Ziua Îndrăgostiților a devenit o sărbătoare modernă, un prilej de a petrece timp alături de persoana iubită și de a-i oferi cadouri în semn de prețuire. Dincolo de asta însă, Valentines Day are o tradiție veche și multe legende în spate.

Când este Valentines Day/Ziua Îndrăgostiților în 2024

Ziua Îndrăgostiților are loc în fiecare an pe 14 februarie, iar în 2024 aceasta va fi într-o zi de miercuri. În calendarul creștin-ortodox, ziua în care este sărbătorit Sfântului Valentin este, de fapt, data de 30 iulie. Însă, tradiția a transformat ziua martiriului său într-o sărbătoare închinată iubirii.

Sărbătoarea de Valentines Day se sărbătorește anual în întreaga lume, însă sub diferite denumiri, dar și în alte zile. Spre exemplu, în America Latină, Sfântul Valentin/Valentines Day este cunoscut sub numele de Ziua Iubirii și Ziua Prieteniei.

De asemenea, în Brazilia, Valentines Day este celebrat pe data de 12 iunie, înainte cu o zi de Sfântul Anton, patronul căsătoriei. Obiceiurile de Valentines Day sunt diferite de la o cultură la alta.

De-a lungul timpului, de Ziua Îndrăgostiților s-au oferit o mulțime de cadouri diverse, însă tradiția modernă de a oferi ciocolată cadou a venit la sfârșitul anilor 1800, de la Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, producătorul celebru de ciocolată.

„Dacă nu câştigăm acest război, va avea loc un nou Holocaust”, susține armata israeliană. Avertismentul lui Netanyahu, după 6 luni de conflict
Recomandări
„Dacă nu câştigăm acest război, va avea loc un nou Holocaust”, susține armata israeliană. Avertismentul lui Netanyahu, după 6 luni de conflict

Vezi și cele mai frumoase mesaje de Valentines Day pe care să le trimiți persoanei iubite.

Legenda Sfântului Valentin – De ce se sărbătorește Valentines Day

Istoria Zilei Îndrăgostiților – și povestea sfântului Valentin – este învăluită în mister. Știm că februarie a fost sărbătorită de mult ca o lună a dragostei și că Ziua Sfântului Valentin, așa cum o cunoaștem astăzi, conține vestigii atât ale tradiției creștine, cât și ale antice romane. Dar cine a fost Sfântul Valentin și cum a fost asociat cu acest rit străvechi?

Biserica Catolică recunoaște cel puțin trei sfinți diferiți pe nume Valentin, toți fiind martirizați. O legendă spune că Valentin a fost un preot care a slujit în secolul al treilea la Roma. Când împăratul Claudius al II-lea a decis că bărbații singuri sunt soldați mai buni decât cei cu soții și familii, el a interzis căsătoria tinerilor. Valentin, dându-și seama de nedreptatea decretului, l-a sfidat pe Claudius și a continuat să facă căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți în secret. Când acțiunile lui Valentin au fost descoperite, Claudius a ordonat să fie omorât.

Alții insistă că Sfântul Valentin de Terni, un episcop, a fost adevăratul omonim al sărbătorii. Și el a fost decapitat de Claudius al II-lea în afara Romei.

România se deșertifică. „În 20 de ani vom avea o climă foarte similară cu cea a Greciei”, avertizează ministrul Mediului
Recomandări
România se deșertifică. „În 20 de ani vom avea o climă foarte similară cu cea a Greciei”, avertizează ministrul Mediului

Alte povești despre Valentines Day sugerează că Valentin ar fi fost ucis pentru că a încercat să-i ajute pe creștini să scape de închisorile romane dure, unde erau adesea bătuți și torturați. Potrivit unei legende, un Valentin întemnițat s-a îndrăgostit de o fată tânără – posibil fiica temnicerului său – care l-a vizitat în timpul detenției. Înainte de moartea sa, se presupune că i-a scris o scrisoare semnată „De la Valentin”.

Deși adevărul din spatele legendelor de Valentines Day nu este unul clar, toate poveștile subliniază caracterul acestuia ca fiind o figură simpatică, eroică și – cel mai important – romantică. Până în Evul Mediu, poate datorită acestei reputații, Valentin a devenit unul dintre cei mai populari sfinți din Anglia și Franța.

Obiceiuri de Valentines Day / Ziua Îndrăgostiților

Valentines Day 2023 - Ziua Îndrăgostiților
Valentines Day 2024 – Ziua Îndrăgostiților
  • În anumite regiuni din Marea Britanie, în ajunul Valentines Day, fetele îşi pun frunze de dafin sub pernă şi mănâncă doar ouă cu sare, crezând că aşa îşi vor visa peste noapte alesul.
  • Înainte, în Franţa, de Sf. Valentin, femeile şi bărbaţii singuri se duceau la cei pe care îi îndrăgeau şi strigau în faţa casei lor. Dacă erau respinşi, reveneau a doua zi şi ardeau pozele persoanelor care nu i-au dorit alături. Între timp, obiceiul a fost interzis.
  • În Germania, fetele plantau într-un ghiveci mai multe cepe, fiecare cu un bilețel pe care scria numele unui băiat. Se spunea că fata se va mărita cu băiatul a cărui ceapă a răsărit prima.
  • Bărbaţii din Danemarca le trimit flori şi poezii femeilor de care sunt îndrăgostiţi de Valentines Day.
  • În Japonia, femeile sunt cele care le fac cadouri bărbaţilor pe 14 februarie. E drept că dăruiesc numai ciocolată, iar ciocolata aleasă diferă în funcţie de tipul relaţiei. De exemplu, cea normală e oferită din obligaţie şefilor, colegilor şi prietenilor, iar cea fină, iubitului, logodnicului sau soţului. O lună mai târziu, pe 14 martie, vine rândul bărbaţilor să le întoarcă femeilor din viaţa lor acest favor.
  • Şi în Coreea de Sud femeile le oferă ciocolată bărbaţilor. Iar ei le dăruiesc femeilor orice, mai puţin ciocolată.
  • În Finlanda, multe cupluri se logodesc sau se căsătoresc pe 14 februarie, însă această zi e dedicată mai mult prieteniei decât iubirii. Conform tradiţiei, e un prilej de reuniri între amici, care-şi fac cadouri simbolice.
  • În Italia, fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineaţă şi se duc la fereastră. Se spune că primul bărbat pe care-l vor vedea sau unul care seamănă cu el le va deveni soţ în decursul anului.
  • Cuplurile vietnameze obişnuiesc să se asorteze de Ziua Îndrăgostiţilor, adoptând acelaşi stil vestimentar şi aceleaşi culori.
  • Estonia are o tradiție interesantă pentru persoanele singure. Acestea pot face o plimbare cu Autobuzul Dragostei (Love Bus), în speranța că vor întâlni pe cineva special.
Volodimir Zelenski: Ucraina va pierde războiul fără ajutorul american blocat în Congres, iar Rusia va ataca alte state
Recomandări
Volodimir Zelenski: Ucraina va pierde războiul fără ajutorul american blocat în Congres, iar Rusia va ataca alte state

Descoperă ce poți face de Valentine’s Day!

Curiozități despre Ziua Îndrăgostiților

  • Peste 50 de milioane de trandafiri sunt cumpărați în fiecare an de Valentine’s Day.
  • A dărui trandafiri roșii reprezintă un gest romantic în zilele noastre, dar abia la sfârșitul secolului al XVII-lea, acesta a devenit un obicei popular. Practica ar fi legată de regele Carol al II-lea al Suediei, care a învățat „limbajul florilor”, ce asociază diferite flori cu semnificații specifice, într-o călătorie în Persia, iar ulterior a introdus tradiția în Europa. Oferirea de flori a devenit apoi o tendință populară în epoca victoriană, inclusiv de Ziua Îndrăgostiților, iar trandafirii roșii simbolizând dragostea profundă.
  • În anul 496 d.Hr., Papa Gelasius I a declarat sărbătoarea Sfântului Valentin drept oficială, sperând să alunge ritualurile păgâne ale Lupercaliei. După Conciliul Vatican II din 1962-1965, Papa Paul al VI-lea a decis să elimine Ziua Sfântului Valentin din calendarul sărbătorilor majore, pentru că foarte puține lucruri despre Sfântul Valentin au putut fi verificate. Cu toate acestea, sărbătoarea religioasă de Sf. Valentin este încă permisă. Anglicanii și luteranii recunosc ziua de 14 februarie ca sărbătoare oficială, în timp ce Biserica Ortodoxă Răsăriteană sărbătorește Sfântul Valentin la o altă dată.
  • În Evul Mediu, exista obiceiul de a se extrage un bilețel dintr-o urnă, iar persoana extrasă urma să îi fie Valentinul/Valentina pe toată durata sărbătorii. Mai mult, bilețelul cu numele extras era ținut pe mâneca hainei timp de o săptămână, iar acest obicei purta denumirea de “a purta inima pe mânecă”.
  • De Ziua Îndrăgostiților, municipalitatea din Verona, orașul în care au trăit Romeo și Julieta, primește aproximativ 1.000 de scrisori.
  • Bărbații cheltuie mai mulți bani pentru cadoul femeilor de Valentine’s Day, spre deosebire de femei. În America, în medie, bărbații cheltuie 158 de dolari pentru cadouri, în timp ce femeile doar 75 de dolari. Cel mai popular cadou de Valentines Day este un buchet de trandafiri roșii, deoarece roșul este culoarea dragostei.
  • Prima cutie de ciocolată în formă de inimă a fost creată de Richard Cadbury, fiul fondatorului Cadbury, John Cadbury, care a început să ambaleze ciocolata în cutii de lux pentru a crește vânzările. El a introdus prima cutie de ciocolată în formă de inimă pentru Valentine’s Day, în 1861.
  • Bebelușul dolofan cu aripi și cu un arc și săgeți pe care îl numim Cupidon a fost asociat cu Ziua Îndrăgostiților de secole. Cu toate acestea, înainte de a fi redenumit Cupidon, el era cunoscut în Grecia Antică sub numele de Eros, zeul iubirii. Eros, fiul zeiței grecești Afrodita, folosea două seturi de săgeți – unul pentru dragoste și altul pentru ură – pentru a se juca cu emoțiile țintelor sale. Abia când poveștile despre „năzbâtiile” sale au fost spuse de romani, el a adoptat înfățișarea copilăroasă pe care o recunoaștem astăzi.
  • Numele de Valentin provine din limba latină, de la cuvântul „valere”, – care poate fi tradus ca „puternic” sau „curajos” – sau de la cuvântul „valens”, care înseamnă „plin de forță”.

Superstiții de Valentines Day

  • De Ziua Îndrăgostiţilor, dacă tai un măr în jumătate, numărul de seminţe îţi va arăta câţi copii vei avea.
  • Se spune că de Valentines Day, dacă mănânci varză aduce noroc şi bogăţie, iar rodiile aduc fertilitate.
  • Florile oferite în dar de Valentines Day 2024 spun multe despre sentimentele pe care le ai faţă de partener. Florile roşii simbolizează iubirea şi pasiunea, cele albe – puritatea, cele roz – simpatia, iar florile galbene simbolizează prietenia.

Cadouri de Valentine’s Day

Îndrăgostiții își arată afecțiunea în această zi prin cadouri, unele mai originale, altele clasice. În funcție de venitul fiecăruia, cadourile oferite în această zi pot fi extrem de variate. Totuși, rareori lipsesc florile, ciocolata în formă de inimioară sau ursuleții de pluș.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (11)

IoanaRogojanu   •   15.02.2024, 13:31

O sarbatoare foarte frumoasa. Imi place si Dragobetele

Manuela18   •   14.02.2024, 21:49

Happy Valentine*s Day tuturor !

EmiM   •   13.02.2024, 07:21

Este o sărbătoare foarte frumoasa

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Locul din România unde turiștii vor ajunge mai ușor. Este spectaculos și renumit pentru izvoarele termale unice
FANATIK.RO
Locul din România unde turiștii vor ajunge mai ușor. Este spectaculos și renumit pentru izvoarele termale unice
Incredibil! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Incredibil! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Ce nume extrem de rar are bebelușul lui Reghe. Nu s-a mai auzit în România. Primele declarații despre copil și un atac furibund la adresa Anamariei Prodan
Libertateapentrufemei.ro
Ce nume extrem de rar are bebelușul lui Reghe. Nu s-a mai auzit în România. Primele declarații despre copil și un atac furibund la adresa Anamariei Prodan
Cea mai frumoasă reporteră italiană n-a putut intra într-o faimoasă discotecă din Berlin, din cauza garderobei: „N-am fost refuzată niciodată!”
GSP.RO
Cea mai frumoasă reporteră italiană n-a putut intra într-o faimoasă discotecă din Berlin, din cauza garderobei: „N-am fost refuzată niciodată!”
Locul spectaculos din România pe care turiștii sunt înnebuniți să-l viziteze în acest moment. E un adevărat paradis
FANATIK.RO
Locul spectaculos din România pe care turiștii sunt înnebuniți să-l viziteze în acest moment. E un adevărat paradis
Orașul din Ucraina pe care Kremlinul vrea să îl transforme într-o „zonă gri”, în care oamenii nu vor avea voie să locuiască
Știrileprotv.ro
Orașul din Ucraina pe care Kremlinul vrea să îl transforme într-o „zonă gri”, în care oamenii nu vor avea voie să locuiască
Mesajul publicat de Cristina Ciobănașu în ziua nunții lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu. A surprins pe toată lumea!
Unica.ro
Mesajul publicat de Cristina Ciobănașu în ziua nunții lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu. A surprins pe toată lumea!
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
Orangesport.ro
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
Eclipsă totală de Soare pe 8 aprilie. De ce nu poate fi văzută din România
Observatornews.ro
Eclipsă totală de Soare pe 8 aprilie. De ce nu poate fi văzută din România
Horoscop 8 aprilie 2024. Peștii pot să se agite inutil sau pot să-și vadă de-ale lor, în ciuda turbulențelor care apar și par să nu se termine
HOROSCOP
Horoscop 8 aprilie 2024. Peștii pot să se agite inutil sau pot să-și vadă de-ale lor, în ciuda turbulențelor care apar și par să nu se termine
RECOMANDĂRI