MENIU CAUTĂ

Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Sunt despărțită de bărbatul meu și avem împreună o fată. Fiica noastră nu se mai înțelege cu el și îi spune că e prost”

Distribuie

De când lumea şi pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Scrie-i Adelei pe adresa [email protected] şi citeşte în Libertatea sfaturile ei.

Bună Adela,

Sunt Irina, sunt despărțită de bărbatul meu de circa 7 ani, avem împreuna o fetița de 12. Ca orice copil al unor părinți divorțați, ea stă când la mine, când la taică-său. De ceva vreme nu ne mai înțelegem cu ea, mai bine zis taică-său are acestă problemă, pentru ca în fața mea nu prea are curajul. Întotdeauna eu erau aia „reaua”, care îi impuneam restricții, în timp ce el era cel „bun”, care îi făcea toate mofturile și îi căuta în coarne. Dar iată că acum i s-a întors. Zilele trecute fata era la el, când mă trezesc că mă sună disperat, că i-a spus în față că e prost, plus o mulțime de alte obrăznicii. S-a enervat atât de tare, că a lăsat-o singură în casă și a plecat. Că să o ducem la psiholog. Că abia se abține să nu-i articuleze una – ceea ce el nu a făcut niciodată. Că ea nu înțelege ce sacrificii face el pentru ea – știi tu, textele clasice. Ce vină are copila dacă el e mototol și nu e în stare s-o educe?! Nu știu ce să fac, n-aș duce fata la psiholog, dar nici să stea numai la mine că taică-său nu e-n stare s-o strunească nu-mi convine. Am și eu o viață, nu pot să stau numai după fundul ei. Tu ce părere ai?

Adela răspunde:

Dragă Irina,

Nu cumva ai contribuit și tu la imaginea pe care fata o are despre tatăl ei? Dacă tu îl numești „mototol”, probabil că ai o anumită impresie despre el, pe care i-o transmiți și fiicei. Poate că ea se poartă cu el așa cum te vede pe tine. Copiii sunt cei mai buni imitatori, atât în cele bune, cât și în cele rele. Dacă vrei să-i schimbi atitudinea față de el, mai întâi va trebui să ți-o transformi tu. Cu siguranță că încă nu l-ai iertat pentru motivele în urma cărora ați ajuns să divorțați. Ei bine, pentru liniștea ta și a copilului, va trebui să o faci. Și poate că nu e o idee rea ca fata să nu se mai ducă pe la tatăl ei o perioadă. Îmi dau seama că nu-ți va fi ușor, dar în acest moment aceasta este lecția pe care ți-o servește propriul tău copil. Nu trebuie să te simți nedreptățită, este cel mai bun lucru pe care-l poți face. Când îi iertăm pe ceilalți, o facem în primul rând să ne liniștim pe noi, și abia în al doilea rând pentru cei care ne-au greșit. Dacă vei reuși să-ți ierți fostul soț, vei intra într-o etapă de maturitate care te va ajuta și pe tine, și pe fiica ta să aveți relații sănătoase și armonioase cu sexul opus. Iar dacă întâmpini dificultăți, poți oricând să apelezi la serviciile unui psiholog, atât pentru fiica ta, cât și pentru tine.

Comentarii