe scena Eurovision. Melodia sa a ajuns hit în toată Europa şi, cu siguranţă este cea mai cunoscută piesă a unui interpret român la Eurovision. Trăistariu a luat locul 4 şi un punctaj record de 172 de puncte. Şi în cazul lui a ieşit scandal la selecţia naţională. Fanii trupei Akcent, care erau pe val, l-au contestat pe Mihai. Alţii, însă, deopotrivă, au considerat că Akcent, în ciuda faptului că aveau un hit cunoscut în Europa, nu pot cânta live.
2007- Helsinki, Finlanda – Grupul Todomondo, cu piesa „Liubi, Liubi, I Love You”, a ocupat doar locul 13, obligându-l iar pe concurentul care avea să reprezinte România în următorul an să participe mai întâi în sefifinală. A fost anul în care la selecţia naţională s-au adus acuzaţii pe plagiat la adresa lui Marius Moga, favoritul nr.1. Piesa lui Moha, „Dracula my love” interpretată de Andra şi Simplu a fost însă retrasă din concurs, deoarece nu era primă audiţie. Ea mai fusese prezentată la MTV Music Awards în 2005.

2008 – Belgrad, Serbia – Nico şi Vlad Miriţă au trecut de semifinală, însă în finală piesa „Pe-o margine de lume” nu le-a adus decât locul 20. Şi ediţia acesta a concursului naţional Eurovision a fost cu scandal. Mulţi au fost de părere că Biondo, soliştii suedezi, învinşii acelei selecţii, care şi-au încercat şansele la Bucureşti, ar fi fost mai indicaţi să ne reprezinte în Serbia.
2009 – Moscova, Rusia – Elena Gheorghe şi piesa „The Balkan Girls” a lui Laurenţiu Duţă s-a situat şi ea numai pe locul 19. Unii spun că Elena a avut ghinionul să participe într-o ediţie foarte grea. La Bucureşti, scandalul era în floare înainte de plecarea ei, întrucât, trupa care pierduse, „Blaxy girls” a lui Costi Ioniţă avea mulţi fani pe atunci.
2010 – Paula Seling şi Ovi au încins scena de la Oslo din Norvegia cu piesa „Playing with fire” readuc ând România în atenţia Europei şi ocupând acelaşi loc onorant, poziţia 3! La selecţia naţională câştigată de Paula şi de Ovi a venit rândul Luminiţei Anghel să consteste rezultatul. Pe de altă parte ea a fost acuzată că a călcat în picioare în timpul evoluţiei sale peste 20 de fluturi, pe care i-a folosit să facă show.
Hotel FM
2011 – Dusseldorf – Hotel FM cu piesa „Change” va încerca să aducă ţării noastre un punctaj cât mai bun. Nici ei nu au scăpat de scandal înaintea plecăii. David, solistul truoei a fost implicat într-un scandal sexula mediatizat de presa autohtonă, dar nu numai.

Comentarii