MENIU CAUTĂ
28 Ian. 2016 16:51

Alexandra: „Nu știu ce să fac pentru a-mi salva căsnicia”

Distribuie

Dragă Adela,

Mă numesc Alexandra, am 21 de ani, iar soţul meu are 30. Suntem căsătoriţi de un an şi două luni şi avem o fetiţă de 9 luni. Din fosta relaţie el mai are o fată de 5 ani, care îi poartă numele, dar susţine că nu e a lui şi se judecă pentru paternitate. Am ştiut de la început situaţia şi atunci nu m-a deranjat, acum însă mă deranjează. Relaţia noastră se destramă încet-încet, el e foarte tulburat când o vede pe fosta soţie şi devine agitat. Nu mai suntem ca un cuplu de tineri care se iubesc, relaţii intime se petrec şi la 2-3 săptămâni, iar el îmi zice că sunt nebună pentru că el tot e atras de mine şi că mă iubeşte. Nu ştiu ce să fac pentru a-mi salva căsnicia fiindcă îl iubesc şi nu aş vrea să-l pierd! Mulţumesc.

Dragă Alexandra,

Dacă vrei să nu-ţi pierzi soţul, nu-i mai face nici un reproş. Când îi spui că nu mai e atras de tine, de-abia îi dai idei. Cu atât mai mult cu cât spui că tremură când o vede pe fosta… Ştii de ce este atât de emoţionat? Pentru că n-a mai văzut-o de mult! Şi din moment ce au împreună un copil, sunteţi cumva la egalitate' în ochii lui. În plus, ştie ce înseamnă un divorţ. Aşadar, tu ai două posibilităţi: ori îl ţii lângă tine prin presiune, ori îl laşi să aleagă singur. Dacă îl ţii cu forţa, gândul îi va zbura în altă parte. Dacă îl laşi liber, există riscul ca el să plece, dar există şi şansa să rămână cu toată inima, pentru că aşa îşi doreşte. Ca să nu-ţi mai fie frică, trebuie să te împaci cu gândul cel mai rău. Şi dacă pleacă la ea, ce-o să se întâmple? O să rămână o vreme, o să se plictisească din nou şi apoi… ghici la cine se va întoarce?


Dragă Adela,

Mă numesc Cristina! Anul acesta la noi în liceu a venit un băiat mai mic cu un an decât mine. Acesta se poartă foarte frumos cu mine, stăm destul de mult timp împreună şi am început să am sentimente pentru el. Dar problema e că de câteva zile mi-am dat seama că îl plac şi pe colegul meu de clasă Mihai, care mi-a dat şi el de înţeles că ar avea ceva sentimente pentru mine. În momentul de faţă sunt derutată şi confuză şi nu ştiu ce să fac, cum să-mi dau seama care dintre ei este mai potrivit pentru mine? Mulţumesc!

Dragă Andreea,

Există un singur mod de a răspunde la întrebarea ta: trebuie să afli cât mai multe despre amândoi. Asta înseamnă să te împrieteneşti cu ei, fără să te gândeşti la sentimente speciale. Încearcă să vezi dincolo de furtuna hormonală inerentă vârstei voastre. E un exerciţiu foarte bun, care te va ajuta toată viaţa. Fetele n-ar trebui să creadă că trebuie să-şi piardă capul după primul băiat care le dă atenţie. Să fie ele cele care aleg, nu să aştepte să fie alese de vreun băiat după care, eventual, suspină toate fetele, iar lui nu prea îi pasă, de fapt. Asta înseamnă să ai încredere în tine, cu riscul' de a rămâne singură. Am pus ghilimele pentru că nu cred că există acest risc. Mai devreme sau mai târziu, va apărea cineva cu care te vei potrivi fără să-ţi mai pui nicio întrebare. Ce preferi: să ai o relaţie bazată pe iubire şi respect sau să te mulţumeşti cu ce-ţi pică'? Numai tu poţi alege.


Dragă Adela,

Mă numesc Anca! Am o relaţie frumoasă de patru ani cu iubitul meu. Pentru că mă iubea foarte mult pe mine, a hotărât să-şi părăsească familia, pe care o avea acasă, lăsând totul în urmă, ca să plecăm în străinătate. De o vreme nu ne mai înţelegem. Oare el vrea să se întoarcă la familia lui?

Dragă Anca,

În orice relaţie, după circa trei-patru ani mai pot să apară tensiuni şi chiar certuri, în virtutea obişnuinţei. Faptul că el are o familie acasă e doar un pretext. Pe de altă parte, şi în relaţia sa cu familia probabil că ajunsese în acelaşi impas când a plecat cu tine în străinătate. Nu putem fugi de noi înşine, oriunde ne-am duce. Chiar dacă se va întoarce la ai lui, tot în acelaşi punct va ajunge, mai devreme sau mai târziu. Pentru ca o relaţie să meargă bine, trebuie ca ambii iubiţi să se dezvolte personal, să vrea ca relaţia să crească şi să facă eforturi pentru aceasta. Ce lucruri faceţi împreună într-o zi sau într-o săptămână? Povestiţi în timp ce mân-caţi sau vă uitaţi la televizor? Mergeţi împreună la plimbare, sau ieşiţi doar să vă faceţi cumpărăturile de care aveţi nevoie? Mergeţi la un film, despre care să comentaţi apoi? Dacă nu vă faceţi timp pe care să-l petreceţi împreună, nimeni nu vă poate salva relaţia.

Te rog să-mi scrii pe adresa scrieadelei@libertatea.ro

Comentarii