Așa cum aminteam și în prima parte a acestei selecții, numărul mare de volume de poezie scrise în acest nu arată altceva decât că pandemia le-a adus timpul necesar și inspirația poeților să-și scrie cărțile. Și literatura pentru copii a oferit câteva surprize plăcute.

Iată în continuare, o selecție a ceea ce am citit bun în acest an.

Cărți pentru copii

Adina Rosetti – Crăciunul Domnișoarei Poimâine, Ilustrații de Cristiana Radu, Arthur 2021

Domnișoara Poimâine se întoarce – copiii o iubesc pentru că are două ”mame” talentate. Adina Rosetti deja nu mai are nevoie de prezentare: copiii o știu bine. Iar Cris Radu este atât de talentată că dacă deschizi cartea nu o mai lași.

Alex Moldovan – Olguța și marea demascare, ilustrații de József Vass,  Arthur 2021

Alex Moldovan a ajuns la a treia carte din serie. O serie care deja s-a impus și se clasicizează. Probabil una dintre cele mai bune serii românești de carte pentru copii scrisă de un scriitor român.

Daniel Horia – Epoca mea de aur. Partea întâi, Editura Grafic 2021.

Copilăria eroului Dani în România anilor ’80. Un fel de ”roman grafic” pentru copii dar care poate fi răsfoit cu interes și de cei mari. E ceva foarte nou pentru mine. ”Băiatul trăiește ferit de dramele din familie, cât și de greutățile vieții de zi cu zi de la sfârșitul anilor 1980. Revăzută însă cu ochi de adult, iluzia copilăriei perfecte începe să se destrame încetul cu încetul.”

Victoria Pătrașcu – Dragonul 32, Ilustrații de Mihaela Paraschivu, Cartea copiilor 2021.

O carte splendidă – o poveste ca o călătorie. Vrei să o ai chiar și dacă ai trecut demult de vârsta copilăriei.  Un tandem care ar trebui să continue colaborarea.

Florin Bican – Hai pe Lună împreună, Ilustrații de  Dan Ungureanu, Editura Arthur 2021.

E al doilea volum din colecția Apolodor Explorator pe care Florin Bican cu Dan Ungureanu îl fac de minune Faimosul pinguin Apolodor are un urmaș demn de toată lauda. 

Carmen Tiderle – Fabrica de lipici, Ilustrații de  Carmen Tiderle și Vali Petridean, Humanitas Junior 2021 

Carmen Tiderle e ingenioasă, e talentată, știe să atragă și să pună copiii la ”treabă”. Cărțile ei sunt și multimedia mai nou – cărți interactive. Altă generație, alte cărți cu care copiii ”de azi” sunt mai familiari.

Cărțile minunate ale anului, din două domenii despre care se vorbește puțin: literatură pentru copii și poezie

Cosmin Perța – Anisia și uneltele fermecate, Ilustrații de Andrei Gamarț. Polirom Junior 2021.

Copilul meu a citit-o și i-a dat notă mare: iar asta e o garanție. Merită să încercați și cu ai voștri copii – Cosmin Perța e un talent.

Lavinia Braniște – Rostogol iluzionist, Ilustrații de Andrei Măceșanu, Editura Vlad și Cartea cu Genius 2021

Lavinia Braniște revine cu purcelușul ei roz năzdrăvan care face de data aceasta toate scamatoriile pe care copiii le adoră. Și multe altele: apar și dispar și chiar vrea să salveze ce mai apucă – o bibliotecă cred.

Dan Lungu – Vlogger la 13 ani, Polirom Junior 2021

Scriitorul ieșean, bine cunoscut la noi, revine de data aceasta cu o carte pentru copiii ceva mai mari, pe o temă acută, povestit pe înțelesul lor, care la 13 ani nu mai sunt chiar ușor de urmărit – decât pe vlog.

Brad Florescu – Ce a făcut marchizul când a aflat, Ilustrații de Matei Alexandrescu,  Frontiera 2021

Proaspăt primită. Aflu că Brad Florescu este ”călător, fotograf și totodată un nume vechi în publicistica românească. Cele 18 texte care alcătuiesc cartea pot fi considerate povești pentru copii, fiindcă sunt pline de culoare, de umor, de viețuială și de tâlc. Dar la fel de bine le putem citi și ca oameni mari…” Editura Frontiera scoate niște cărți superbe bună pentru copii.

Cristina Andone  – Dar Motan dăruieşte, Ilustraţii de Emi Balint, Nemi 2021.

E o serie pe care Cristina Andone o face de ani buni și care deja a intrat în biblioteca copiilor. De data aceasta ne învață că bunătatea e un dar de mare preț și e bine să învățăm să practicăm, acest dar. Iar bunătatea se manifestă deseori prin dăruire.

Cărțile minunate ale anului, din două domenii despre care se vorbește puțin: literatură pentru copii și poezie

Carte de poezie

Simona Popescu – Cartea plantelor și animalelor, Nemira 2021

După mai bine de zece ani Simona Popescu, o poetă deja clasicizată, revine în plină forță – cu o carte imensă de poezie de cea mai bună calitate. 

Svetlana Cârstean – Sînt alta, Nemira 2021

Despre carte, scriitorul Andrei Codrescu spune că „Arthur Rimbaud ar fi iubit arta cu care Svetlana Cârstean a actualizat Je est un autre”. ” Tu știi ce e frumusețea dar asta nu e de ajuns” zice Svetlana și o cred. O citesc de fiecare dată cu mult drag.

Claudiu Komartin – Autoportret în flama de sudură, Max Blecher 2021

Claudiu Komartin e unul dintre cei mai activi în acest sector al poeziei contemporane românești: scoate o revistă superbă, poate cea mai bună din regiune – Poesis International. Conduce o editură specializată pe poezie, Max Blecher, ține un cenaclu săptămânal. Acum a venit timpul să scoată un nou volum – un volum trist și consistent.

Diana Iepure – În rest, viața e frumoasă, Max Blecher 2021

Veselă, tristă – tristă și veselă. Mă regăsesc în ce scrie poate și pentru că venim din același timp și din același loc. Un trecut și un loc care ne va urmări până la mormânt.

Ruxandra Cesereanu – Sophia România, Max Blecher 2021

Cunoscuta scriitoare clujeană vine cu un volum de balade postumane. Andrei Codrescu scrie pe coperta a patra: „Aceste balade postumane inițiază un dialog cu roboții (în general bine-dispuși) care ne așteaptă nerăbdători la răscrucea post-pandemică. Poeta absoarbe cu nesaț bogăția de date și imagini care provin din jucăriile tehnologice și dă, din partea umană, inteligența și emoțiile pe care le dețin poeții.” 

Bogdan-Alexandru Stănescu – Adorabilii etrusci, Charmides 2021

B.A. Stănescu orice ar scrie, scrie bine – prea mult talent și inteligență într-un singur om. Păcat că trebuie să și muncească ca să facă o splendidă colecție Anansi. Aștept însă cu nerăbdare noul roman anunțat în 2022.

Cărțile minunate ale anului, din două domenii despre care se vorbește puțin: literatură pentru copii și poezie

Marin Mălaicu-Hondrari – Urmele încercării,  Charmides 2021

Un scriitor și traducător care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Poate fi citit oricând:

Acum niște mesteceni se gudură pe lângă mine,
își lălăie frunzele și scot un sunet stupid, așa,
de natură. Mi-e dor de biroul meu aseptic,
de cafeaua to go. O, frumoasele zile de muncă!

Miruna Vlada – Prematur, Cartier 2021

Miruna Vlada chiar daca s-a dus spre științe politice rămâne devotată ”primii iubiri”: poezia. Despre carte criticul Cosmin Ciotloș spune: ”Rareori am citit o poezie mai empatică față de ceilalți și mai necruțătoare față de sine.” 

Teodora Coman  – Lucy, Tracus Arte, 2021

”Lucy e arheologie: povestea acestui șantier poetic începe acum mai bine de trei milioane de ani, odată cu descoperirea australopitecului femelă din Etiopia, arhetip al speciei, traversează pliurile timpului, trece prin prezentul unde compasiunea e arătată printr-un SMS taxabil, într-o țară a dezechilibrului patologic dintre emoțional și gestual, dintre conținut și titlu, apoi forează într-un viitor cu anotimpuri incerte, excedate și peisaje năpădite de șantiere de construcții. Lucy e arheologie.” –  ne spune  Bogdan-Alexandru Stănescu.

Mugur Grosu – Principala morengo, Max Blecher 2021

După zece ani de pauză pandemia se pare că l-a scos pe Mugur Grosu din acțiune și l-a ținut sau motivat să-și termine cartea. ”Nici nu știi ce nevoie e mai puternică la adulți, cea de-a avea habar, sau cea de-a nu se afla că n-au habar. A avea habar – despre orice – pare marea chestie a lumii noastre adulte.”

Tudor Crețu – Blesteme & more, CDPL 2021

Prin scanarea codului QR poți auzi vocea autorului citind din carte: ”Societate românească, m-ai înțepat cu oase de broască, cu înotătoare de pește. Mi-ai transformat guleru-n clește, -n ștreang. Salivam dup-orice copac sau gang. Societate românească, societate pur și simplu, buric între coarne de zimbru, carie cu vârtej – să mă sinucid, măcar, ca soldații în ceva bej.”

Cărțile minunate ale anului, din două domenii despre care se vorbește puțin: literatură pentru copii și poezie

20 – Antologie de poezie tânără din Basarabia, Selecție Lucia Țurcanu, ARC 2021.

De unde aflăm ce se mai întâmplă prin poezia tânără din Basarabia. Și se întâmplă multe lucruri bune.

Un secol de poezie română scrisă de femei, II (1945-1989), antologie de Alina Purcaru şi Paula Erizanu, fotografii de Lucia Lupu, Cartier, 2021.

Continuă al doilea volum al unei colecții ambițioase care ne prezintă ”un secol de poezie românească scrisă de femei”. O colecție splendidă care dincolo de conținutul substanțial are un design și o condiție tipografică excelente.

Valeriu A. Cuc – Poeme, OMG 2021

Zice Costi Rogozanu așa despre ea: ”Nostalgia instrumentalizată corect, îndreptată împotriva unei lumi care merită „zero poem, zero respect”, lumea bulelor urbane. Prietenii, dragostea, sexul și pastilele naturiste plutesc în cafeaua de unde Valeriu salvează totul cu bățul de amestecat zahărul. În plină post-ironie și post-blazare, avem o împărțire onestă a lumii, între tăvălugul economic, mereu prezent pe fundal, și restul prostiilor care alcătuiesc „chestii de preț în viață”. E poezie din aia cinstită, ca în momentele de grație când ai terminat tot de băut și de fumat și prinzi 10-20 de secunde cu câte unul/una să-i spui tot și toate, fără frica de ridicol.”

V. Leac – Perturbări în desfășurare. O antologie a prezentului, Fractalia 2021.

V. Leac este unul din oamenii superinteligenți pe care-i știu: dar genul de inteligență mai întâi practicată și după aceea învățată. Acum vine cu un experiment: o antologie pe care nu știi unde să o încadrezi. V.Leac ne spune: ”cartea asta poate fi privită și ca o culegere de concluzii a COP26. E multă poezie (în ambele cazuri) dar și proză speculativă, articole tematice, filozofie, texte hibrid, cercetări și perspective sumbre despre viitorul climatic planetar.” Am pus-o la poezie chiar dacă poate fi pusă la orice categorie: poezie eco. 

Cărțile minunate ale anului, din două domenii despre care se vorbește puțin: literatură pentru copii și poezie
Urmărește-ne pe Google News
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Adela, poliţista de 25 de ani care s-a sinucis în gara din Strehaia, era căsătorită cu un poliţist. Soţul său a fost ultima persoană cu care a vorbit
Observatornews.ro
Adela, poliţista de 25 de ani care s-a sinucis în gara din Strehaia, era căsătorită cu un poliţist. Soţul său a fost ultima persoană cu care a vorbit
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Știrileprotv.ro
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat