Bijuteria litoralului bulgăresc e desenată pe hartă ca un munte răsturnat peste apă. Nesebarul e mai vechi decât toate civilizațiile care i-au trecut pragul. Istoricii au găsit urme ale tracilor acolo, care ar fi făcut acum 3.000 de ani o așezare pe malul Mării Negre.
Cu 600 de ani înainte de Hristos, peninsula era o colonie grecească, urme ale arhitecturii elene păstrându-se și astăzi: cum ar fi fortificațiile și impresionantul templu al lui Apollo. Iar bisericile care se regăsesc pe mica peninsulă sunt la fel de vechi și în același stil cu multe dintre cele construite de Ștefan cel Mare în Moldova, acum peste 500 de ani.
Întreaga moștenire a primit binecuvântarea UNESCO, suficiente fonduri europene și s-a transformat într-un fel de carte poștală a civilizaților apuse către viitor. Astăzi găsim o stațiune pe malul Mării Negre cu fortificațiile de mii de ani restaurate, împânzită de prosoape de plajă, creme și loțiuni „Rose of Bulgaria” și zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii.
O alternativă mai aproape și mai ieftină pentru Grecia, similară la nivel de servicii, dar nu ca peisaje. Dar de departe o opțiune mai bună decât litoralul românesc, deși e situat la mai bine de 4 ore de mers cu mașina de la graniță.
Nesebar are o zonă continentală și un „Old Town” peninsular
Ca un pom de Crăciun, Nesebarul se ramifică. Peninsula cu istoric traco-greco-bulgăresc este vârful colorat care străpunge marea ca o suliță, fiind o extremitate a unui golf imens. În spate, ramuri peste ramuri de hoteluri s-au construit în stânga și în dreapta vechiului sat pescăresc, cu aceleași fonduri europene cu care a fost renovată și peninsula. Hoteluri construite noi, cu arhitectură modernă pentru anii în care au fost ridicate, dar peste care s-a așezat deja oboseala sutelor de mii de turiști care au călcat plajele.
Partea continentală a Nesebarului e o cacofonie de hoteluri, blocuri de locuințe, alei întregi în care treci de la un restaurant la altul, eventual printr-un magazin de suvenire. Lipsește însă sentimentul de sufocare și de improvizație de pe litoralul românesc, unde magazinele par că-s răsărite precum ciupercile după ploaie; și când nu-s folosite, fațadele sunt acoperite cu scânduri bătute în cuie.
Aici, magazinele sunt deschise mare parte a anului, pe aleea pietonală din centru și pe șoseaua care leagă vechiul de noul Nesebar. Iar pentru cei care iubesc o plimbare pe faleză sunt kilometri amenajați, atât în partea continentală, cât și pe peninsulă, cu parc de distracții deschis permanent, un circ care nu pleacă niciodată de-acolo, dar și porțiuni mari de liniște a mării, spartă doar de zgomotul pescărușilor și al valurilor care se sparg.
Nici pisicile n-au avut liniște sezonul acesta
În acest an, stațiunea a părut mai plină ca niciodată. Un flux constant de oameni mergeau către „Old Town”, spre magazine, pe străzi, pe faleză, chiar și în mijlocul săptămânii. Drumul de acces spre peninsulă era atât de plin de oameni, încât serile se circula aproape în șir indian. Și în oraș la fel, însă doar pe străzile principale.
Dacă te strecori abil stânga-dreapta pe micile străduțe, ai șansa să găsești restaurante de cartier cu prețuri bune, locuri multe, cu muzică tradițională bulgărească în boxe care nu țipă la tine. Și cu multe pisici: 80% dintre cele de pe stradă sunt cuminți, cerșesc iubire și atenție din partea turiștilor care ajung pe străzile lor.
Restaurante închise, magazine cu haine care minează criptomonede
Pandemia a lovit puternic în afacerile care altădată funcționau foarte bine în Nesebar. Două dintre restaurantele bune, cu note mari inclusiv pe TripAdvisor, erau închise în mijlocul lunii august și păreau că nici măcar nu s-au deschis în sezonul estival până atunci. Inclusiv o vinărie de cartier, producția unei familii, care vindea vin parfumat, sec și aspru (vrac și îmbuteliat), avea zăvoarele trase.
Unii au dispărut, alții s-au adaptat: în spatele unui magazin de haine de pe partea din sud a stațiunii, unde erau cabinele de schimb, erau instalate calculatoare pentru minarea criptomonedelor. Deasupra lor, un laptop cu un program automat, plimba un tractor pe un joc online în care trebuia să ari câmpuri de porumb.
Parcarea, o problemă mai mare decât pandemia pentru turiști
Începând cu 29 august, românii care se întorc din Bulgaria trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în țară, dacă nu sunt vaccinați, altfel sunt obligați să stea în carantină. Bulgarii însă n-au făcut același lucru: la începutul sezonului estival și-au deschis porțile integral pentru români, fără adeverință de vaccin sau test la intrarea în țară. A fost probabil unul dintre motivele pentru care toate stațiunile au fost raportate ca fiind supraaglomerate.
În Nesebar, nici parcările cu plată ale Primăriei nu mai făceau față fluxului de solicitări, iar hotelierii ieșeau și baricadau locurile proprii de parcare, în cazul în care turiștii se hotărau să plece cu mașina în timpul sejurului.
Masca, doar un moft românesc
În Bulgaria, în plin sezon estival, în august, nu se purtau măști în magazine, alimentare sau nu. Doar unii români care au venit cu obiceiul de-acasă intrau cu fețele acoperite de măști, sub privirile lungi ale altor turiști și ale localnicilor. În aglomerația care a cuprins ca niciodată stațiunea, singura opțiune viabilă pentru a avea o senzație că te protejezi de contactul cu foarte multe persoane era achiziționarea unui sejur full-option. Majoritatea hotelurilor au plajă privată, neaglomerată, restaurante cu terase în aer liber, cu program flexibil la prânz și cină. În oraș, era imposibil de găsit o masă liberă la un restaurant la ora prânzului, iar aglomerația era foarte mare.
Avantajul litoralului bulgăresc în general, și al Nesebarului în particular, este că se găsesc cazări pentru toate buzunarele. Un sejur de 5 nopți ajunge de la 1.000 de lei la o vilă de 3 stele în mijlocul orașului, cu aer condiționat și poate chiar și mic dejun inclus, la 3.500 de lei la un hotel de patru stele, aflat pe plajă, în regim all-inclusive.
Dacă închizi ochii la aglomerația de anul acesta, unul dintre cele mai fermecătoare lucruri legate de Nesebar este construcția oraș-stațiune, care nu-ți lasă sentimentul de părăsire ca la Eforie Nord. Iar pentru pasionații de vinuri de calitate, o degustare de zeci de sortimente pentru cam 60 de minute la vinăria Messembria este o desfătare. Cu puțin noroc, poți pleca acasă cu o sticlă de vin din soiul cultivat la Melnik pe care Winston Churchill și-l comanda cu butoaiele.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!