Cuprins:
Cum funcționează cuptorul cu microunde
Cuptoarele cu microunde au schimbat viața celor care le-au folosit, din momentul în care au apărut pe piață prima dată, în jurul anilor 1970. Microundele au accelerat procesul de gătire și reîncălzire a mâncărurilor.
Mecanica cuptorului cu microunde a fost, de la bun început, ”misterioasă”. Pare a fi o cutie magică de metal care învârte și încălzește alimentele prin mijloace ”invizibile”, spre deosebire de flacăra cuptorului tradițional.
Un cuptor cu microunde este alcătuit din câteva componente esențiale care sunt utilizate pentru a găti alimentele eficient. Central în acest proces este magnetronul, o componentă cheie care generează unde electromagnetice, cunoscute sub numele de microunde. Aceste microunde sunt apoi direcționate în interiorul cuptorului, unde se află alimentele.
Un ventilator și un dispersor de microunde se ocupă de distribuirea uniformă a energiei în interior, asigurând astfel că toate părțile alimentelor sunt expuse la aceeași cantitate de microunde. Componenta de control a cuptorului, care include panoul de control și butoanele, permite utilizatorului să seteze puterea și timpul necesar pentru gătit.
Procesul de încălzire începe odată ce microundele pătrund în alimente. Acestea interacționează cu moleculele de apă, grăsime și alte substanțe prezente în alimente, punând în mișcare o rapidă reorientare a acestor molecule.
Nu toate alimentele se încălzesc uniform, iar unul dintre factori relevanți este capacitatea diferită a alimentelor de a absorbi microundele.
Microundele fac ca moleculele de apă din alimente să ”vibreze”, producând căldura care gătește alimentele. De aceea, alimentele care au un conținut ridicat de apă, cum ar fi legumele proaspete, pot fi gătite mai repede decât alte alimente. Energia microundelor este schimbată în căldură pe măsură ce este absorbită de alimente și nu face alimentele „radioactive” sau „contaminate”, așa cum s-a spus de multe ori, arată fda.gov.
De asemenea, unele cuptoarele cu microunde sunt echipate cu senzori pentru a monitoriza temperatura și pentru a opri automat procesul odată ce alimentele sunt gătite sau când timpul setat expiră.
Cuptorul cu microunde – beneficii și riscuri
Deși s-a spus de multe ori că radiațiile din cuptorul cu microunde pot fi periculoase, cele mai multe leziuni au fost rezultatul arsurilor cauzate de căldura de la recipiente fierbinți, alimente supraîncălzite sau lichidele care explodează.
Majoritatea leziunilor semnalate, așadar, nu sunt legate de radiații. Cu toate astea, au existat cazuri foarte rare de leziuni cauzate de radiații, din cauza unor circumstanțe neobișnuite sau a unei întrețineri necorespunzătoare.
În general, leziunile pricinuite de radiațiile cuptorului cu microunde sunt produse de expunerea la cantități mari de radiații, care se scurg prin anumite deschideri, cum ar fi golurile din garniturile cuptorului cu microunde. Totuși, reglementările cer ca cuptoarele cu microunde să fie proiectate astfel încât să prevină aceste scurgeri de radiații.
Microundele sunt radiații neionizante, deci nu prezintă aceleași riscuri ca razele X sau alte tipuri de radiații ionizante. Dar, radiațiile cu microunde pot încălzi țesuturile corpului în același mod în care încălzesc alimentele. Expunerea la niveluri ridicate de microunde poate provoca arsuri ale pielii sau cataractă.
Pentru a se asigura că cuptoarele cu microunde sunt sigure, producătorii trebuie să certifice că produsele lor îndeplinesc standardul strict de siguranță împotriva radiațiilor.
Energia cuptorului cu microunde nu se va scurge dintr-un cuptor cu microunde aflat în stare bună. Un cuptor cu microunde deteriorat poate prezenta un risc de scurgeri de radiații.
Pe parcursul utilizării, se recomandă precauție în alegerea recipientelor, evitarea obiectelor metalice și respectarea instrucțiunilor producătorului, pentru a asigura siguranța și eficiența cuptorului cu microunde.
Alimente pe care să nu le găteşti sau încălzeşti în cuptorul cu microunde
Ouă fierte
Atunci când un ou este gătit în cuptorul cu microunde, umiditatea din interior creează o acumulare extremă de abur, ca o oală sub presiune în miniatură, până la punctul în care oul poate exploda! Și mai înfricoșător, oul poate să spargă după ce a fost încălzit, ceea ce înseamnă că oul fierbinte ar putea exploda în mână, în farfurie sau chiar în gură. Pentru a evita transformarea oului într-o bombă cu abur, tăiați-l în bucăți mici înainte de a-l reîncălzi sau, mai bine, evitați să îl puneți în cuptorul cu microunde.
Ardei iuți
Când ardeii iuți sunt reîncălziți în cuptorul cu microunde din diferite motive, capsaicina – substanța chimică care le conferă aroma lor picantă – este eliberată în aer. În aer, substanța chimică vă poate produce leziuni ale ochilor și gâtului. Un bloc de apartamente din Rochester, New York, a fost evacuat după ce un ardei gătit cu microunde le-a produs pe locuitorilor tuse și dificultăți de respirație.
Lapte matern
Multe mame își îngheață și își păstrează laptele matern pentru utilizare ulterioară, ceea ce este grozav, atâta timp cât acesta nu este reîncălzit în cuptorul cu microunde. În același mod în care cuptorul cu microunde încălzește neuniform anumite alimente, el poate, de asemenea, încălzi și o sticlă de lapte matern în mod neuniform. Acest lucru poate fi foarte periculos pentru bebeluș.
Carne procesată
Carnea procesată conține adesea substanțe chimice și conservanți care prelungesc perioada de valabilitate. Din păcate, la microunde, aceste substanțe devin și mai periculoşi pentru sănătatea ta. În cazul cărnii procesate la microunde, am putea fi expuși, fără să știm, la modificări chimice complet nedorite. Un studiu din revista Food Control sugerează că reîncălzirea cărnii procesate la microunde contribuie la formarea produselor de oxidare a colesterolului (COP), care au fost legate de dezvoltarea bolilor coronariene.
Pui
Un lucru important de știut despre cuptorul cu microunde este nivelul de căldură produs de microunde nu ucide întotdeauna bacteriile, deoarece microundele încălzesc din exterior spre interior și nu invers. Înainte de a mânca pui, trebuie să-l gătiți bine pentru a elimina toate bacteriile prezente. Deoarece cuptorul cu microunde nu gătește complet sau uniform toate părțile cărnii, este mai probabil să existe bacterii, cum ar fi salmonella.
Orezul
Orezul băgat la microunde poate duce în anumite cazuri la otrăvire alimentară. Asta deoarece în orez poate exista o bacterie foarte rezistentă numită Bacillus cereus. Căldura poate ucide această bacterie, dar se poate să fi produs deja spori care sunt toxici. O serie de studii confirmă că, odată ce orezul iese din cuptorul cu microunde și este lăsat afară la temperatura camerei, orice spori pe care îi conține se pot înmulți și pot provoca intoxicații alimentare dacă îl mănânci.
Legume cu frunze verzi
Dacă doriți să păstrați țelina, kale sau spanacul gătite pentru a le mânca mai târziu, ar fi bine le reîncălziți într-un cuptor convențional, mai degrabă decât într-un cuptor cu microunde. Când sunt puși în cuptorul cu microunde, nitrații naturali (care sunt foarte buni de altfel) se pot transforma în nitrozamine, care pot fi cancerigene, după cum arată studiile.
Paste
Pastele tind să se usuce în frigider, după ce au fost gătite, iar reîncălzirea lor la microunde le va face și mai uscate. Pastele cremoase și uleioase reprezintă o provocare și mai mare, deoarece uleiul sau grăsimea au tendința de a se separa atunci când sunt reîncălzite în cuptorul cu microunde.
Sosul de roșii
Încălzirea sosurilor de roșii în cuptorul cu microunde se termină adesea cu multă murdărie. Aburul produs de sos atunci când este încălzit se acumulează până când este suficient de puternic pentru a exploda pe pereții cuptorului cu microunde. În unele cazuri, sosul poate chiar să explodeze când îl amesteci, ceea ce ar putea duce la arsuri și cu siguranță la pătarea hainelor.
Mai bine încălzește orice sos într-o tigaie mică pe aragaz. Acest lucru va permite o încălzire uniformă și puteți amesteca ușor pentru a preveni acumularea de abur.
De ce să nu bagi obiecte metalice în cuptorul cu microunde
Atunci când introduci obiecte metalice în cuptorul cu microunde, acestea pot reflecta microundele înapoi către sursa lor (magnetronul). Acest lucru poate provoca daune la nivelul magnetronului și poate afecta funcționarea cuptorului.
Dacă obiectele metalice au margini ascuțite sau dacă există spații mici între ele, pot apărea scântei în timpul expunerii la microunde. Aceste scântei pot deteriora cuptorul cu microunde sau chiar pot provoca incendii.
Metalele se pot încălzi rapid în cuptorul cu microunde. Dacă un obiect metalic are o formă care favorizează concentrarea energiei microundelor într-un anumit punct, acesta se poate încălzi la temperaturi foarte ridicate, ceea ce poate duce la incendii sau la topirea obiectului.
Vezi și – Greșeli pe care le faci când folosești cuptorul cu microunde
Sfaturi pentru utilizarea în siguranță a cuptorului cu microunde
- Citiți manualul de instrucțiuni al producătorului pentru a ști procedurile de operare recomandate și măsurile de siguranță pentru modelul dumneavoastră de cuptor.
- Utilizați vase de gătit sigure pentru cuptorul cu microunde, special fabricate pentru a fi utilizate în cuptorul cu microunde.
- Nu folosiți cuptorul cu microunde dacă ușa nu se închide ferm sau este îndoită, deformată sau deteriorată în alt mod.
- Ca măsură suplimentară de siguranță, nu stați direct în fața unui cuptor (și nu permiteți copiilor să facă acest lucru) pe perioade lungi de timp în timp ce acesta funcționează.
- Nu încălziți apă sau lichide în cuptorul cu microunde mai mult decât este recomandat în instrucțiunile producătorului.
- Unele cuptoare nu ar trebui să funcționeze când sunt goale. Consultați manualul de instrucțiuni al cuptorului dumneavoastră.
- Curățați în mod regulat interiorul cuptorului, marginea exterioară și ușa cu apă și un detergent slab. Nu este necesar un detergent special pentru cuptorul cu microunde. Asigurați-vă că nu utilizați bureți de oțel sau alți abrazivi.
Sursă foto – Shutterstock.com