Ce sunt trigliceridele și colesterolul

Sănătatea inimii este o parte vitală a sănătății generale, iar nivelurile de colesterol și trigliceride sunt o parte importantă a sănătății inimii.

Aceste două grăsimi sunt produse în corp și se găsesc și în alimentele pe care le consumăm. Avem nevoie atât de colesterol, cât și de trigliceride pentru funcțiile zilnice importante ale corpului, cum ar fi digestia și formarea celulelor. Cu toate acestea, prea mult din oricare dintre cele două substanțe ne poate deteriora arterele și poate duce la afecțiuni cardiace.

Deși este obișnuit să ne gândim la trigliceride și colesterol ca la ceva ce nu e benefic pentru inimă, trigliceridele și colesterolul nu sunt la fel.

Colesterolul este esențial pentru construirea și menținerea părților cheie ale celulelor, cum ar fi membranele celulare și pentru producerea mai multor hormoni esențiali, inclusiv estrogeni, progesteron, vitamina D și steroizi.

  • Colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate joasă), uneori numit colesterol „rău”, reprezintă cea mai mare parte a colesterolului din organism. Nivelurile ridicate de colesterol LDL cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
  • Colesterolul HDL (lipoproteine de înaltă densitate), numit uneori colesterol „bun”, absoarbe colesterolul din sânge și îl transportă înapoi în ficat. Apoi ficatul îl îndepărtează din corp. Nivelurile ridicate de colesterol HDL vă pot reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Abdulkadir Cam, turcul acuzat că a ucis-o pe Mirela Bîtfoi, pune crima pe seama bolii de care suferă: „Îi dau lacrimile când vorbește despre ea”
Recomandări
Abdulkadir Cam, turcul acuzat că a ucis-o pe Mirela Bîtfoi, pune crima pe seama bolii de care suferă: „Îi dau lacrimile când vorbește despre ea”

Trigliceridele, care sunt lanțuri de acizi grași cu înaltă energie, furnizează o mare parte din energia necesară pentru funcționarea țesuturilor. Deci nu putem trăi fără niciunul dintre aceste tipuri de lipide.

Dar atunci când nivelurile sanguine de colesterol sau trigliceride devin prea mari, riscul de a dezvolta infarct miocardic, accident vascular cerebral și boli vasculare periferice este semnificativ crescut. Și de aceea este nevoie să monitorizăm nivelul acestor lipide.

Care sunt cauzele care duc la creșterea colesterolului și trigliceridelor

Înainte de a ști care sunt acele alimente care cresc colesterolul și trigliceridele este important de știut dacă dieta este principalul factor pentru creșterea acestor lipide.

Consumul de prea multe alimente bogate în colesterol, grăsimi saturate și grăsimi trans poate crește riscul de a crește valorile LDL. Obezitatea poate crește, de asemenea, riscul. Alți factori de stil de viață care pot contribui la creșterea colesterolului includ sedentarismul și fumatul.

Însă, deși despre acești factori se vorbește cel mai mult, ei nu sunt singurii și nici cei mai importanți.

Genetica poate afecta, de asemenea, șansele de a dezvolta colesterol ridicat. Genele sunt transmise de la părinți la copii. Anumite gene instruiesc organismul despre cum să proceseze colesterolul și grăsimile. Dacă părinții tăi au colesterolul ridicat, s-ar putea să ai un risc mai mare de a-l avea și tu.

General român, despre cel mai probabil răspuns al Israelului la atacul Iranului: „Nu vorbim de un război simetric, vorbim de o situație tensionată”
Recomandări
General român, despre cel mai probabil răspuns al Israelului la atacul Iranului: „Nu vorbim de un război simetric, vorbim de o situație tensionată”

În cazuri rare, colesterolul crescut este cauzat de hipercolesterolemia familială. Această tulburare genetică împiedică organismul să elimine LDL. Potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului Uman, majoritatea adulților cu această afecțiune au niveluri totale de colesterol de peste 300 de miligrame pe decilitru și niveluri de LDL de peste 200 de miligrame pe decilitru.

Alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul și hipotiroidismul, pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta colesterol ridicat și complicații asociate.

Unele medicamente, în special steroizii și progesteronul, pot face același lucru.

Unul dintre principali factori care pot duce la creșterea nivelului de colesterol este stresul cronic.

Stresul cronic provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv colesterolul ridicat. Cercetările arată că stresul crește riscul de colesterol LDL („rău”) ridicat și scade nivelul de colesterol HDL („bun”). Acest lucru se explică prin faptul că hormonii de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, declanșează schimbări care pot duce la creșterea zahărului din sânge și la inflamație. În timp, acest lucru poate determina ficatul să pompeze mai mult colesterol și trigliceride.

Atacul Iranului asupra Israelului și războiul din Ucraina scot la iveală eșecul tot mai mare al Occidentului de a descuraja amenințările | Analiză Sky News
Recomandări
Atacul Iranului asupra Israelului și războiul din Ucraina scot la iveală eșecul tot mai mare al Occidentului de a descuraja amenințările | Analiză Sky News

Alimente care cresc colesterolul şi trigliceridele

Colesterolul din alimente este adesea greșit înțeles. Consumul de alimente sănătoase cu colesterol ridicat nu este, de fapt, dăunător pentru majoritatea oamenilor. Unele dintre aceste alimente sunt chiar bogate în nutrienți importanți.

În ceea ce privește anumite alimente cu conținut ridicat de colesterol este bine de știut că acestea sunt de două tipuri – sunt alimente care sunt bogate în colesterol, dar care au nenumărate beneficii pentru sănătate, dar și alimente care sunt bogate în colesterol și pot fi cu adevărat dăunătoare pentru organism.

Alimente sănătoase bogate în colesterol

Ouă

Ouăle sunt unul dintre cele mai hrănitoare alimente pe care le puteți mânca, mai ales ca sursă de proteine. Ele sunt bogate în colesterol, 1 ou mare furnizează 207 miligrame de colesterol.
Studiile sugerează însă că ouăle nu cresc nivelul de colesterol și că consumul de ouă întregi poate crește nivelul de lipoproteine de înaltă densitate (HDL) care protejează inima, cunoscut și sub numele de colesterol „bun”.

Există, de asemenea, unele cercetări care sugerează că nivelurile de colesterol din lipoproteine cu densitate joasă (LDL) (cunoscut și sub numele de colesterol „rău”) pot crește pe măsură ce consumul de ouă crește. Cu toate acestea, consumul a 1-2 ouă pe zi este perfect sigur pentru persoanele în general sănătoase.

Brânză

O singură felie (22 g) de brânză grasă oferă aproximativ 20 mg de colesterol și este o sursă bună de calciu și alți nutrienți.

Un studiu de 12 săptămâni pe 139 de persoane a constatat că consumul a 80 g de brânză cu concentrație de grăsime mare, pe zi, nu a crescut colesterolul LDL în comparație cu aceeași cantitate de brânză cu grăsime scăzută.

Fructele de mare

Scoicile, crabul și creveții – sunt surse excelente de proteine, vitamine B, fier și seleniu.

O porție de 85 g de creveți oferă 214 mg de colesterol. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că persoanele care mănâncă mai multe fructe de mare pot experimenta o sănătate cognitivă, vizuală și cardiovasculară îmbunătățite.

Descoperă care sunt alimentele bogate în vitamina D.

Organe

Carnea provenită din organe bogate în colesterol – cum ar fi inima, rinichii și ficatul – este foarte hrănitoare.

De exemplu, inima de pui este o sursă excelentă de puternic antioxidant CoQ10, precum și de vitamina B12, fier și zinc. O porție de 145 g oferă 351 mg de colesterol.

Un studiu din 2017, efectuat pe peste 9.000 de adulți coreeni, a constatat că cei cu un aport moderat de carne neprocesată, inclusiv carne de organe, aveau un risc mai mic de boli de inimă decât cei cu cel mai mic consum.

Sardine

Pe lângă faptul că sunt încărcate cu nutrienți, sardinele sunt o sursă convenabilă de proteine.

O porție de 90 g din acești pești mici conține 131 mg colesterol. De asemenea, oferă 63% din valoarea zilnică pentru vitamina D, 137% din VZ pentru vitamina B12 și 35% din VZ pentru calciu.

Iaurt gras

Iaurtul gras este un aliment bogat în colesterol, dar plin de nutrienți. O cană (245 g) de iaurt gras conține 31,8 mg colesterol.

Studiile asociază aportul crescut de produse lactate fermentate cu grăsimi cu scăderea colesterolului LDL și a tensiunii arteriale și un risc mai mic de accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet.

Alimente care cresc colesterolul și trigliceridele

În timp ce anumite alimente bogate în colesterol sunt foarte hrănitoare și pot fi benefice pentru sănătate, altele pot fi dăunătoare. Iată 4 alimente bogate în colesterol pe care este cel mai bine să le limitați catitativ sau să le evitați.

Alimente prăjite

Alimentele prăjite sunt bogate în colesterol și merită evitate ori de câte ori este posibil.

Sunt bogate în calorii și pot conține grăsimi trans, care pot crește riscul de boli de inimă și pot fi dăunătoare sănătății în multe alte moduri. Aportul ridicat de alimente prăjite a fost, de asemenea, legat de un risc crescut de boli de inimă.

Fast-food

Consumul de alimente fast-food este un factor de risc major pentru numeroase afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet și obezitate.

Persoanele care mănâncă frecvent fast-food tind să aibă un colesterol mai mare, mai multă grăsime pe abdomen, niveluri mai ridicate de inflamație, tensiune arterială mai mare și o reglare afectată a nivelului de zahăr din sânge.

Carne procesată

Carnea procesată, precum mezelurile, este un aliment bogat în colesterol pe care ar trebui să le evităm.

O analiză amplă care a implicat mai mult de 614.000 de participanți a asociat fiecare porție suplimentară de 50 g de carne procesată pe zi cu o șansă cu 42% mai mare de boli de inimă.

Dulciurile

Fursecurile, prăjiturile, înghețata, produsele de patiserie și alte dulciuri tind să fie bogate în colesterol, zaharuri adăugate, grăsimi nesănătoase și calorii.

Sursă foto – Shutterstock.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cel mai puternic laser din lume se află în România, foarte aproape de București. Investiția gigant s-a ridicat la 320 de milioane de euro
FANATIK.RO
Cel mai puternic laser din lume se află în România, foarte aproape de București. Investiția gigant s-a ridicat la 320 de milioane de euro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
GSP.RO
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
Zodiile care vor avea o săptămână norocoasă. Vești bune pentru Berbeci, Tauri și Fecioare
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea o săptămână norocoasă. Vești bune pentru Berbeci, Tauri și Fecioare
Patru avioane Typhoon ale Forțelor Regale Britanice ar fi zburat de la baza din România pentru a apăra Israelul de Iran
Știrileprotv.ro
Patru avioane Typhoon ale Forțelor Regale Britanice ar fi zburat de la baza din România pentru a apăra Israelul de Iran
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
Unica.ro
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Costel Corduneanu aştepta un transplant de mai mulţi ani. Medicii au încercat să îl salveze cu o inimă mecanică
Observatornews.ro
Costel Corduneanu aştepta un transplant de mai mulţi ani. Medicii au încercat să îl salveze cu o inimă mecanică
Horoscop 15 aprilie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi va scoate din rutină, va ține departe gândurile rele și îi va încuraja să facă noi planuri
HOROSCOP
Horoscop 15 aprilie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi va scoate din rutină, va ține departe gândurile rele și îi va încuraja să facă noi planuri
RECOMANDĂRI