Text: Steluța Năstase-Lupu

Cum îți poți exersa creativitatea chiar acasă

LEAP
(Learn. Explore. Apply. Play) este prima ediție a unei conferințe internaționale, organizată în România de eJobs și Târgul de Cariere, dedicată profesioniștilor din toate domeniile. În cadrul evenimentului, Fredrik Härén va arăta cum poți îmbina ideile pe care le ai pentru a crea lucruri noi.

Fredrik are peste 20 de ani de experiență ca speaker global. A susținut peste 2.000 de prezentări în peste 60 de țări de pe 6 continente. A fost premiat ca „Speaker al Anului” în Suedia, iar cartea sa, The Idea Book, este în topul „Cele mai bune 100 de cărți de afaceri din toate timpurile”.

Fredrik înțelege că de multe ori poți fi rezistent la schimbare, dar ești în același timp curios să încerci lucruri noi. De aceea, te încurajează să combini ideile pe care le ai pentru a realiza ceva nou. Îți poți dezvolta creativitatea chiar acasă. Iată cum:

 1. Citește cărți pentru copii;
 2. Petrece timp alături de cei mici;
 3. Fă-ți timp pentru filme și seriale care îți pot schimba perspectiva asupra lucrurilor;
 4. Pune ideile în practică și construiește lucruri noi chiar acasă;
 5. Descoperă sau amenajează acel loc unde să te simți creativ.

Pregătește-te pentru un discurs plin de povești și voie bună. Iată interviul pe care Fredrik Härén l-a acordat în exclusivitate în România pentru We Are HR:

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat
Recomandări

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat

 

Ești suedez și trăiești în Singapore. Cum a influențat această schimbare de peisaj discursurile și modurile tale  de a gândi sau de a acționa?

În atâtea feluri! Asia îmi oferă:

 • Atâta energie.
 • O mai bună înțelegere a locului unde se află centrul de greutate al lumii
 • O mai bună înțelegere a modului în care oamenii de pe mapamond privesc lumea

Ce lecții importante ai învățat de la liderii din Suedia? Dar de la cei din Singapore?

Suedia este mai mult despre consens. De fapt, consensul înseamnă literalmente „a simți împreună”.  Nu este doar „un acord general”, așa cum este sensul expresiei, ci înseamnă mai mult decât atât. Toată lumea este implicată în procesul decizional pentru a ajunge la un acord, ceea ce înseamnă că toată lumea se simte implicată. Asta creează o legătură mai puternică în cadrul grupului.

Firea cedează și renunță la taxa Oxigen. Ce se întâmplă cu banii plătiți deja
Recomandări

Firea cedează și renunță la taxa Oxigen. Ce se întâmplă cu banii plătiți deja

 

Îți mai aduci aminte dacă cineva din public a avut un impact asupra ta?

Întâlnesc oameni care mă inspiră aproape zilnic! Am avut discuții cu fostul bancher central al Malaeziei care a avut această funcție 16 ani, cu un campion mondial de 8 ori la Squash, cu un fermier crescător de orez eco din Thailanda – foarte prietenos, cu un aikido din Indonezia etc. Lumea este plină de oameni care inspiră și mulți dintre ei merg la conferințe, fie ca vorbitori, fie în public.

Poți recomanda câteva cărți pentru începutul anului 2020, care ar trebui să fie pe biroul fiecărui lider?

Momentan citesc multe cărți pentru copii deoarece am trei copii mici. Și acesta va fi de fapt și sfatul meu: dacă aveți copii mici acasă, petreceți timp cu ei citind. Să-mi iau timp liber pentru a fi alături de copiii mei a fost cea mai bună decizie din viața mea. Când copiii sunt în vacanță sunt și eu în vacanță. Iar în ultimii 5 ani mi-am luat chiar două sau chiar patru luni de concediu pe an.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Zi-ne 3 filme care ar putea inspira liderii. Ce impact au avut asupra ta?
Free Solo –
un documentar uimitor despre potențialul oamenilor.

Și în general orice documentar despre mediu pentru a le reaminti oamenilor să iasă mai mult în natură și să aprecieze mai mult pământul!

Iar ultima mea sugestie va fi un serial – (eu sunt un tip care preferă mai mult serialele decât filmele): Money Heist (La casa de papel). Încurajez oamenii să vadă filme și seriale care nu sunt americane/englezești. Îi ajută să fie mai creativi și să deprindă o mentalitate globală.

Care sunt cele mai importante trăsături pe care companiile ar trebui să le caute la viitorii lor lideri?

 • Creativitatea – desigur. Este cea mai valoroasă abilitate pe care o puteți avea. Este shortcut-ul spre succes.
 • Conexiunile umane. Pierdem adesea capacitatea de conectare cu străinii și aceasta este o abilitate atât de valoroasă.
 • Percepția ideii – abilitatea de a vedea și înțelege schimbarea. Într-o lume în continuă schimbare, să fii capabil să înțelegi schimbarea și să știi să te adaptezi la ea este din ce în ce mai important.

Care sunt cele mai mari amenințări pentru lideri în zilele noastre?

Cea mai mare amenințare este că atât de multe companii și oameni trăiesc în trecut. Automatizarea nu este o amenințare pentru lideri. Este o oportunitate.

În ultimii 20 de ani ai studiat creativitatea umană în întreaga lume. Ce diferențe și ce asemănări ai descoperit în ceea ce privește culturile?

Am descoperit că există atât de multe abordări diferite ale creativității în lume. Aceasta este tema următoarei mele cărți „Lumea creativității”. La fel cum există multe tipuri de mâncare în lume, există multe tipuri de creativitate. Există perspective și practici diferite. Dacă oamenii ar deveni mai curioși să învețe alte tipuri de creativitate decât ale lor, atunci potențialul lor ar exploda.

De ce creativitatea este atât de importantă în afaceri în aceste zile?

Întotdeauna a fost importantă. Dar niciodată nu a fost mai ușor să pui o idee în practică, să găsești atât bani, cât și să o lansezi și să o transformi într-o idee globală.

Ce ucide creativitatea?

Desigur frica. Dar cred că de multe ori o omoară și regulile, procedurile inutile care întârzie rezultatele și birocrația.

Ce ai recomanda?

Chiar dacă oamenii cred că angajatorii nu fac suficient pentru a le dezvolta creativitatea, dacă îi întrebi: „Credeți că faceți suficient pentru a vă dezvolta propria creativitate?”, aproape nimeni nu spune da. Sugestia mea este ca managerii/companiile, în loc să încerce să dezvolte creativitatea oamenilor, ar fi mai bine să-i încurajeze să spună de ce au nevoie pentru a-și dezvolta această latură. Unii oameni au nevoie să fie singuri, alții să fie în grup, unii se simt mai bine când lucrează în natură, alții preferă aglomerația și agitația orașului etc. Așadar, ar conta foarte mult dacă companiile ar ajuta oamenii să înțeleagă pe deplin procesul lor creativ.

Profită acum de oferta: Cumperi un bilet și primești unul gratis!


LEAP va avea loc pe 27 februarie 2020 în cadrul Face Convention Center, unde vei avea ocazia să cunoști oameni creativi din diferite domenii! Rezervă-ți încă de acum locul pentru tine și un coleg de muncă, profitând de oferta 1+1 gratis! Află mai multe pe leap.ro!

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil
GSP.RO

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil

Horoscop 25 februarie 2020. Taurii au probleme de comunicare
HOROSCOP

Horoscop 25 februarie 2020. Taurii au probleme de comunicare