De ce să faci analize uzuale

Toată lumea vrea să fie sănătoasă. Când ești sănătos, te simți minunat! O modalitate importantă de a te asigura că te menții sănătos este să îți faci teste de laborator regulate. Asta pentru că, fără analize, este greu să știm exact ce se întâmplă în corpul nostru.

Atunci când nu ne simțim bine, medicul nu poate concluziona prea multe pe baza simptomelor pe care le avem. Mai important, multe probleme grave de sănătate pot fi fără niciun simptom timp de ani buni înainte de a deveni recognoscibile. Acesta este motivul pentru care medicii se bazează pe analizele de sânge pentru a afla ce se întâmplă în corpul nostru.

Efectuarea anuală a analizelor de sânge este unul dintre cei mai buni pași pe care adulții (cei peste 25 de ani) îi pot face pentru a maximiza starea de bine și a preveni bolile grave. 

Analizele uzuale te pot avertiza înainte ca starea ta de sănătate să ia o întorsătură nefastă. Poți identifica și aborda multe probleme înainte ca acestea să devină mai grave, cum ar fi diabetul, sindromul metabolic, bolile de inimă sau alte boli cronice care afectează societatea noastră modernă. Această abordare proactivă a sănătății ar putea adăuga ani la viața ta, chiar decenii în unele cazuri.

FOTOREPORTAJ. Dezastrul de la Islaz, unde au ars aproape 700 de hectare din „Delta Teleormanului”. România trebuie să dea explicații la Bruxelles
Recomandări
FOTOREPORTAJ. Dezastrul de la Islaz, unde au ars aproape 700 de hectare din „Delta Teleormanului”. România trebuie să dea explicații la Bruxelles

Analizele uzuale te pot duce, de asemenea, cu un pas mai departe decât simpla prevenire a bolilor. Efectuarea anuală a acestor teste te poate ajuta să te menții în formă și să îți maximizezi calitatea vieții. Le poți folosi pentru a îți îmbunătăți starea de spirit, libidoul, funcția cognitivă și nivelul general de energie.

Analize uzuale pe care toată lumea ar trebui să le facă în mod regulat

CBC (Hemoleucograma – hemogramă completă)

Hemoleucograma completă (CBC) este unul dintre testele cel mai des comandate, și asta pentru un motiv întemeiat. Celulele din sânge pot spune multe despre sănătatea ta. 

CBC îți permite să știi când ai probleme cu infecțiile sau inflamațiile, dar va semnala și când dieta ta nu este echilibrată. Atunci când îți lipsesc anumiți micronutrienți, corpul nu va putea produce celule sanguine în mod normal.

Este important să ții evidența valorilor hemogramei, deoarece multe dintre ele au un impact puternic asupra calității vieții și longevității. 

Un nivel scăzut de hemoglobină, de exemplu, poate fi motivul pentru care te simți obosit și lipsit de energie, în timp ce un număr scăzut de globule albe te poate face o țintă ușoară pentru infecții.

Tabloul metabolic complet CMP 

INTERVIU. Doamna Mioara de la Vărbilău, singura acordeonistă dintre lăutari: „Când mi-au propus să cânt în club, am zis: Ce să caut eu, femeie bătrână, acolo? Râde tineretul”. Dar n-a râs
Recomandări
INTERVIU. Doamna Mioara de la Vărbilău, singura acordeonistă dintre lăutari: „Când mi-au propus să cânt în club, am zis: Ce să caut eu, femeie bătrână, acolo? Râde tineretul”. Dar n-a râs

După cum sugerează și titlul, un tablou metabolic cuprinzător (CMP) este un grup de analize de sânge. Un CMP îți permite să știi cât de sănătoși sunt ficatul și rinichii tăi. De asemenea, te va avertiza dacă există perturbări în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge, nivelul de proteine și echilibrul general acid/bazic din corpul tău.

Este posibil să cunoști bine acest panel dacă ai probleme de sănătate cronice, cum ar fi diabetul, tensiunea arterială ridicată, afecțiuni hepatice sau renale. Medicii folosesc adesea CMP pentru a monitoriza evoluția bolii.

Dacă nu ai aceste teste disponibile sub formă de tablou (unele laboratoare și țări nu le au), le poți face și individual. Un CMP este alcătuit din 14 biomarkeri: glucoză, calciu, albumină, proteine, sodiu, potasiu, clorură, bicarbonat (dioxid de carbon), AST, ALT, ALP, bilirubină, BUN (uree) și creatinină.

Tablou lipidic (colesterol și trigliceride)

Un tablou lipidic măsoară nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Acești markeri sunt puternic legați de bolile de inimă. Pentru a simplifica lucrurile, trebuie să te asiguri că nivelul colesterolului bun (HDL) este ridicat, iar colesterolul rău (LDL) și trigliceridele sunt scăzute.

„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum
Recomandări
„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum

Aceste teste sunt un pic controversate și, dacă ai un risc mai mare de boli de inimă, medicul va dori probabil să urmărească mai mult decât acești markeri. Dar, pentru majoritatea, un panou lipidic de rutină este un loc excelent pentru a începe să ai grijă de sănătatea inimii tale.

HbA1c

În timp ce un test de glicemie îți arată nivelul actual al glicemiei, HbA1c îți va spune nivelul mediu al glicemiei din ultimele 3 luni. Dacă ești sănătos, ar trebui să îl verifici cel puțin o dată pe an, în timp ce persoanele cu diabet ar putea dori să îl facă de până la 4 ori pe an.

Pe lângă faptul că reprezintă un factor de risc pentru diabet, nivelurile ridicate de HbA1c (chiar și atunci când se află încă în intervalul normal) pot crește riscul unei persoane de boli de inimă și de mortalitate din toate cauzele. Acesta este unul dintre acei markeri pe care vrei neapărat să îi menții în intervalul optim.

hs-CRP

Proteina C-reactivă (CRP) este o proteină care luptă împotriva bacteriilor și a virusurilor și crește ca răspuns la infecții. Dar crește, de asemenea, ca răspuns la stresul cronic. Vei avea niveluri mai ridicate de CRP dacă ești supraponderal, ai tensiune arterială ridicată, ai diabet, fumezi, ai boli parodontale (gingivale), nu faci exerciții fizice și/sau ești expus la stres emoțional.

CRP poate ajuta, de asemenea, la prezicerea riscului de boli de inimă. Atunci când atât nivelul CRP, cât și cel al colesterolului sunt ridicate, riscul general de boli de inimă poate crește de până la 9 ori! Vestea bună este că există multe lucruri pe care le poți face pentru a reduce nivelul CRP, motiv pentru care acesta este unul dintre testele de laborator pe care merită să le urmărești.

Vitamina D (25-hidroxi vitamina D)

De ce să îți testezi nivelul de vitamina D? Ei bine, pentru că deficiența de vitamina D este una dintre cele mai frecvente deficiențe nutriționale din lume și este deosebit de frecventă.

Vitamina D se poate epuiza dacă nu ai dus cel mai sănătos stil de viață sau dacă suferi de probleme cronice de sănătate. Te confrunți cu oboseală, dureri lombare, dureri musculare, probleme digestive, obezitate, schimbări de dispoziție și imunitate slăbită? Toate acestea sunt simptome ale deficitului de vitamina D.

Poți obține vitamina D prin expunerea la soare, prin anumite alimente sau prin suplimente. Dar ai grijă când iei suplimente, deoarece o cantitate prea mare poate provoca toxicitate de vitamina D. Din aceste motive, ar trebui să te consulți întotdeauna cu medicul înainte de a lua suplimente.

Fierul/Feritina

Deficitul de fier este o altă deficiență nutrițională comună și principala cauză a anemiei. Potrivit OMS, deficiența de fier afectează până la 60 – 80% din populația lumii. Pe de altă parte, unele boli cronice pot provoca o supraîncărcare cu fier, care este extrem de toxică pentru organismul nostru.

De aceea, ar trebui să îți testezi din când în când nivelul de fier, fie că este vorba de fierul din sânge sau de feritină (care reflectă depozitele de fier ale organismului).

GGT

GGT este o enzimă pe care medicii o folosesc adesea pentru a evalua funcția hepatică. Cu toate acestea, nu face parte din CMP. Un număr tot mai mare de dovezi a stabilit legătura dintre nivelurile mai ridicate de GGT și inflamația și stresul oxidativ, arătând că acest test este util dincolo de estimarea sănătății ficatului.

Cercetările au asociat un nivel mai ridicat de GGT, chiar și în limitele normale, cu un risc crescut de diabet și de boli cardiace și renale. Prin urmare, este o idee bună să verifici nivelurile din când în când.

Acidul uric

Acidul uric este unul complicat. Prea mult acid uric provoacă pietre la rinichi și gută și poate crește riscul unei persoane de boli de inimă și diabet. Așa că, cu cât mai puțin, cu atât mai bine, nu? Nu chiar. 

Acidul uric este, de asemenea, un antioxidant natural – reprezintă până la 60% din capacitatea antioxidantă a sângelui. De asemenea, studiile arată că poate proteja creierul de boli precum Alzheimer și Parkinson. De aceea, acidul uric trebuie să fie într-un interval optim restrâns.

Hormonii tiroidieni (TSH)

Hormonii tiroidieni controlează ritmul metabolismului tău. Ei afectează nivelul colesterolului și sensibilitatea la insulină. O tiroidă hipoactivă sau hiperactivă poate cauza probleme cu greutatea, nivelul de energie și starea de spirit.

TSH este unul dintre cei mai frecvent testați markeri pentru a verifica funcția tiroidiană. Un nivel mai mare decât normal al TSH ar putea însemna că tiroida este subactivă (hipotiroidism), în timp ce un nivel mai mic decât normal ar putea însemna că este hiperactivă (hipertiroidism).

Alternativ, poți face un panel tiroidian complet, care conține o combinație a acestor biomarkeri: TSH, T4 total sau liber, T3 total sau liber, T3 absorbție și indicele T4 liber. Colaborează cu medicul tău pentru a afla care ți se potrivește cel mai bine.

Sursa foto: 123rf.com

De ce nu se bea apă înainte de o operație

Urmărește-ne pe Google News
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
GSP.RO
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
Gestul făcut de Iulia Vântur la un concert din America! Românii s-au simţit JIGNIŢI: 'Mascaradă grotească'
Playtech.ro
Gestul făcut de Iulia Vântur la un concert din America! Românii s-au simţit JIGNIŢI: 'Mascaradă grotească'
Un şofer de BMW de 23 de ani a provocat un accident mortal în Maramureş, după ce s-a urcat băut la volan. Petru a murit nevinovat la doar 30 de ani
Observatornews.ro
Un şofer de BMW de 23 de ani a provocat un accident mortal în Maramureş, după ce s-a urcat băut la volan. Petru a murit nevinovat la doar 30 de ani
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
Știrileprotv.ro
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Orangesport.ro
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
PUBLICITATE
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.