MENIU CAUTĂ
05 Mai. 2018 21:30

Adela va sfătuieşte în sex şi iubire. „Fiica mea m-a surprins când un prieten de familie mă săruta și nu mă mai înțeleg cu copiii”

Distribuie

De când lumea şi pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Scrie-i Adelei pe adresa scrieadelei@libertatea.ro şi citeşte în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

Nici nu știu cum să-ți spun, mi-e foarte rușine de ce s-a întâmplat, dar asta e, acum trebuie s-o rezolv și aș avea nevoie de ajutor. Sunt măritată de 15 ani, eu și soțul meu avem doi copii, o fată de 14 ani și un băiat de 12. Soțul meu a avut o aventură care ne-a tulburat liniștea familiei, copiii au aflat și toată lumea era împotriva lui. În fine, a încheiat aventura, și-a cerut iertare și lucrurile au părut că reintră în normal. Numai că mie mi-a fost greu să-l iert și, îți dai seama, era cam gheață pe la noi prin dormitor. Săptămâna trecută au venit la noi în vizită niște prieteni vechi, un cuplu care au și ei probleme și se gândesc să se despartă. Și cum trebăluiam eu prin bucătărie, mă trezesc cu prietenul care începe să-mi facă declarații și să-mi mărturisească dragostea nemărturisită de ani și ani. Acum, nici mie nu mi-era indiferent băiatul, dar m-am ținut tot timpul la distanță, că nu doream să am probleme. M-a luat prin surprindere și l-am lăsat să mă îmbrățișeze și să mă sărute. Și chiar în momentul ăla a intrat fiică-mea, care a scos un țipăt și apoi a făcut o criză că de fapt eu sunt cea care strică liniștea familiei și nicidecum taică-său! Îți dai seama, s-au tulburat toate apele, prietenii au trebuit să plece, bărbată-meu a fost șocat… dar nu prea avea ce să spună, că era oricum cu musca pe căciulă. Problema e că nu mă mai înțeleg cu copiii, simt cum îmi scapă de sub control, fiind și la această vârstă delicată. Nu știu cum să-i abordez, te rog dă-mi un sfat.

Adela răspunde:

Draga mea,

Dincolo de tot ce s-a întâmplat, întrebarea cea mai importantă este: cum te simți tu? Ce a însemnat pentru tine gestul prietenului tău? Te-a tulburat într vreun fel, te-a făcut să-l dorești, ți-a dat speranțe? Pentru că în funcție de răspunsul la această întrebare, poți fi convingătoare față de copii. După cum știi prea bine, copiii ne simt foarte bine când îi mințim. Așadar, dacă prietenul a reușit să te tulbure, atunci e clar că nu l-ai iertat pe soțul tău și poate că ar fi bine să afle și el asta. Să rămâneți împreună doar de dragul copiilor, mai ales după toate câte s-au petrecut, e forțat și dureros pentru toată lumea. Dacă însă reușiți să vă înțelegeți ca doi prieteni buni, care au trecut prin multe, aliați-vă și adunați toată familia într-o seară, la un 'consiliu'. Puteți să vă jucați rolurile cu seriozitate, să vă 'dați cuvântul' pe rând, ca într-o ceremonie. Copiii voștri încă nu sunt atât de mari, ar putea lua totul ca pe o joacă, dar din care vor învăța ceva. Regulile sunt următoarele: fiecare spune ce are pe suflet, ceilalți îl ascultă fără să-l întrerupă și îl îmbrățișează la final, pentru că sunteți o familie unită și iubitoare. Așa vă puteți împărtăși 'păcatele' atât tu cât și soțul tău – fără lux de amănunte, dar cu maximă sinceritate – iar în final vă cereți iertare și promiteți că veți face totul pentru a reinstaura armonia în 'regatul' vostru. O asemenea abordare poate funcționa cu succes față de copii, cu condiția ca toată lumea să se țină de cuvânt.

Comentarii