Cuprins:
Bugetul a scăzut la recomandarea FMI
Oficialul a subliniat însă că programul nu este subfinanțat și că este important că există în continuare fonduri disponibile.
Potrivit directorului general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a precizat că diminuarea bugetului s-a realizat în conformitate cu recomandările Fondului Monetar Internațional (FMI), având în vedere că doar 47% din fondurile disponibile în 2024 au fost utilizate.
Acesta a adăugat că cererea redusă pentru creditele Noua Casă a fost influențată de nivelul ridicat al dobânzilor, care a descurajat mulți potențiali beneficiari.
Specialiștii din domeniu confirmă această tendință. Andrei Cazacu, National Development Manager la Imobiliare.ro Finance, a explicat că, spre deosebire de creditele ipotecare standard, care pot avea dobânzi fixe începând de la 4,8%, împrumuturile Noua Casă sunt bazate doar pe dobândă variabilă, calculată în funcție de IRCC plus o marjă fixă de 2% a băncii.
În prima jumătate a acestui an, valoarea IRCC a fost de 5,66%, urmând să scadă la 5,55% începând din aprilie. Astfel, beneficiarii programului se confruntă cu dobânzi care au ajuns chiar și la 8%, ceea ce a limitat accesibilitatea acestora.
Avans de 5 % pentru locuințe până în 70.000 de euro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_cc395dc9e58e1093ab1b0f1f6a7376a8.jpg)
Un avantaj major al programului rămâne posibilitatea achitării unui avans de doar 5% pentru locuințele cu un preț de până la 70.000 de euro. Pentru locuințele mai scumpe, avansul necesar crește la 15%, similar cu cel al unui credit ipotecar standard.
Programul Noua Casă, succesorul Prima Casă lansat în 2009, a facilitat până în prezent acordarea a aproape 330.900 de garanții și promisiuni de garantare.
Cei mai frecvenți beneficiari sunt tinerii cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani, care accesează finanțări pentru apartamente de 50-100 mp.