Cuprins:
Bunele maniere la masă
Șervețelul
Așezați șervețelul în poală imediat ce vă așezați. Atunci când părăsiți temporar masa, puneți șervețelul pe scaun. La sfârșitul mesei, împăturiți șervețelul și așezați-l în stânga locului dumneavoastră.
Tacâmuri
Decizia de a alege cuțitul, furculița sau lingura pe care să le folosiți este facilitată de regula de la exterior la interior – folosiți mai întâi ustensilele din exterior și apoi cele din interior. Astfel, dacă vi se servește mai întâi o salată, folosiți furculița așezată în extrema stângă a farfuriei.
Paharul de apă este cel de deasupra cuțitului din tacâmul pe care îl puneți la masă, iar farfuria pentru pâine este în stânga.
Pentru a vă aminti care farfurie de pâine vă aparține și dacă paharul din fața dumneavoastră vă aparține dumneavoastră sau vecinul dumneavoastră, folosiți „b” și „d”. Atingeți degetul arătător de la mâna dreaptă cu degetul mare de la mâna dreaptă.
Atingeți degetul arătător de la mâna stângă cu degetul mare de la mâna stângă. „b” format de mâna stângă este pentru „bread” (farfuria de pâine se află întotdeauna în partea stângă a tacâmului de masă). „d” format de mâna dreaptă înseamnă „băutură” (paharele de băut se află întotdeauna în partea dreaptă a mesei).
- Află și cum așezi tacâmurile la masă
Când începeți să mâncați
La o masă mică, formată din doar două până la patru persoane, așteptați până când toți ceilalți au fost serviți înainte de a începe să mâncați. La o masă formală sau de afaceri, ar trebui să așteptați fie până când toată lumea este servită pentru a începe să mâncați, fie să începeți atunci când gazda vă cere acest lucru.
Atunci când faceți o pauză pentru a lua o înghițitură din băutură sau pentru a vorbi cu cineva, puneți ustensilele în unul dintre cele două stiluri următoare:
Stilul Continental: Așezați cuțitul și furculița pe farfurie aproape de centru, ușor înclinate într-un V inversat și cu vârfurile cuțitului și furculiței îndreptate unul spre celălalt.
Stilul american: Așezați cuțitul în dreapta sus a farfuriei (în diagonală), cu furculița în apropiere (vârfurile în sus).
Când se termină fiecare fel de mâncare
Așezați cuțitul și furculița în paralel cu mânerele în poziția de la ora patru pe marginea dreaptă a farfuriei.
Eticheta de pasare a mâncării
Treceți în dreapta (dacă articolul nu este transmis unei anumite persoane). O persoană fie ține farfuria în timp ce următorul ia ceva de mâncare, fie o înmânează persoanei respective, care apoi se servește singură. Orice fel de mâncare grea sau incomodă este pusă pe masă la fiecare trecere.
Eticheta de pasare a pâinii
În cazul în care pâinea nu este tăiată, tăiați câteva bucăți, oferiți-le persoanei din stânga dv. și apoi treceți coșul în dreapta dv.
Nu atingeți pâinea cu degetele, în schimb folosiți cârpa din coșul de pâine pentru a ține pâinea în timp ce o tăiați.
Așezați pâinea și untul pe farfuria de unt – a dumneavoastră este în stânga – apoi rupeți o bucată de pâine cât o mușcătură, puneți puțin unt pe ea și mâncați-o.
Sare și piper
Dați întotdeauna sarea și piperul împreună.
Cum se mănâncă supa?
Țineți lingura de supă sprijinind capătul mânerului pe degetul mijlociu, cu degetul mare deasupra. Scufundați lingura în lateral, la marginea apropiată a bolului, apoi îndepărtați-o de dumneavoastră. Sorbiți din partea laterală a lingurii. Pentru a prelua ultima lingură de supă, înclinați ușor bolul departe de dumneavoastră.
Eticheta de așezare la masă
Este posibil ca gazda dumneavoastră să aibă în vedere aranjarea locurilor, așa că ar trebui să îi permiteți să vă îndrume către locul dumneavoastră. În calitate de gazdă, ar trebui să sugerați aranjarea locurilor.
Într-un restaurant, invitatul de onoare ar trebui să se așeze pe cel mai bun loc de la masă. De obicei, acesta este unul în care spătarul scaunului este lipit de perete. Odată ce locul invitatului de onoare este stabilit, gazda ar trebui să se așeze în stânga sa. Celelalte persoane primesc apoi locuri în jurul mesei.
Sfârșitul mesei
La o masă formală, farfuriile sunt scoase de un personal profesionist. Dar cum majoritatea meselor informale sunt servite fără ajutor, gazda strânge farfuriile, adesea cu ajutorul unui invitat sau doi. La o masă în familie, membrii își strâng singuri farfuriile.