Mergi direct la conținut »
Calabria, dincolo de mafie. Locurile de poveste și plajele spectaculoase care mărginesc două mări
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe > Calabria, dincolo de mafie. Locurile de poveste și plajele spectaculoase care mărginesc două mări

Calabria, dincolo de mafie. Locurile de poveste și plajele spectaculoase care mărginesc două mări

Una dintre cele mai sărace regiuni ale Italiei, cunoscută mai mult pentru Ndrangheta, organizația mafiotă calabreză, are câteva locuri de poveste.

De Ramona Mânzat,

Vârful cizmei italiene a fost mulți ani un secret bine păstrat de italienii care îl invadează vara pentru a se bucura de plajele sale spectaculoase care mărginesc Marea Tireniană și Marea Ionică. Doar că, odată cu explozia social media, nici un secret nu mai poate fi păstrat, mai ales dacă ascunde o coastă extrem de spectaculoasă cum e cea calabreză.

Marea Tireniana în octombrie

Imaginile din Tropea au uimit europenii și nu numai, care imediat și-au trecut pe listă și această regiune.

Dacă încă ezită să aleagă Calabria, motivul e legat de știrile legate de Ndrangheta, considerată în prezent cea  mai puternică organizație mafiotă din lume, având controlul asupra traficului mondial de cocaină. În regiune se vorbește că fiecare firmă își face planul de afaceri punând la cheltuieli și taxa de protecție pe care o colectează încă mafioții.

Ca turist, însă, nu te simți în vreun fel amenințat. Dar poți să vezi urmele mafiei când treci prin niște orășele nedezvoltate, în care te șochează sărăcia, cu case îngrămădite și netencuite, ce îți aduc aminte mai mult de Asia decât de Europa, sau când descoperi într-un loc amenajat pentru admirarea peisajului un mic monument dedicat unui judecător ucis de mafioți.

Și la știri mai poți să vezi o nouă descindere a poliției în casele unor membri Ndrangheta. Sau poate să ți se pară ciudat cum la hotel , aproape de recepție, are un mic birou un bătrânel care urmărește tot ce mișcă, fără a vorbi cu nimeni.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

Doar până în ianuarie, în Calabria se mai poate ajunge ușor cu o cursă directă Wizz Air, București – Lamezia Terme, pentru că de anul viitor va fi scoasă din programul de zbor.

Nu mai puteți  face baie în mare, dar temperaturile maxime în noiembrie ating 20 de grade Celsius, iar în decembrie, 15 grade. Poate fi și o variantă bună de Revelion, dacă preferați să explorați un loc nou la intrarea în 2020, unei petreceri tradiționale românești.

Ce nu trebuie să ratați dacă alegeți Calabria

1. Tropea

Tropea, portul

Orășelul, ușor accesibil cu trenul din Lamezia Terme,  poate fi baza de unde să explorați regiunea dacă nu vreți să închiriați o mașină.

Centrul vechi e străbătut de străduțe întortocheate, care ajung într-o stradă principală, ce se termină brusc cu o balustradă care mărginește stânca pe care e construit orașul și de unde albastrul Mării Tireniene privit de la o înălțime de câțiva zeci de metri te copleșește.

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!
Recomandări

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!

Emblema orașului e Santuario di Santa Maria, care se înalță pe o culme ce se ridică din mare, iar din biserică și din grădinile ei, imaginile compensează efortul urcării treptelor abrupte.

2. Scilla

Scilla

E un alt orășel pitoresc al coastei calabreze. E construit pe o culme și are străzi abrupte care coboară spre mare, unele ducând spre plajă, iar altele spre casele colorate ale pescarilor construite la marginea apei.

Cele două zone sunt despărțite de o mică peninsulă, pe care s-au păstrat zidurile castelului medieval Ruffo.  

Având încă mulți oameni care își câștigă existența din pescuit, la Scilla merită să vă opriți la un restaurant ca să încercați peștele spadă sau creveții mici și cu o culoare roșie mai intensă, specifici zonei.

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale
Recomandări

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale

3. Pizzo

Pe străduțele din Pizzo, merită să vă aventurați pentru a ajunge în piața principală, cu vedere panoramică la mare și plină de terase, unde puteți gusta desertul specific zonei, Tartufo di Pizzo. E un fel de lava cake de înghețată, o combinație unică de rece, dat de înghețata cu diverse arome, și cald, dat de sosul de ciocolată fierbinte aflat la mijloc. Puteți asista și la o demonstrație în direct a obținerii acestui desert neașteptat.

4. Reggio Calabria

Reggio Calabria

Cel mai mare oraș al regiunii impresionează mai ales prin zona de promenadă de la mare, plină de palmieri, clădiri colorate bine îngrijite, restaurante, magazine și vederi spre Sicilia, al cărei nord-est se află foarte aproape, pe partea opusă a Strâmtorii Messina, care desparte Marea Tireniană de Marea Ionică.

Puteți să vă pierdeți și pe străzile care sunt perpendiculare pe Lungomare, pentru o mai bună perspectivă a orașului.

5. Pentedattilo

Pentedattilo

Dacă vizitați zona cu o mașină închiriată și vreți să vedeți un sat-fantomă, căutați pe gps numele Pentedatillo. E un sat săpat într-o stâncă, dar care a fost părăsit complet în anii 60, cu clădiri abandonate în ruină.

În prezent, există un program de revitalizare a satului, multe străduțe fiind reparate. Unele dintre case încep să găzduiască mici meșteșugari locali, de la care puteți cumpăra produse tradiționale.

6. Capo Vaticano

Capo Vaticano

Zona este vizitată mai mult vara, pentru micile plaje spectaculoase, ascunse în golfulețe romantice străjuite de stânci, dintre care unele sunt accesibile doar cu barca.

Din Tropea se fac excursii cu barca pentru admirarea de pe mare a Coastei Zeilor, cum mai este numită zona care începe la Tropea și se termină la Capo Vaticano. Dacă vremea permite, puteți face această excursie chiar și în cursul lunii noiembrie.

Și cu mașina ajungeți la Capo Vaticano și chiar puteți coborî la unele plaje pe scări săpate direct în stâncă.

7. Gambarie

Dacă la Tropea nu aveți nici o șansă să vedeți zăpadă, la 100 de kilometri, în munții calabrezi, se poate schia iarna.

Unul din cele mai importante orașe montane e considerat Gambarie. Cei 6,5 kilometri de piste, cu toate nivelurile de dificultate, nu reprezintă mare lucru pentru cei care vor vacanțe la schi cu sute de kilometri de pârtie, dar pot fi o completare inedită pentru o vacanță mare-munte.

Hotelul din care vezi Marea Tireniană

Hotelul CapoSperone

Dacă decideți să vizitați regiunea cu o mașină închiriată, puteți alege să vă cazați la un hotel situat lângă Palmi, într-o zonă de coastă înaltă, în ale cărui camere vă treziți cu vederea Mării Tireniene.

Hotelul CapoSperone are o grădină cu plante exotice și o piscină și aici se pot organiza diverse evenimente și chiar nunți.

Close
Închide
  Close