De Alina Vlad,

Vârsta la care apare menopauza depinde de bagajul hormonal al fiecărei femei în parte, dar se încadrează în general în intervalul 45-55 de ani. “În primul rând, trebuie precizat că menopauza reprezintă o stare fiziologică, adică un fenomen normal care apare în mod obişnuit în jurul vârstei de 50 de ani. Menopauza devine un fenomen patologic, adică anormal, atunci când se instalează prea devreme – menopauza precoce (înainte de 45 de ani)”, a explicat, pentru Libertatea, dr. Diana Cocei, medic primar obstetrică-ginecologie şi specialist embriolog.
Perioada de dinaintea instalării menopauzei se numeşte perimenopauză şi are o durată variabilă de timp de la câteva luni până la 8-10 ani uneori. În această perioadă, apar anumite semne care anunţă perioada de menopauză ce va urma. Printre acestea se numără:
1. apariţia menstrelor neregulate, la intervale mai mici sau mai mari decât cele obişnuit.
2. modificarea fluxului sangvin, în sensul scăderii sau, cel mai des, al creşterii lui.
3. apariţia ciclurilor anovulatorii, motiv pentru care femeia nu mai poate concepe decât foarte rar şi cu riscuri mult mai mari în special pentru făt.
4. apariţia senzaţiei de căldură, aşa-numitele bufeuri, creşterea frecvenţei durerilor de cap – cefalee, a senzaţiei de mâncărime – prurit generalizat sau pe anumite zone ale corpului
5. de iritabilitate, nervozitate şi apariţia modificărilor cardiace – hipertensiunea arterială În ceea ce priveşte posibilitatea de a mai concepe în această perioadă de perimenopauză, trebuie analizat fiecare caz în parte şi stabilită oportunitatea unui eventual tratament în acest scop, în funcţie de mai mulţi factori, din care cel mai important rămâne, totuşi, vârsta pacientei.

Ce investigaţii ai de făcut

Această perioadă de perimenopauză se identifică de către medic prin efectuarea dozărilor hormonale şi a ecografiei şi necesită o atenţie deosebită în ceea ce priveşte evaluarea stării de sănătate. Şi aceasta pentru a putea combate din timp anumite afecţiuni care pot apărea cu o frecvenţă mai mare în această perioadă. Printre investigaţiile necesare se numără:

  • consultul ginecologic cu ecografie, analiză PAPS, scorul ROMA pentru pacientele cu chisturi ovariene persistente
  • ecografia de sân, care va stabili frecvenţa cu care trebuie efectuate mamografiile sau eventual chiar un RMN de sân
  • consult cardiologic.
Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”
GSP.RO

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres
HOROSCOP

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres