Descoperă care sunt mamiferele și cu ce sunt ele deosebite:

Ce sunt mamiferele – caracteristici

Mamiferele sunt un grup de animale vertebrate care constituie clasa Mammalia și include orice membru al grupului de animale vertebrate în care puii sunt hrăniți cu lapte din glandele mamare speciale ale mamei.

Pe lângă aceste glande caracteristice de lapte, mamiferele se disting prin câteva alte trăsături unice.

  • Părul este o trăsătură tipică a mamiferelor, deși la multe balene a dispărut, cu excepția stadiului fetal.
  • Maxilarul inferior al mamiferelor este articulat direct de craniu, în loc să fie printr-un os separat (cuadratul) ca la toate celelalte vertebrate.
  • Un lanț de trei oase minuscule transmite unde sonore prin urechea medie.
  • O diafragmă musculară separă inima și plămânii de cavitatea abdominală. Doar arcul aortic stâng persistă. (La păsări arcul aortic drept persistă; la reptile, amfibieni și pești ambele arcade sunt reținute.)
  • Globulele roșii mature (eritrocitele) la toate mamiferele nu au un nucleu; toate celelalte vertebrate au globule roșii nucleate.
  • Cu excepția monotremelor (un ordin de mamifere care cuprinde echidna și ornitorincul cu cioc de rață), toate mamiferele sunt vivipare – ele poartă pui vii.
  • La mamiferele placentare (care au o placentă pentru a facilita schimbul de nutrienți și deșeuri între mamă și fătul în curs de dezvoltare), puii sunt transportați în pântecele mamei, atingând un stadiu relativ avansat de dezvoltare înainte de naștere.
  • La marsupiale (de exemplu, canguri, opossums și wallabies), nou-născuții sunt incomplet dezvoltați la naștere și continuă să se dezvolte în afara uterului, atașându-se de corpul femelei în zona glandelor mamare. Unele marsupiale au o structură sau un pliu asemănător unei pungi, marsupiul, care adăpostește puii care alăptează.
Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat
Recomandări
Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat

Unde trăiesc mamiferele

Clasa Mammalia este distribuită în întreaga lume. S-a spus că mamiferele au o distribuție mai largă și sunt mai adaptabile decât orice altă clasă de animale, cu excepția anumitor forme mai puțin complexe, cum ar fi arahnidele și insectele. Această versatilitate în exploatarea Pământului este atribuită în mare parte capacității mamiferelor de a-și regla temperatura corpului și mediul intern atât în ​​condiții de căldură și ariditate excesive, cât și în frig sever.

Cea mai mare diversitate actuală este observată în regiunile tropicale continentale, deși membrii clasei Mammalia trăiesc pe (sau în mările adiacente) tuturor maselor de uscat majore. Mamiferele pot fi găsite și pe multe insule oceanice, care sunt în principal, dar nu exclusiv, locuite de lilieci. Pot fi identificate faune regionale majore; acestea au rezultat în mare parte din evoluția în izolarea comparativă a grupurilor de mamifere timpurii care au ajuns în aceste zone.

Tipuri de mamifere

Există mai mult de 5.500 de specii de mamifere vii, aranjate în aproximativ 125 de familii și până la 27-29 de ordine. Rozătoarele (ordinul Rodentia) sunt cele mai numeroase dintre mamiferele existente, atât ca număr de specii, cât și ca număr de indivizi, și sunt una dintre cele mai diverse specii vii.

Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

În schimb, ordinul Tubulidentata este reprezentat de o singură specie vie, aardvark. Uranotheria (elefanții și rudele lor) și Perissodactyla (cai, rinoceri și rudele lor) sunt exemple de ordine în care o diversitate mult mai mare a avut loc în perioadele Paleogene târziu și Neogene (acum aproximativ 30 milioane până la aproximativ 3 milioane de ani) decât în prezent.

Potrivit studiilor biologice, mamiferele au început să apară în timpul erei dinozaurilor (acum 200+ milioane de ani). Inițial, mamiferele aveau dimensiuni mici, iar după dispariția dinozaurilor (sfârșitul erei mezozoice – acum 66 de milioane de ani), dimensiunile lor au început să evolueze în forme mai proeminente.

Prin natură, mamiferele sunt animale cu sânge cald acoperite cu fire de păr blană care le fac să trăiască oriunde în lume, de la regiunile polare înghețate până la pădurile tropicale.

Există multe clasificări biologice și diverse dezbateri despre tipurile de mamifere printre biologi înșiși. Mamiferele sunt clasificate în regn – Animalia, phylum – Chordata și clasa – Mammalia.

Cu toate acestea, tipurile de mamifere acceptate în mod obișnuit sunt grupate în trei categorii majore. Gruparea este în funcție de modul în care mamiferele își nasc puiii:

Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
Recomandări
Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”

Monotreme

Mamifere monotreme - Ornitorincul
Mamifere monotreme – Ornitorincul

O categorie rară și neobișnuită de naștere de mamifere în care animalul depune ouă. Există doar cinci mamifere monotreme cunoscute pe planetă, ornitorinciul și echidna fiind cele mai cunoscute.

Marsupiale

Mamifere marsupiale - cangurul
Mamifere marsupiale – cangurul

Mamiferele marsupiale își nasc puii înainte ca aceștia să fie complet dezvoltati. Bebelușii își termină apoi creșterea în afara mamei, în sacul marsupial. Exemplele de marsupial binecunoscute includ canguri, opossums și wombats.

Mamifere placentare

Mamifere placentare
Mamifere placentare

Membrii acestui grup au modalitate de naștere care conține o placentă. Prezența unei placente transferă substanțe nutritive importante între mamă și pui. Ajută astfel la protejarea puiului și la asigurarea unei nașteri a unui pui bine dezvoltat. Nașterile placentare sunt cele mai frecvente dintre toate mamiferele, cu exemple inclusiv câini, cai, pisici, dar și oameni.

Curiozități despre mamifere

  • Mamiferele sunt printre cele mai adaptabile animale de pe planetă.

  • Se găsesc pe fiecare continent și în fiecare ocean și variază în mărime de la lilieci mici bondar până la balene albastre enorme. Un motiv pentru succesul lor este modul în care se mișcă. Mamiferele ca grup folosesc toate formele posibile de locomoție. Speciile terestre merg, aleargă, sar, urcă, țopăie, leagăn, sapă și vizuină. Cei acvatici înoată, amestecă și se scufundă. Câțiva chiar zboară.

  • Dieta și comportamentul variază, de asemenea. Multe carnivore, de exemplu, sunt prădători de top care trăiesc în general vieți solitare. Acestea includ jaguarii, tigrii și urșii polari. Prin contrast, leii, vidrele, lupii și delfinii trăiesc în grupuri familiale. Și mai sociale sunt unele dintre ierbivore, în special animalele cu copite, cum ar fi căprioarele și zebra. Trăind în grupuri mari, ei câștigă atât protecție, cât și mai multe oportunități de a se reproduce. Printre omnivore, primatele sunt cunoscute pentru inteligența lor ridicată, iar rozătoarele pentru numărul lor mare.

  • Oasele de mamifere, în special craniile, sunt folosite pentru identificare și pentru a stabili istoria evolutivă a fiecărei specii. Fălcile unei pisici de casă sunt mai mult asemănătoare unui leu decât unui lup, de exemplu. Dinții cailor și ai zebrelor seamănă. Oasele urechilor mamiferelor au fost cândva fălcile reptilelor preistorice. Și așa mai departe.

  • În ciuda acestor diferențe, toate mamiferele împărtășesc patru trăsături care sunt prezentate în diagrama de mai jos: părul, glandele mamare, maxilarul cu balamale și trei oase mici ale urechii medii. Majoritatea au dinți specializați și urechi externe mobile.

  • Toate mamiferele au câteva particularități anatomice cheie, de la cele aparent minore (cele trei oase minuscule din urechea internă care transmit sunetul din timpan) până la cele, evident, nu atât de minore. Poate cea mai semnificativă este zona neocorticală a creierului. Aceasta explică inteligența relativă a mamiferelor în comparație cu alte tipuri de animale. Dar și inimile cu patru camere ale mamiferelor, care pompează eficient sângele prin corpurile lor.

  • O diferență majoră între mamifere și alte familii majore de vertebrate, cum ar fi amfibienii, reptilele și peștii. Aceasta este că nou-născuții necesită cel puțin o anumită atenție a părinților pentru a se dezvolta. Totuși, unii bebeluși de mamifere sunt mai neputincioși decât alții. Un nou-născut uman ar muri fără o îngrijire apropiată a părinților, în timp ce multe animale care mănâncă plante (cum ar fi caii și girafele) sunt capabile să meargă și să caute hrană imediat după naștere.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI