Ce a fost Holocaust

Holocaust este termenul prin care se descrie masacrarea a aproximativ șase milioane de evrei de către regimul nazist condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Naziștii  nu au acționat singuri. Persecuția evreilor în Germania a început în 1933, aproape imediat după venirea la putere a naziștilor. Țările ocupate de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum Lituania și Ucraina, i-au ajutat pe aceștia în comiterea Holocaustului.

Care este originea termenului Holocaust  - Imagine cu un grup de evrei ajunşi în lagărul de la Auschwitz.
Holocaust este termenul prin care se descrie masacrarea a aproximativ șase milioane de evrei de către regimul nazist condus de Adolf Hitler

Cu toate acestea, uciderea sistematică, în masă, a evreilor a avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Între 1941 și 1945, naziștii au căutat să elimine întreaga comunitate evreiască din Europa, care la acel moment număra aproximativ 11 milioane de suflete. Practic, Holocaustul a fost o politică înfiorătoare de exterminare în mod sistematic a evreilor, care a fost pusă în aplicare de naziști în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale.

Confuzie politică. Plutonul candidaților traseiști. Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani
Recomandări
Confuzie politică. Plutonul candidaților traseiști. Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani

În această perioadă, aproximativ șase milioane de evrei și alte grupuri marginalizate, precum romii, homosexualii, francmasonii, martorii lui Iehova, prizonierii de război sovietici, civili polonezi, comuniști, sindicaliști și persoanele cu dizabilități, au fost persecutați, torturați și uciși în lagărele de concentrare, lagărele de exterminare și în alte locuri de execuție. Exterminarea evreilor a avut loc mai ales în Europa de Est, în țări precum Polonia și Ucraina.

Care este originea termenului de Holocaust

Termenul „Holocaust” (în ebraică: Hașoa השואה, în idiș: Hurben חורבן) provine din cuvântul grecesc ὁλόκαυστον (holókauston), care vine de la „holo”, care înseamnă „întreg”, și „kaustos”, care se traduce prin „ars”.

În ceea ce privește originea termenului „Holocaust” există multiple surse și interpretări. Unii istorici consideră că acest cuvânt a fost utilizat pentru prima dată în anii 1940-1941, în timpul războiului, în contextul persecuției evreilor și al politicilor de exterminare naziste. Într-un raport al lui Jan Karski, fost luptător în mișcarea de rezistență a Poloniei și ofițer de informații polonez, pentru a aduce la cunoștința întregii lumi exterminarea evreilor din Polonia, este folosit termenul „Holokauston” ca referire la masacrul evreilor.

Du-te să votezi, pentru că libertatea nu se servește la fast-food!
Recomandări
Du-te să votezi, pentru că libertatea nu se servește la fast-food!
Care este originea termenului Holocaust - Fotografie de epocă, reprezentând un grup de deţinuţi din lagărul de la Buchenwald.
Termenul „holocaust” a devenit un cuvânt popular în America în 1978

O altă sursă posibilă pentru acest termen o reprezintă lucrările scrise de filosoafa evreică-germană Hannah Arendt. În 1951, aceasta a publicat cartea „Origins of Totalitarianism” (n.n. – Originea totalitarismului), în care a folosit termenul „Holocaust” pentru a descrie exterminarea evreilor de către regimul nazist. Ea a susținut că Holocaustul a fost o acțiune fără precedent în istorie, prin care victimele erau omorâte în masă fără un scop strategic sau economic clar, ci pur și simplu din ură și ideologie antisemită.

Termenul „holocaust” a devenit un cuvânt popular în America în 1978, atunci când postul de televiziune NBC a difuzat miniseria intitulată „Holocaust”, având-o pe Meryl Streep în rol principal. Cu toate acestea, supraviețuitorul lagărului de la Auschwitz, Elie Wiesel, a numit miniserialul de patru episoade drept „neadevărat și jignitor”. Wiesel a obiectat față de ceea ce credea că sunt inexactități istorice, stereotipuri germane și evreiești, „prea multă dramă și insuficient documentată”. El a susținut, totodată, că televiziunea este un mediu nepotrivit pentru a prezenta Holocaustul.

Primele rezultate ale analizelor în cazul fetiței din Călărași care a murit după ce a mâncat pește congelat
Recomandări
Primele rezultate ale analizelor în cazul fetiței din Călărași care a murit după ce a mâncat pește congelat

Ce semnificație are termenul de Holocaust

O semnificație se referă la un sacrificiu de animal în care acesta este ars. În limba ebraică Holocaustul este cunoscut și sub denumirea de Shoah, care înseamnă „distrugere”. Termenul „Shoah” se referă întotdeauna la exterminarea evreilor de către naziști, iar Holocaust se referă la genocidul comis de aceștia. Termenul general Holocaust se poate referi la uciderea în masă a oricărui grup de oameni.

Cu toate acestea, termenul Holocaust nu a fost adoptat în mod universal imediat după încheierea războiului. În anii imediat următori, mulți dintre evreii care au supraviețuit Holocaustului, dar și istoricii au preferat să folosească pentru a descrie evenimentele tragice termeni precum „catastrofă” sau „Shoah”. Acest lucru poate fi atribuit, în parte, faptului că termenul era folosit și în alte contexte istorice pentru a descrie o jertfă sau o ardere sacrificială. Cu timpul, însă, termenul de „Holocaust” a câștigat o recunoaștere mai largă și a devenit o descriere comună a masacrării evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Care este originea termenului Holocaust - Imagine cu gardul exterior al lagărului de la Auschwitz.
În lagărul de la Auschwitz au murit peste un milion de oameni

În anii 1960 și 1970, o serie de filme, cărți și documentare având ca subiect Holocaustul au contribuit la popularizarea și consacrarea acestui termen. În 1978, președintele american de atunci, Jimmy Carter, a înființat Comisia Prezidențială pentru Holocaust, subliniind în acest fel importanța acestui moment istoric și utilizând termenul „Holocaust” în mod oficial.

15 date statistice înfiorătoare despre Holocaust

Programul de masacrare a evreilor din Europa a fost pus la cale și executat de regimul nazist condus de Adolf Hitler. În cele ce urmează prezentăm câteva dintre cele mai înfiorătoare date statistice referitoare la Holocaust:

  1. În timpul Holocaustului au fost uciși peste 1,1 milioane de copii.
  2. Cei mai mulţi oameni au fost ucişi în septembrie 1941, lângă Kiev. În doar două zile au fost omorâţi peste 33.000 de evrei. Aceştia au fost împuşcaţi și îngropați într-o groapă comună, unii dintre ei de vii, notează site-ul FactRetriever.
  3. În perioada 1933-1945, au fost omorâţi peste 11 milioane de bărbaţi, femei şi copii. Circa 6 milioane erau evrei.
  4. Prizonierii evrei, denumiți „Sonderkommando”, erau puși să-i îngroape sau să-i incinereze pe alţi evrei. Apoi, și ei erau împușcați. În mod miraculos, 20 dintre aceștia au supraviețuit
  5. Acțiunea „Noaptea geamurilor sparte” a avut loc la 9 noiembrie 1938, atunci când naziştii au atacat comunităţile evreieşti din Germania şi din Austria. Naziştii au jefuit și distrus atunci peste 1.000 de sinagogi și peste 7.000 de magazine. De asemenea, au distrus inclusiv spitale, şcoli, case şi cimitire evreieşti. 30.000 de evrei au fost arestaţi în noaptea respectivă, iar 96 au fost uciși.
  6. Se estimează că unul din trei evrei care existau atunci în Europa a fost ucis în Holocaust.
  7. În cea mai mare tabără dedicată evreilor, situată în Varșovia, circa 1% din populaţie murea în fiecare lună de foame şi de sete.
  8. Se estimează că în jur de o treime din populaţia evreiască de pe planetă a murit atunci.
  9. În memoriile sale, Rudolph Hess a scris că, pentru a evita panica, naziştii îi mințeau pe evrei care intrau în camerele de gazare că urmează să fie spălaţi şi dezinfectaţi. Erau folosiți alţi evrei pentru a-i calma sau pentru a-i dezbrăca pe ceilalți prizonieri.
  10. În lagărul de la Auschwitz au murit peste un milion de oameni, mai mult decât în orice alt lagăr. Complexul cuprindea trei mari tabere: Auschwitz, Birkenau și Monowitz.
  11. În timpul Holocaustului se estimează că au murit între 220.000 și 500.000 de romi.
  12. Spre deosebire de alte genocide, în care victimele puteau să scape de moarte prin convertirea la o altă religie, evreii puteau fi cruțați doar dacă bunicii lor s-ar fi convertit la creștinism înainte de 18 ianuarie 1871, data întemeierii Imperiului German.
  13. Majoritatea prizonierilor erau transportaţi spre lagărele de muncă sau de exterminare cu ajutorul vagoanelor pentru animale. Nu aveau hrană, apă, toaletă sau ventilaţie. Cel mai lung transport a durat 18 zile şi nici unul dintre prizonieri nu a supravieţuit, mai scrie sursa citată.
  14. Doctorul nazist Josef Mangele a fost supranumit „Îngerul Morţii” pentru experimentele sadice pe care le făcea. El a cusut efectiv doi gemeni în încercarea de a crea siamezi. Guido şi Ina, care aveau în jur de 4 ani, au fost omorâţi de părinţii lor, care nu au mai suportat să-i vadă suferind.
  15. În 1935, Adolf Hitler a introdus o lege care nu le permitea nemţilor să se căsătorească sau să întreţină relaţii sexuale cu evreii. Aceeaşi lege a lăsat evreii fără cetăţenia nemţească şi fără mare parte din drepturi.

Alte date statistice pot fi citite AICI.

Date istorice legate de Holocaust

Mai jos prezentăm cele mai importante date istorice care sunt legate de Holocaust:

  • 30 ianuarie 1933: Adolf Hitler devine cancelarul Germaniei.
  • 22 martie 1933: Este deschis Dachau, primul lagăr de concentrare.
  • 23 martie 1933: Se adoptă Legea de abilitare, care îi conferă lui Hitler putere absolută.
  • 15 septembrie 1935: Este publicată prima dintre Legile de la Nürnberg, prin care sunt luate o serie de drepturi evreilor și care interzice căsătoria dintre evrei și „arieni”.
  • 9-10 noiembrie 1938: Are loc operațiunea „Noaptea sticlei sparte”, în care naziștii au distrus 1.000 de sinagogi și peste 7.000 de magazine evreiești din Germania și din Austria. Acțiunea s-a încheiat cu arestarea a peste 30.000 de evrei și uciderea altor 96.
  • 1 septembrie 1939: Naziștii invadează Polonia și începe cel de-al Doilea Război Mondial.
  • ianuarie 1940: Naziștii încep programul de gazare a persoanelor cu dizabilități mintale în Germania.
  • 14 iunie 1940: Este deschis lagărul de concentrare de la Auschwitz.
  • 22 iunie 1941: Naziștii și aliații lor invadează Uniunea Sovietică în cadrul „Operațiunii Barbarossa”. Unităților SS, cunoscute sub numele de „Einsatzgruppen”, li se ordonă să urmărească armatele care avansează și să omoare toți evreii sovietici.
  • 3 septembrie 1941: La Auschwitz au loc primele crime prin gazare cu Zyklon-B, un pesticid pe bază de cianură.
  • 28-30 septembrie 1941: Peste 33.000 de evrei sovietici sunt masacrați și îngropați într-o groapă comună de la Babi Yar, de la marginea Kievului, Ucraina.
  • 20 ianuarie 1942: Are loc conferința de la Wannsee, o întâlnire a oficialilor superiori ai Germaniei naziste, care discută „Soluția finală” (planul nazist de exterminare sistematică a evreilor europeni).
  • 3 noiembrie 1943: Are loc operațiunea „Festivalul Recoltei” în care sunt uciși între 18.000 și 40.000 de evrei în lagărul de concentrare de la Majdanek.
  • 29 noiembrie 1944: Au loc ultimele crime prin gazare la Auschwitz, la 19 ianuarie 1945 se ordonă evacuarea taberei.
  • 27 ianuarie 1945: Lagărul de la Auschwitz este eliberat de soldații ruși.
  • 30 aprilie 1945: Adolf Hitler se sinucide în buncărul său din Berlin.
  • 5-8 mai 1945: Ultimul lagăr de concentare, cel de la Mauthausen (Austria), este eliberat de armata americană.
  • 8 mai 1945: Trupele aliate acceptă capitularea necondiționată a Germaniei.
  • 20 noiembrie 1945-1 octombrie 1946: Criminalii de război sunt judecați în celebrul proces de la Nürnberg.

Citeşte şi: Xenofobie, rasism, şovinism, iredentism – ce înseamnă fiecare termen

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Mazavalt   •   24.05.2023, 15:12

Nu aveti voie sa spuneti nimic anti evrei ca se cenzureaza... Simplu. BAaietei ce legi se mai respecta prin Republica Africana Romania?

Mazavalt   •   24.05.2023, 14:58

***

Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență, rasism, xenofobie.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl mâncăm rar, dar avem un surplus uriaș de carne. Alte țări ne plătesc bani grei pentru el
FANATIK.RO
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl mâncăm rar, dar avem un surplus uriaș de carne. Alte țări ne plătesc bani grei pentru el
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Viva.ro
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție de infarct la Premiile Gopo. Mayra a atras toate privirile cu ținuta. Cine a însoțit-o pe covorul roșu
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție de infarct la Premiile Gopo. Mayra a atras toate privirile cu ținuta. Cine a însoțit-o pe covorul roșu
Prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri spune ce trebuie să faci imediat după ce te urci la volan. Sfat pentru șoferi
GSP.RO
Prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri spune ce trebuie să faci imediat după ce te urci la volan. Sfat pentru șoferi
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care se vor bate toți străinii
FANATIK.RO
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care se vor bate toți străinii
O fată de 19 ani a mers la spital pentru că avea dureri mari de cap, însă medicii au făcut o descoperire șocantă
Știrileprotv.ro
O fată de 19 ani a mers la spital pentru că avea dureri mari de cap, însă medicii au făcut o descoperire șocantă
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Cum a fost răpit moldoveanul din parcarea unui bloc, în Bucureşti. Poliţiştii au ridicat imaginile surprinse de camerele de supraveghere
Observatornews.ro
Cum a fost răpit moldoveanul din parcarea unui bloc, în Bucureşti. Poliţiştii au ridicat imaginile surprinse de camerele de supraveghere
Horoscop 3 mai 2024. Gemenii s-ar putea să observe o neconcordanță între ceea ce le oferă realitatea și ce-și doresc ei în această perioadă
HOROSCOP
Horoscop 3 mai 2024. Gemenii s-ar putea să observe o neconcordanță între ceea ce le oferă realitatea și ce-și doresc ei în această perioadă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI