Meseria de pilot de avion este considerată, și pe bună dreptate, una dintre cele mai frumoase, mai spectaculoase și mai bănoase meserii din lume. Dincolo de elementul spectacular pe care îl oferă zborul propriu-zis, această meserie presupune o pregătire specială, un antrenament continuu, pe de-o parte, iar pe de altă parte necesită și o serie de calități speciale. Comandanții de aeronave ocupă una dintre cele mai râvnite poziții din industria aeriană, datorită statutului privilegiat, compensațiilor financiare generoase, precum și oportunităților de a călători în toată lumea. Dacă o carieră comandant de aeronavă ți se pare însă greu de atins, dar visezi să zbori și să explorezi lumea dintr-o perspectivă unică, poți alege să-ți iei un brevet pentru zbor sportiv, cu avioane ultraușoare care, deși nu se înalță decât la câteva sute de metri, oferă senzații cel puțin la fel de tari.

Indiferent în ce direcție te îndrepți, către manșa unui avion de linie sau unul privat, cariera de pilot poate fi alegerea ideală pentru tine. Așadar, dacă îți surâde ideea de a ajunge pilot de avion, noi îți vom spune ce trebuie să faci pentru a ajunge să practici această meserie.

Ce trebuie să faci ca să-ți iei brevetul de pilot

Cristi Burci a încercat fără succes să ridice sechestrul pe 35 de milioane de euro în Dosarul Romvag. Instanța: „Presupusele sume de bani spălate se situează la valori foarte ridicate”
Recomandări
Cristi Burci a încercat fără succes să ridice sechestrul pe 35 de milioane de euro în Dosarul Romvag. Instanța: „Presupusele sume de bani spălate se situează la valori foarte ridicate”

În primul rând, trebuie să știi că, pentru a ajunge pilot de avion, va trebui să fii într-o formă excelentă din punct de vedere medical, să ai o capacitate de concentrare deosebită și să te descurci foarte bine în situații-limită.

Pentru a deveni pilot de avion în România, poți opta pentru o carieră militară aplicând la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă. În cazul în care nu îți dorești o carieră militară, poți urma cursurile unei școli de pilotaj acreditată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Cea mai prestigioasă dintre aceste școli este Școala Superioară de Aviație Civilă.

În același timp, poți să începi să îți dezvolți interesul pentru aviație chiar din perioada liceului. Un exemplu în acest sens este inaugurarea, în Caransebeș, în urmă cu cinci ani, a primului liceu privat de aviație din țara noastră.

Ce cursuri și calificări sunt necesare

Cursurile de formare profesională pe care le efectuezi în cadrul unei școli de pilotaj includ atât ședințe de instruire teoretică, cât și practică. Elevii trebuie să acumuleze la finalul cursurilor 220 de ore de zbor. Dintre acestea, o parte se pot efectua pe simulatoare. Conținutul cursurilor variază în funcție de tipul de licență pe care dorești să-l obții, precum și de tipul de aparat de zbor pe care se face pregătirea.

ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe
Recomandări
ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe
Cum poți lua brevetul de pilot de avion - Imagine cu căpitanul unei aeronave aflat la manşa aparatului.
Comandanții de aeronave ocupă una dintre cele mai râvnite poziții din industria aeriană

Anumite companii aeriene, inclusiv cele din România, oferă cursuri de licențiere mai accesibile ca preț, însă în acest caz absolvenții acestor cursuri sunt adesea obligați să lucreze pentru respectivele companii odată ce își finalizează instruirea. După încheierea cursurilor, absolvenții vor susține atât examene teoretice, cât și practice pentru a obține licența ATPL, care reprezintă cel mai înalt nivel de calificare pentru un pilot de avion. Această licență este valabilă timp de șapte ani, iar în acest interval pilotul va trebui să acumuleze cel puțin 1.500 de ore de zbor, pentru că, în caz contrar, acesta își va pierde licența.

Cât te costă să-ți iei brevetul de pilot

Pe lângă calitățile despre care am amintit anterior, pentru a deveni pilot de avion vei avea nevoie și de o investiție financiară semnificativă. În general, cursurile în cadrul instituțiilor de formare ca pilot pot fi extrem de costisitoare, ajungând chiar și în jur de 60.000 de euro. Practic, este vorba despre o sumă mai mare decât multe alte taxe de școlarizare universitară atât din România, cât și din alte țări.

Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul
Recomandări
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul

De asemenea, pentru a ajunge să fii angajat de marile companii aeriene, vei avea nevoie să obții o serie de licențe suplimentare pe care le cer unele dintre ele. În această situație, va trebui să mai cheltuiești alte câteva zeci de mii de euro, care se vor adăuga la totalul costurilor, care pot ajunge să depășească chiar 100.000 de euro.

În cazul în care nu dispui de astfel de resurse financiare, însă ai o dorință puternică de a deveni pilot de avion, singura opțiune care îți rămâne este aceea să accesezi un credit bancar. În acest caz, fiind vorba despre o sumă foarte mare de bani, vei fi nevoit, cel mai probabil, să garantezi creditul cu locuința ta, în cazul în care deții una. În caz contrar, va trebui să renunți la visul de a pilota pentru o mare companie aeriană.

Condițiile minime ca să te înscrii la o școală de pilotaj în România

De obicei, cerințele minime pentru a te putea înscrie la o școală de pilotaj din țara noastră se referă la vârstă, nivel de educație, situația medicală și altele.

Astfel, candidații trebuie să aibă cel puțin 17 ani pentru a obține licența de pilot privat și minimum 18 ani ca să poată obține licența de pilot comercial. În ceea ce privește educația, aflăm de pe site-ul Acasă.ro că persoanele doritoare trebuie să aibă cel puțin studii liceale finalizate cu diplomă de bacalaureat ori să fi absolvit o școală profesională.

În același timp, așa cum aminteam anterior, candidații trebuie să aibă o stare de sănătate foarte bună și să îndeplinească cerințele medicale specifice pe care le impune Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației. Există cerințe și în ceea ce privește cunoștințele de limbi străine. Astfel, candidatul trebuie să aibă cunoștințe minime de limba engleză pentru a putea comunica în mod eficient în timpul zborurilor și pentru a putea promova examenele și evaluările necesare.

Cum poți lua brevetul de pilot de avion - Imagine cu un pilot aflat pe pistă, în faţa unei aeronave.
Un pilot incepător poate câştiga la o companie aeriană în jur de 36.000-38.000 de euro

Totodată, candidații trebuie să aibă abilități cognitive și de gândire critică foarte bune pentru a fi capabili să înțeleagă și să aplice conceptele de zbor și pentru a lua cele mai bune decizii în timpul zborurilor. Unele școli de pilotaj pot avea cerințe suplimentare, cum ar fi un test de aptitudini, o evaluare a nivelului de cunoștințe matematice și fizice sau un interviu de selecție.

Ce tipuri de cursuri de pilotaj sunt disponibile în România

În momentul de față, în România există mai multe tipuri de cursuri de pilotaj, în funcție de nivelul de certificare pe care dorești să-l obții și de tipul de aeronavă pe care vrei să o pilotezi. Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de cursuri de pilotaj:

Curs de pilotaj de bază

Acesta este destinat persoanelor care doresc să obțină o licență de pilot privat și să piloteze aeronave ușoare, în scopuri personale sau de agrement, scrie site-ul Acasă.ro. Cursul include instruire teoretică și practică a conceptelor de zbor și a manevrelor de bază și ore de zbor de instruire.

Curs de pilotaj comercial

Destinat celor care vor să obțină o licență de pilot comercial și să piloteze aeronave în scopuri comerciale, cursul include instruire teoretică și practică avansată și instruire în navigație și în efectuarea de zboruri de lungă durată.

Curs de pilotaj de linie aeriană

Cursul include instruire avansată în teorie și practică, precum și ore de zbor simulat. Este dedicat celor care vor să obțină o licență de pilot de linie aeriană și să piloteze aeronave comerciale de mare capacitate.

Curs de specializare

Aceste cursuri sunt destinate piloților care vor să-și dezvolte abilități specifice, precum pilotaj în condiții meteorologice dificile, pilotaj pe timp de noapte, pilotaj de performanță, pilotaj de elicoptere sau pilotaj de avioane cu motor cu reacție.

Curs de examinare pentru reînnoirea licenței

Aceste cursuri sunt destinate piloților cu experiență care au nevoie să-și reînnoiasca licența de pilotaj. Includ lecții de teorie și de zbor și se încheie cu examene teoretice și practice.

Câți bani poți să câștigi ca pilot

Este important să știi că deținerea licenței de pilot nu garantează automat un loc de muncă, cu atât mai puțin unul în apropierea casei. Companiile aeriene care şi-au extins cel mai mult flota în ultimii ani și implicit au nevoie de mai mulți piloți, sunt cele din Asia și din Orientul Mijlociu.

Licența de pilot are o valabilitate doi ani, în această perioadă necesitând efectuarea unui număr specific de ore de zbor pentru a menține licența activă. De asemenea, poți deveni căpitan de aeronavă doar după acumularea unui anumit număr de ore de zbor. Până atunci, vei îndeplini rolul de navigator.

Aceste ore pot fi realizate fie ca pilot voluntar, fie ca angajat al unor persoane sau companii private care operează aeronave și au nevoie de piloți calificați pentru transportul de mărfuri și pasageri. În ceea ce privește compensațiile financiare, un căpitan de aeronavă poate ajunge să câștige până la 200.000 de euro pe an. Pe de altă parte, piloții mai puțin experimentați pot avea un venit anual în jur de 36.000-38.000 de euro.

Companiile aeriene din România oferă salarii medii cuprinse între 6.000 și 7.000 de euro pe lună pentru piloți. În schimb, operatorii aerieni mari din străinătate pot oferi salarii de peste 8.000 de euro lunar, cu potențial de a ajunge la 18.000-20.000 de euro pentru piloții cu experiență considerabilă, care au acumulat mii de ore de zbor.

Vezi şi cum poți să devii şofer profesionist de TIR sau de camion!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (12)

Irinel   •   03.09.2023, 15:50

Imi place!

EmiM   •   19.08.2023, 14:27

Mi-ar placea

MirunaI   •   19.08.2023, 12:42

Ce articol util

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă. Pui acest condiment și va avea un gust grozav
FANATIK.RO
Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă. Pui acest condiment și va avea un gust grozav
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
Libertateapentrufemei.ro
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
„Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
GSP.RO
„Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
Secretul fiecărei zodii a fost dezvăluit! Avertisment pentru Gemeni, Fecioare și Vărsători
FANATIK.RO
Secretul fiecărei zodii a fost dezvăluit! Avertisment pentru Gemeni, Fecioare și Vărsători
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Știrileprotv.ro
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Unica.ro
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la Galaţi. Copilaşul a fost lovit cu sălbăticie de 25 de ori
Observatornews.ro
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la Galaţi. Copilaşul a fost lovit cu sălbăticie de 25 de ori
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților
HOROSCOP
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI