Cuprins:
Quiet quitting presupune pur și simplu ca angajații să facă minimul necesar pentru a rămâne la locul de muncă și să nu facă eforturi suplimentare pentru a-i impresiona pe șefi sau pentru a obține recompense suplimentare.
O tendință neobișnuită, dar care îndeamnă la reflecție pe TikTok îi inspiră pe angajați să încetinească ritmul la locul de muncă și să își reevalueze activitatea. Se numește Quiet quitting.
Motivul din spatele trendului Quiet quitting
Creșterea costului vieții, facturile din ce în ce mai mari și recesiunea, coroborate cu responsabilitățile familiale, îi fac adesea pe angajații din Generația Z și pe mileniali să își pună la îndoială locul de muncă și salariul.
Apoi, există situații în care o persoană continuă să lucreze neobosit într-un loc pe care îl urăște din cauza provocărilor financiare.
Genul de oameni care se suprasolicită și iau asupra lor mai mult volum de muncă decât pot duce sunt cei ce sar rapid la epuizare sau la o cădere nervoasă.
Tendința de renunțare liniștită abordează cultura modernă a muncii cu intenția de a aduce o schimbare pozitivă. Aceasta presupune pur și simplu ca angajații să facă minimul necesar pentru a rămâne la locul de muncă și să nu facă eforturi suplimentare pentru a-i impresiona pe șefi sau pentru a obține recompense suplimentare.
Pur și simplu, este vorba de a face doar munca pentru care ești plătit și nimic în plus.
Cum a apărut trendul Quiet quitting
Se pare că trendul a început cu utilizatorul @zaidleppelin, care a creat unul dintre cele mai populare videoclipuri de renunțare de până acum.
În videoclip, el a explicat cum a inventat termenul Quiet quitting.
„Munca NU este viața ta. Valoarea ta nu este definită de randamentul tău productiv”, a scris el în videoclip.
O altă explicație populară a termenului de Quit quitting a fost făcută de antrenorul de carieră Bryan Creely. El a spus în videoclip:
„Aceasta nu este o strategie pe termen lung sau o strategie pentru cei cărora le pasă să urce pe scara corporatistă, dar pentru cei cărora nu le pasă și care se simt epuizați, poate că trebuie să o luați mai încet, pentru că nu veți fi singurii.”
De atunci, mii de alți TikTok-eri au creat propriile lor videoclipuri Quit quitting, explicând cum au început acum să lucreze la un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată.
Hashtag-ul #Quietquitting a devenit atât de popular pe TikTok, încât mulți îl numesc revoluționar.
Mulți utilizatori vorbesc despre practicile lor de „muncă sănătoasă”, cum ar fi plecarea de la birou până la ora 17:00, faptul că nu mai răspund la e-mailuri și mesaje după orele de lucru și că lucrează în zilele libere.
Deși tendința este destul de populară în acest moment, mulți au criticat-o, pentru că nu reprezintă renunțarea oamenilor la locul de muncă.
Alții au spus că tendința este înșelătoare, deoarece toate profesiile sunt diferite în ceea ce privește orarul, etica muncii, relațiile și remunerarea.
Quiet quitting, o mișcare pozitivă sau negativă?
Fie că te trezești mai devreme sau că stai până târziu la birou ori că faci un efort suplimentar pentru o prezentare, probabil că ai simțit din când în când nevoia de a lucra dincolo de ceea ce este menționat în fișa postului.
Acesta nu este întotdeauna un lucru rău, dar vine un moment în care a face mai mult decât trebuie este mai mult epuizant decât satisfăcător.
Dacă acesta este cazul, s-ar putea să te simți atras de această tendință. Termenul se referă la a face minimul necesar la locul de muncă (adică ceea ce se află, de fapt, în fișa postului tău), în loc să îți asumi mai multe responsabilități și să depui mai mult timp fără să obții o promovare sau o mărire de salariu.
Unii susțin că Quiet quitting este doar modul în care oamenii acordă prioritate echilibrului dintre viața profesională și cea privată, dar alții sugerează că este vorba de mai mult decât atât.
„Cu toții am știut tot timpul că ceea ce făceam era nesustenabil… Oamenii și-au dat seama că dau și dau, și dau, și dau și nu primesc în schimb nimic, iar acest lucru nu va funcționa la nesfârșit”, spune un utilizator TikTok.
Tendința a apărut într-o perioadă în care epuizarea profesională este la un nivel record, iar oamenii renunță efectiv la locurile de muncă în număr record.
Quiet quitting – „Demisia liniștită”
Ținând cont de acest lucru, demisia liniștită, care presupune stabilirea unor limite la locul de muncă indiferent de modul în care ești perceput de colegi, pare să fie benefică pentru sănătatea mentală a multor oameni.
Cu toate acestea, este, de asemenea, important de remarcat faptul că abilitatea de a face minimul la locul de muncă este, de obicei, un privilegiu disponibil doar pentru cei care lucrează în poziții corporative, mai degrabă decât pentru cei care lucrează ca medici, asistente medicale și profesori, subliniază un alt utilizator TikTok.
Este Quiet quitting benefică pentru sănătatea mintală?
Pentru unii oameni, renunțarea efectivă la un loc de muncă stresant poate cauza mai multe probleme decât rămânerea.
Așadar, demisia liniștită poate funcționa ca o strategie temporară până când îți dai seama ce limite trebuie să stabilești între viața profesională și cea privată și cum arată acest echilibru între viața profesională și cea privată pentru tine.
Este o opțiune pentru persoanele care se gândesc să renunțe la locul de muncă. Este aproape ca un test înainte de a pleca sau un test pentru a vedea dacă poți recâștiga controlul asupra vieții tale în afara serviciului, sunt de părere experții.
„A face un pas înapoi la locul de muncă te poate ajuta, de asemenea, să eviți epuizarea. Renunțarea liniștită te ajută să stabilești limite pentru munca ta și pentru a te asigura că nu te confrunți cu epuizarea”, explică Casey.
Ce spun experții despre Quiet quitting
Demisia liniștită poate ajuta la promovarea unui sentiment mai bun de sine, spun experții.
Persoanele care se simt supraîncărcate la locul de muncă ar putea să nu aibă energia mentală necesară pentru a se angaja în activități satisfăcătoare după muncă.
Găsirea acelui proverbial „echilibru” se reduce la utilizarea efectivă a timpului nou câștigat prin faptul că nu lucrezi mai mult decât este necesar într-un mod care este mai benefic pentru sănătatea ta mentală și fizică.
Dar acest lucru nu se întâmplă peste noapte, iar promovarea unui echilibru mai bun între viața profesională și cea privată necesită un efort constant, spun psihologii.
Experții susțin că renunțarea liniștită este o strategie care poate fi folosită ca un substitut în timp ce încerci să implementezi limite între viața profesională și cea privată, dar nu este o soluție permanentă dacă ești cu adevărat nefericit la locul de muncă.
De asemenea, nu este o opțiune pentru toată lumea, deoarece unele persoane, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății și profesorii, nu sunt probabil capabile să depună un efort minim la locul de muncă în numele echilibrului.
Să vorbești despre frustrările tale cu șeful tău poate fi mai productiv decât să-ți reduci în liniște eforturile, dar aceasta nu este întotdeauna o opțiune.
Totuși, dacă te simți epuizat sau simți că intri în burnout, ia-ți o vacanță, investește în terapie și gândește-te serios să îți schimbi jobul cu unul care să îți permită să ai și o viață personală în afara lui.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Idei pentru un mic dejun sănătos. Ce să mănânci dimineața