MENIU CAUTĂ
22 Apr. 2018 23:30

Adela vă sfătuieşte în sex şi iubire. „El a încercat, de când s-a mutat la noi, să fie pentru ea ca un tată, însă ea nu-l acceptă. Ne certăm foarte rău”

Distribuie

De când lumea şi pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Scrie-i Adelei pe adresa [email protected] şi citeşte în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

Mă numesc Adriana şi am 45 de ani. În urmă cu 5 ani am rămas văduvă. Am o fată de 17 ani, de care am avut grijă singură, de la moartea soţului. De un an, însă, nu mai sunt singură. Am început o relaţie şi trăim împreună (el s-a mutat la mine). El a încercat, de când s-a mutat la noi, să fie pentru ea ca un tată, însă ea nu-l acceptă. Oricât de mult am încercat să vorbesc cu ea, să o determin să-i dea o şansă, nu am reuşit decât să ne certăm foarte rău. Îmi este foarte greu să o mai controlez. În două rânduri s-a întâmplat să plece de acasă şi să nu mai ştiu de ea timp de 2-3 zile. Înţeleg că îi este foarte greu de când l-am pierdut pe tatăl ei. Şi mie mi-a fost greu când a murit, dar acum încerc să îmi refac viaţa şi mi-aş dori să înţeleagă şi ea asta şi să-i dea o şansă. Nu mai ştiu cum să mai procedez şi simt că dacă încep să insist din ce în ce mai mult, o să o pierd de tot. Ajută-mă te rog cu un sfat.

Adela răspunde:

Dragă Adriana,

Vârsta fiicei tale este cât se poate de critică, după cum bine știi. Dacă are o idee fixă, n-ai să i-o poți smulge cu forța. Genul acesta de atitudine se vindecă prin acțiuni suficient de drastice încât să o facă să reacționeze așa cum tu ai vrea. Dacă a început să fugă de acasă cu zilele, pericolul să o scapi din mână este foarte mare. Lucrul cert este că amândouă suferiți după iubitul – respectiv tatăl – pierdut. Tu vrei să-ți refaci viața ca femeie, dar ipostaza ta de mamă va fi mereu pe primul loc, cel puțin până când fiica ta va fi destul de mare să-și ia zborul. Prin urmare, mă tem că te-a pus în situația să faci un pas înapoi în ceea ce privește relația ta cu acest bărbat. Dacă tu l-ai ruga să se mute în altă parte, să nu mai locuiască cu voi, până când fata revine la sentimente mai bune, atunci ai putea să iei în mână frâiele situației. Pentru că așa, fata nu mai are motiv să plece de acasă, și – având în vedere sacrificiul pe care l-ai făcut pentru ea – ea nu mai are voie să iasă din cuvântul tău. Așa cum tu ai ascultat de nevoile și dorințele ei, și ea va trebui să o facă în legătură cu ale tale. Există foarte multe șanse ca ea să fie profund marcată de gestul tău și să-și ia o lecție de responsabilitate care să-i fie de folos întreaga viață. Cât despre iubitul tău, dacă te iubește cu adevărat, ar trebui să fie alături de tine în această încercare, măcar până când fata devine majoră, își ia bacalaureatul și intră pe un făgaș normal, în care va dovedi că poate să-și poarte singură de grijă. Dacă nu face față, atunci poți fi sigură că nu ai pierdut mare lucru.

Comentarii