Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce sunt îndulcitorii artificiali

Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari, substanțe chimice obținute în laborator, cunoscuți și drept îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și asta tocmai pentru că au foarte puține calorii sau chiar deloc. Totuși, au o intensitate mai mare a gustului de dulce decât zahărul, motiv pentru care li se mai spune și îndulcitori de mare intensitate.

Acești îndulcitori se găsesc în multe băuturi și alimente precum deserturi congelate, iaurt, bomboane, produse de patiserie, gumă de mestecat, cereale pentru micul dejun, gelatine și budinci. Și, de cele mai multe ori, se regăsesc pe produse prezentate ca ”sugar free”, adică fără zahăr sau ”diet”.

Adesea, senzația de dulce pe care o dau acești îndulcitori este ușor diferită față de cea a zahărului obișnuit. De aceea se folosesc diferite combinații pentru a imita cât mai bine gustul natural de dulce.

Cei mai cunoscuți îndulcitori artificiali

Există o listă destul de lungă de îndulcitori artificiali care sunt permisi pentru utilizare în Statele Unite și/sau Uniunea Europeană:

Ciucă și Bode, acuzați că se înțeleg cu PSD fără să se consulte cu partidul, după scandalul pragului pentru abuz în serviciu, adoptat în Senat. „S-a făcut semnul cu degetul să votăm”
Recomandări
Ciucă și Bode, acuzați că se înțeleg cu PSD fără să se consulte cu partidul, după scandalul pragului pentru abuz în serviciu, adoptat în Senat. „S-a făcut semnul cu degetul să votăm”
  • Aspartam (E951) – este de 200 de ori mai dulce decât zahărul de masă.
  • Acesulfam de potasiu ((E950) Cunoscut și sub denumirea de acesulfam K, este de 200 de ori mai dulce decât zahărul de masă. Este considerat potrivit pentru gătit și coacere.
  • Advantame (E969 ) – Acest îndulcitor este de 20.000 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit și coacere.
  • Aspartam-acesulfame (E962 ) – este de 350 de ori mai dulce decât zahărul de masă.
  • Ciclamat (E952)– este de 50 de ori mai dulce decât zahărul de masă, a fost folosit pentru gătit și coacere. Cu toate acestea, a fost interzis în Statele Unite din 1970.
  • Neotam (E961)– acest îndulcitor este de 13.000 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit și coacere.
  • Neohesperidină (E959) -este de 340 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este considerat potrivit pentru gătit, coacere și amestecare cu alimente acide. Acesta nu este aprobat pentru utilizare în Statele Unite.
  • Saccharin (E 954)– zaharina este de 700 de ori mai dulce decât zahărul de masă.
  • Sucraloză (E955) – e este de 600 de ori mai dulce zahăr de masă, este considerată potrivită pentru gătit, coacere și amestecare cu alimente acide.
Corespondență din San Francisco. Ce spune Ion Stoica, al patrulea cel mai bogat român, despre cum a creat sistemul care învață ChatGPT și cum vede România politicienilor de azi: „Ceva absolut reprobabil, nu este admisibil”
Recomandări
Corespondență din San Francisco. Ce spune Ion Stoica, al patrulea cel mai bogat român, despre cum a creat sistemul care învață ChatGPT și cum vede România politicienilor de azi: „Ceva absolut reprobabil, nu este admisibil”

Descoperă cum să citești etichetele alimentare și să nu te lași păcălit.

Cum funcționează îndulcitorii artificiali

Suprafața limbii este acoperită de multe papile gustative, fiecare conținând mai mulți receptori gustativi care detectează diferite arome. Când mâncăm, receptorii gustativi percep molecule alimentare.

O potrivire perfectă între un receptor și o moleculă trimite un semnal către creier, permițându-ne să identificăm gustul. De exemplu, molecula de zahăr se potrivește perfect în receptorul gustativ pentru dulceață, permițând creierului să identifice gustul dulce.

Îndulcitori de mare intensitate
Îndulcitori de mare intensitate

Moleculele de îndulcitor artificial sunt suficient de asemănătoare cu moleculele de zahăr pentru a se potrivi pe receptorul de dulceață. Cu toate acestea, acestea sunt în general prea diferite de zahăr pentru ca organismul să le descompună în calorii. Acesta este modul în care oferă un gust dulce fără calorii adăugate. Având în vedere că sunt necesare doar cantități foarte mici de îndulcitori artificiali pentru ca alimentele să aibă un gust dulce, practic numărul de calorii este redus aproape la 0.

EXCLUSIV. Contractul prin care banii au dispărut către Sofia, oferit de un avertizor de integritate bulgar: „E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”
Recomandări
EXCLUSIV. Contractul prin care banii au dispărut către Sofia, oferit de un avertizor de integritate bulgar: „E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”

Aditivii alimentari și dieta

În ceea ce privește controlul greutății, există studii care raportează o legătură între consumul de băuturi îndulcite artificial și obezitate.

Pe de altă parte, unele studii raportează că îndulcitorii artificiali pot reduce greutatea corporală, masa de grăsime și circumferința taliei.

Aceste studii arată, de asemenea, că înlocuirea băuturilor răcoritoare obișnuite cu versiuni fără zahăr poate scădea indicele de masă corporală (IMC) cu până la 1,3-1,7 puncte.

În plus, alegerea alimentelor îndulcite artificial în locul celor cu zahăr adăugat poate reduce numărul de calorii pe care le consumi zilnic.

Băuturile îndulcite artificial pot fi o alternativă ușoară pentru cei care consumă în mod regulat băuturi răcoritoare și doresc să scadă consumul de zahăr.

Îndulcitorii artificiali și diabetul

Cei cu diabet pot beneficia de pe urma îndulcitorilor artificiali, deoarece aceștia oferă un gust dulce fără creșterea nivelului de zahăr din sânge, arată studiile.

Cu toate acestea, unele cercetări raportează că un consum de băuturi îndulcite cu aditivi alimentari arificiali este asociat cu un risc cu 6-121% mai mare de a dezvolta diabet.

Acest lucru poate părea contradictoriu, dar este important de reținut că toate studiile au fost observaționale. Studiile nu au dovedit că îndulcitorii artificiali cauzează în mod direct diabet, ci doar că persoanele susceptibile de a dezvolta diabet de tip 2 beau băuturi îndulcite artificial.

Îndulcitorii artificiali și cancerul

Începând cu anii 1970, dezbaterea despre existența unei legături între îndulcitorii artificiali și riscul de cancer a fost continuă.

Aceasta a început atunci când studiile pe animale au descoperit un risc crescut de cancer de vezică urinară la șoarecii hrăniți cu cantități extrem de mari de zaharină și ciclamat. Cu toate acestea, șoarecii metabolizează zaharina diferit decât oamenii, arată healthline.com.

Acest subiect a fost evaluat și de autoritățile de reglementare din SUA și Europa. Ambele au fost de acord că îndulcitorii artificiali, atunci când sunt consumați în cantități recomandate, nu cresc riscul de cancer.

O excepție este ciclamatul, care a fost interzis pentru utilizare în Statele Unite.

Efecte asupra florei intestinale

Bacteriile intestinale joacă un rol important în sănătate, iar sănătatea intestinală precară este legată de numeroase probleme generale de sănătate. Acestea includ creșterea în greutate, controlul slab al zahărului din sânge, sindromul metabolic, un sistem imunitar slăbit și perturbări ale somnului.

Compoziția și funcția bacteriilor intestinale variază în funcție de individ și sunt afectate de ceea ce mănânci, inclusiv de anumiți îndulcitori artificiali.

Într-un studiu s-a arătat că zaharina a perturbat echilibrul bacteriilor intestinale la patru din șapte participanți sănătoși care nu erau obișnuiți să le consume.

Cu toate acestea, studiul nu este considerat suficient de amplu pentru a fi validate aceste potențiale consecințe.

Alte posibile efecte secundare ale consumului de îndulcitori artificiali

Îndulcitori artificiali - Aspartam
Îndulcitori artificiali – Aspartam

Unii îndulcitori artificiali pot provoca simptome neplăcute, cum ar fi dureri de cap, depresie și convulsii la unele persoane.

În timp ce majoritatea studiilor nu găsesc nicio legătură între aspartam și durerile de cap, două cercetări arată că unii oameni sunt mai sensibili decât alții în ceea ce privește efectele îndulcitorilor.

Această variabilitate individuală se poate aplica și efectelor aspartamului asupra depresiei.

De exemplu, persoanele cu tulburări de dispoziție pot avea mai multe șanse de a prezenta simptome depresive ca răspuns la consumul de aspartam.

În cele din urmă, îndulcitorii artificiali nu cresc riscul de convulsii al majorității oamenilor. Cu toate acestea, un studiu a raportat creșterea activității creierului la copiii cu anumite afecțiuni.

Cât de periculoși sunt îndulcitorii pentru sănătate

Îndulcitorii pot fi siguri, dar sunt ei sănătoși? Producătorii de alimente susțin că îndulcitorii ajută la prevenirea cariilor dentare, controlează nivelul zahărului din sânge și reduc aportul caloric.

Îndulcitorii sunt omniprezenți și se găsesc într-o varietate de produse din jurul nostru. Utilizarea lor a fost controversată și a ridicat multe întrebări cu privire la siguranța lor. Sunt folosiți de persoane care au probleme cu greutatea, dar și de cele care nu au, de diabetici și nondiabetici, adulți și copii deopotrivă, iar marketingul extins și conștientizarea sporită a sănătății au condus la utilizarea lor pe scară largă.

Incidența obezității și a diabetului zaharat continuă să crească la nivel mondial. Conștientizarea sănătății și adoptarea unor diete „mai sănătoase” în încercarea de a diminuai tulburările și bolile metabolice sunt în creștere. În plus, există o comercializare pe scară largă a îndulcitorilor artificiali de către producătorii care le etichetează sigure pentru consum, în ciuda faptului că lipsesc adesea date științifice care să valideze acest lucru. Astfel, medicii și dieteticieni trebuie să adopte o abordare bazată pe dovezi atunci când recomandă pacienților utilizarea acestor îndulcitori.

Acești aditivi oferă opțiuni alimentare mai vaste persoanelor care doresc să reducă caloriile. Cu toate acestea, multe dintre efectele lor benefice pretinse rămân invalidate în studiile clinice la scară largă și unele dovezi recente chiar pun la îndoială și aceste beneficii stabilite anterior.

Reglementarea îndulcitorilor artificiali pentru consum

Îndulcitorii au fost reglementați pentru prima dată la nivel european în anii 1990, odată cu intrarea în vigoare a Directivei 94/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind îndulcitorii din alimente, cunoscută și sub numele de „Directiva îndulcitorilor”. Mai recent, Parlamentul European și Consiliul au adoptat un regulament-cadru, Regulamentul 1333/2008, pentru a consolida toate autorizațiile actuale pentru toți aditivii alimentari, inclusiv îndulcitorii, într-un singur text legal.

Anexa II la această legislație, stabilită prin Regulamentul Comisiei 1129/2011, oferă o listă comunitară a îndulcitorilor aprobați pentru utilizare în alimente, băuturi și îndulcitori de masă și condițiile de utilizare ale acestora.

Ca și în cazul oricărui alt ingredient alimentar, prezența unui îndulcitor cu conținut scăzut de calorii/fără calorii într-un aliment sau băutură este indicată pe eticheta alimentelor („cu îndulcitor”) și, de asemenea, în lista de ingrediente. Referința „E” pentru fiecare aditiv se referă la Europa și indică faptul că aditivul alimentar este sigur și aprobat în alimente și băuturi în Europa.

EFSA – European Food Safety Authority – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor este responsabilă pentru furnizarea de consiliere științifică pentru a sprijini legislația și politicile Uniunii Europene în toate domeniile care au un impact direct sau indirect asupra siguranței alimentare și a alimentelor. Solicitanții, adică producătorii de ingrediente, pot solicita aprobarea unui îndulcitor cu conținut scăzut de calorii/fără calorii numai după ce au fost finalizate teste ample de siguranță și au fost furnizate dovezi științifice în sprijinul siguranței și beneficiului ingredientului pentru consumator.

După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
GSP.RO
După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

GESTUL făcut de Camilla în timpul vizitei la Berlin! Imaginile care arată cât de NEFERICITĂ e soţia Regelui Charles
Playtech.ro
GESTUL făcut de Camilla în timpul vizitei la Berlin! Imaginile care arată cât de NEFERICITĂ e soţia Regelui Charles
Primele imagini cu Andreea Antonescu și fiica ei nou-născută. Ce nume neobișnuit a ales artista pentru micuță
Viva.ro
Primele imagini cu Andreea Antonescu și fiica ei nou-născută. Ce nume neobișnuit a ales artista pentru micuță
Steroizi produşi la un laborator din România, cu materie din China. Pastilele, vândute de antrenorii de fitness clienţilor, pot provoca boli grave
Observatornews.ro
Steroizi produşi la un laborator din România, cu materie din China. Pastilele, vândute de antrenorii de fitness clienţilor, pot provoca boli grave
Ana, fata care s-a sinucis după ce ar fi fost obligată să se prostitueze, era o elevă model. Ea și-a schimbat brusc comportamentul
Știrileprotv.ro
Ana, fata care s-a sinucis după ce ar fi fost obligată să se prostitueze, era o elevă model. Ea și-a schimbat brusc comportamentul
Motivul pentru care ți se zbate ochiul. Care este cauza și cum poți rezolva problema
FANATIK.RO
Motivul pentru care ți se zbate ochiul. Care este cauza și cum poți rezolva problema
Înşelătorie incredibilă în numele lui Becali! Metoda prin care s-au furat sume importante de bani: ”Bă, eşti nebun?”
Orangesport.ro
Înşelătorie incredibilă în numele lui Becali! Metoda prin care s-au furat sume importante de bani: ”Bă, eşti nebun?”
Dan Negru, mesaj acid după cazul Ana Morodan. Ce a transmis prezentatorul TV
Unica.ro
Dan Negru, mesaj acid după cazul Ana Morodan. Ce a transmis prezentatorul TV
Horoscop 31 martie 2023. Balanțele pot fi dezamăgite de unii dintre prieteni sau rude, dar este o dezamăgire rezultată din așteptările lor
HOROSCOP
Horoscop 31 martie 2023. Balanțele pot fi dezamăgite de unii dintre prieteni sau rude, dar este o dezamăgire rezultată din așteptările lor
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață
PUBLICITATE
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață