MENIU CAUTĂ

Ce rol are igiena în sănătatea noastră. 5 lucruri de care ar trebui să ții mereu cont

Distribuie

Igiena este extrem de importantă, atât din punct de vedere medical, cât și din motive sociale și psihologice. Din copilărie, suntem învățați de către părinți importanța unui corp curat și îngrijit în societate. Însă nu mulți părinți pun accentul pe importanța pe care o are igiena asupra sănătății noastre, atât fizice, cât și mintale. Igiena ne poate afecta încrederea în noi înșine și nivelul de motivație. De aceea, ne datorăm mai întâi nouă să avem un corp curat și apoi societății.

Igiena precară are multe consecințe asupra sănătății noastre: cariile, infecțiile și bolile pielii sunt doar câteva dintre ele. Din păcate, multe dintre aceste afecțiuni le poți contacta în ciuda unor norme de igienă aparent corecte. De cele mai multe ori, acestea apar din cauza micilor scăpări pe care le avem. Uite câteva aspecte de care să ții cont ca să ai un corp curat și sănătos:

  1. Un zâmbet frumos și sănătos

Igiena dentară este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. De aceea, trebuie să alocăm cât mai mult timp și atenție igienei bucale. Hygiene Expert recomandă să te speli pe dinți după fiecare masă sau cel puțin de două ori pe zi, folosind o periuță potrivită danturii tale. De asemenea, optează pentru o pastă pe dinți cu fluor și o apă de gură antibacteriană.

Spălatul pe dinți scade riscul acumulării bacteriilor în cavitatea bucală. Această acumulare de bacterii poate cauza boli ale gingiei, carii sau chiar afecțiuni cardiace. Însă o periuța de dinți nu poate ajunge în zonele interdentare. De aceea, este recomandată utilizarea aței dentare, însă și aceasta are o problemă: ne poate irita gingiile. Din fericire, există aparate speciale care pot curăța spațiile interdentare în doar 60 de secunde, utilizând apă sau apă de gură.

  1. Mâini mereu curate

Desigur, cu toții știm că trebuie să ne spălăm pe mâini, însă din când în când putem uita să o facem. Este extrem de important să ne spălăm pe mâini după ce mergem la toaletă, înainte de a prepara mâncarea și înainte să mâncăm. De asemenea, ai grijă să îți cureți mâinile după ce ai folosit un mijloc de transport în comun, după ce ai atins clanțe sau dacă ai mângâiat animale de companie.

Astfel, previi răspândirea bacteriilor și a virușilor și eviți boli precum răceală, gripă, hepatita A și multe altele. Păstrează în geantă și la birou un dezinfectant de mâini și șervețele umede dezinfectante. Astfel, dacă nu poți merge să te speli pe mâini, le vei putea dezinfecta.

  1.  Dușul regulat

Conform Everyday Health, nu este nevoie să îți speli corpul în fiecare zi, ci la intervale de timp potrivite organismului tău. Pe lângă transpirație și mirosuri neplăcute, avem nevoie să ne curățăm corpul de pielea moartă. Necurățată, aceasta se poate aduna și provoca boli dermatologice. În plus, o igienă corespunzătoare a corpului ne poate proteja de infecții bacteriene şi fungice.

  1. Unghii îngrijite

Îngrijirea unghiilor atât de la mâini, cât și de la picioare este esențială pentru sănătatea noastră. Păstrează-ți unghiile scurte, astfel încât să nu se poată agăța și rupe. Însă, pe lângă aspectul unghiilor, trebuie să te asiguri că dezinfectezi instrumentele utilizate pentru îngrijirea lor. De asemenea, tratează imediat infecția fungică la nivelul unghiei. Astfel, nu vei pierde unghia, iar infecția nu se va extinde la celelalte.

  1. Păr curat și scalp sănătos

Chiar dacă igiena precară a părului nu poate duce la afecțiuni grave ale organismului, aceasta rămâne importantă. Un păr curat și un scalp lipsit de probleme îți vor oferi încredere în tine. De aceea, dacă ai probleme cu mătreața, folosește un șampon corespunzător sau consultă-te cu medicul dermatolog. Cele mai eficiente tratamente împotriva mătreții conțin disulfură de seleniu sau piritionat de zinc.   

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii