Cuprins:
Ce sunt boabele de chefir
Boabele de chefir sunt bile mici, albe, gelatinoase, care sunt folosite pentru a face chefir. Din punct de vedere vizual, au forma unor mici bucăți de conopidă. Aceste mici grupuri ciudate adăpostesc o adevărată ”junglă” de bacterii și drojdii benefice pentru organism.
De îndată ce amestecați boabele cu lapte, acestea se activează pentru a crea chefirul.
despre care se știe căeste plin de probiotice și are multe beneficii pentru sănătate.
Odată ce chefirul a fost creat, boabele pot fi colectate și puse înapoi în lapte proaspăt, urmând să fie din nou folosite.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/boabe-de-chefir.jpg)
Cum a apărut chefirul
Chefirul se pare că există de câteva mii de ani. Cele mai vechi urme ale sale au fost găsite într-un mormânt vechi de 4.000 de ani, situat în regiunea Xiohe din China. Prin urmare, chefirul a fost consumat chiar și în lumea antică. De-a lungul veacurilor, kefirul a fost apreciat și consumat de multe culturi de pe tot globul.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_0073da614ea9b903324f0e56da3800f7.jpg)
Cu toate acestea, conform mai multor istorici, chefirul a ajuns astăzi la noi datorită importanței sale foarte mari pentru popoarele din Caucazul de Nord. În urmă cu mai bine de 2.000 de ani, această regiune dintre Rusia și Georgia era populată de oameni nomazi de munte, care creșteau turme de capre și vite pentru laptele lor.
Pe atunci, pentru că laptele nu poate fi ținut prea mult timp fără să se strice, nomazii din Caucaz fermentau laptele cu boabe de chefir în recipiente făcute din piele.
Chefirul făcea parte din viața lor de zi cu zi: când ciobanii luau laptele chefir din sticle, adăugau lapte proaspăt nou, pentru a face chefir continuu. Această tehnică a fost transmisă din generație în generație. Pe atunci, boabele de chefir erau foarte valoroase și făceau parte din moștenirile familiei.
Originea boabelor de chefir – unde se găsesc
Potrivit legendelor, boabele de chefir au fost dăruite în dar poporului Karachai de către însuși profetul Mahomed. Nu este de mirare că li se atribuie o origine divină.
Despre boabele de chefir, numite și „semințele profetului”, se spunea că au puteri aproape magice: transformă laptele într-un produs sănătos, sigur și fortifiant, care poate fi păstrat mai mult timp decât produsul original.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d2f8bc1b885be46eb8024ee2ee2bf519.jpg)
Din punct de vedere științific, se crede că boabele de chefir s-au format din adăugarea și îndepărtarea laptelui din recipiente făcute din piei de animale. Microorganismele din laptele crud și cele din recipiente ar fi format, în cele din urmă, o colonie simbiotică de drojdii și bacterii sub formă de boabe gelatinoase mici.
Pentru a crea boabe de chefir, aveți nevoie de… boabe de chefir. Boabele s-au născut din întâmplare și apoi s-au perpetuat în timp.
Boabele de chefir au fost mult timp ținute secrete de către popoarele din Caucaz. Conform convingerilor lor, boabele și-ar pierde puterile „magice” dacă existența lor ar fi dezvăluită străinilor.
A vorbi despre asta, sau mai rău, a o da, însemna să comită o crimă religioasă și să riște să distrugă o tradiție străveche.
Chiar și așa însă, boabele de chefir au devenit disponibile, în timp, în lumea întreagă. Chiar dacă ele nu se găsesc în mod obișnuit în magazine, se pot găsi online, atât la noi, cât și în magazine online din afara țării.
Este adevărat că poate fi un efort până vă procurați boabele de chefir, dar vestea bună este că odată procurate, veți avea mereu propriile boabe de chefir.
Ce sunt boabele de chefir de apă
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d823653b7c6bbf25643f44153ca50036.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/boabe-de-chefir-de-apa.jpg)
Chefirul de apă este o băutură probiotică făcută cu boabe de chefir de apă. Boabele de chefir de apă pot fi folosite pentru a cultiva cu probiotice apă cu zahăr, suc sau apă de cocos. Un Starter de Kefir sub formă de pudră poate fi, de asemenea, utilizat pentru a cultiva apă de cocos sau suc de fructe.
Chefirul de lapte și chefirul de apă pot avea același nume, dar sunt două băuturi fermentate complet diferite. Unul este un fel de iaurt de băut cu gust acidulat, iar celălalt este o băutură gazoasă naturală ușor dulce.
Este ca o băutură răcoritoare, dar naturală și mai sănătoasă! Chefirul de apă este plin de probiotice și este mult mai puțin dulce decât băuturile carbogazoase cumpărate din magazin.
Cu îngrijire adecvată, boabele de chefir de apă pot fi folosite la nesfârșit pentru a face chefir de apă.
Cum se păstrează boabele de chefir
Boabele de chefir iubesc să fie ”hrănite” în mod regulat. Cel mai bun mod de a păstra boabele este să faceți din nou chefir! Pentru a evita să faceți prea mult chefir, faceți cantități mai mici, dar mai des.
Boabele de chefir le puteți pune la frigider în aproximativ 2 căni de lapte. Potrivit revolutionfermentation.com, boabele vor continua să transforme laptele în chefir, dar mult mai încet. Schimbați laptele în fiecare săptămână. Prima fermentație după ce au fost refrigerate poate dura puțin mai mult decât de obicei. Nu vă faceți griji, își vor recăpăta vigoarea după câteva loturi.
Cum puteți congela boabele de chefir
- Clătiți boabele în apă rece.
- Uscați ușor pe un prosop curat.
- Puneți boabele într-o pungă de congelare.
- Se adauga putin lapte praf.
- Se pun la congelator.
Cum se pot deshidrata boabele de chefir
- Clătiți bine boabele în apă rece și scurgeți bine.
- Setați deshidratorul la 35°C și puneți boabele în el timp de 24 de ore.
- Transferați într-o pungă de tip Ziploc.
- Adăugați aceeași greutate ca și laptele praf, cu 10% bicarbonat de sodiu.
- Păstrați la rece.
Cum se face chefirul
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/cum-sa-faci-chefir.jpg)
Chefirul este o altă formă de produs lactat fermentat, care se obține prin fermentarea laptelui cu culturi specifice de bacterii și drojdii, cum ar fi Lactobacillus kefir, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus și Saccharomyces kefir. Acestea fermentează lactoza, transformând-o în acid lactic și alcool, ceea ce duce la coagularea laptelui și la formarea unui produs cu consistență mai lichidă și mai acrișoară decât iaurtul. Chefirul este mai bogat în probiotice decât iaurtul și poate fi găsit în diferite forme cum ar fi lapte, iaurt, smântână sau brânză.
Chefirul tradițional este fermentat la temperatura camerei, de obicei fiind lăsat peste noapte. Datorită fermentării lactozei rezultă o băutură acrișoară, carbogazoasă și ușor alcoolică cu o consistență asemănătoare iaurtului diluat. La începutul secolului XX, chefirul era fermentat în lăptarii de mici dimensiuni și ajungea la un procent de alcool între 1 – 2%, însă chefirul preparat pentru comerț, cu metode moderne de protecție are mai puțin de 1% alcool, probabil datorită timpului redus de fermentare.
Descoperă Care este diferenţa dintre iaurt, chefir şi sana
Cum faci chefir acasă
Dacă vrei să faci chefir acasă, pune 1–2 linguri (14–28 grame) de boabe de kefir într-un borcan mic. Cu cât folosești mai mult, cu atât va crește cultura mai repede.
Adăugați aproximativ 2 căni (500 ml) de lapte, de preferință organic sau chiar crud. Laptele de la vacile hrănite cu iarbă este cel mai sănătos.
Lăsați 2,5 cm spațiu în partea de sus a borcanului. Puneți capacul și lăsați-l timp de aproximativ 24 de ore de ore la temperatura camerei, ideal la aproximativ 22-25 grade Celsius. Asta e tot.
Odată ce începe să se îngroașe, este gata. După ce strecurați ușor lichidul, boabele kefir rămân. Acum puteți pune boabele într-un borcan nou cu puțin lapte, iar procesul poate începe din nou. Kefirul este delicios, hrănitor și se menține bine la frigider.
Ce beneficii are chefirul
Unele microorganisme pot avea efecte benefice asupra sănătății atunci când sunt ingerate. Cunoscute sub numele de probiotice, aceste microorganisme pot influența sănătatea în numeroase moduri, ajutând digestia, gestionarea greutății și sănătatea mintală. Principala sarcină a probioticelor, sau a bacteriilor bune, este de a menține un echilibru sănătos în corp. Bacteriile bune lucrează pentru a lupta împotriva bacteriilor rele și pentru a restabili echilibrul în corp.
Probioticele nu trebuie confundate cu prebioticele, care sunt fibre alimentare ce ajută la hrănirea bacteriilor prietenoase care se află deja în intestin.
Studiile arată că boabele de chefir conțin până la 61 de tulpini de bacterii și drojdii, ceea ce le face o sursă de probiotice foarte bogată și diversă.
Se crede că anumite probiotice din chefir protejează împotriva infecțiilor. Aceastea includ probioticul Lactobacillus kefiri, care este unic pentru chefir. Studiile demonstrează că acest probiotic poate inhiba creșterea diferitelor bacterii dăunătoare, inclusiv Salmonella, Helicobacter pylori și E. coli.
Chefirul plin de grăsimi nu este doar o sursă excelentă de calciu, ci și vitamina K2 – care joacă un rol central în metabolismul calciului. S-a demonstrat, potrivit studiilor, că suplimentarea cu K2 reduce riscul de fracturi cu până la 81%.
Valori nutriționale – 250 ml de kefir, conțin:
- Proteine: 9 grame
- Calciu: 24% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Fosfor: 20% din DZR
- Vitamina B12: 29% din DZR
- Riboflavină (B2): 25% din DZR
- Magneziu: 7% din DZR
- Vitamina D: 12% din DZR
Descoperă mai multe informații despre probiotice și beneficiile lor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_728d1bec6fbbce9c8955ae421516fa90.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_4b879b8e794a65b43fc941e217c43188.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_707d925a06fd8c74f7fb97028fb2b30e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_30d3ae8ded9583d132fba31edca1bad6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_d1b546cc8666bc1bd101d22c5bf0f04a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_e3407a4bd9e14df1fe15af9a78492680.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_0d74d3754878b5d5117d911fb9052f5e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_a55fd97a1e93d2a996678a78f2e0a17e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_d53e647239cde99ef72862e5086b73f6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_34730a94a5462de3ea17eb17455b72bc.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.