Cuprins:
Criza antibioticelor ucide milioane de oameni
Dame Sally Davies, fostă directoare medicală din Marea Britanie, este îngrijorată de evoluția rezistenței la antimicrobiene.
„Aproximativ un milion de oameni mor în fiecare an din cauza răspândirii rezistenței microbiene, iar această cifră va crește în următorii 25 de ani. Este cu adevărat înfricoșător.”, a spus aceasta.
Concret, în fiecare an, la nivel global mor 1,3 milioane de oameni din cauza rezistenței antimicrobiene. În Uniunea Europeană au murit aproximativ 35.000 de persoane, numai în acest an.
Însă lucrurile ar putea deveni și mai sumbre. Estimările arată că, până în 2050, aproape 40 de milioane de oameni ar putea muri din cauza infecțiilor cauzate de superbacterii. Persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice sunt cele mai vulnerabile.
„Datele recente arată că AMR scade la vârsta sub cinci ani, ceea ce este o veste bună. Pentru cei peste 70 de ani, ratele mortalității au crescut cu 80% din 1990; este foarte îngrijorător.”, atrage atenția dr. Davies.
Utilizarea excesivă de antibiotice
Nu doar utilizarea excesivă a antibioticelor în rândul oamenilor este o problemă, ci și folosirea acestora în agricultură.
„În esență, aruncăm antibiotice la vaci, găini și oi ca alternative ieftine pentru a le oferi promotori de creștere sau profilactic pentru a preveni răspândirea bolilor”, explică Davies.
Acești microbi dezvoltă rezistență și se răspândesc rapid prin aer, apă și sol.
„Dacă aveți o agricultură intensivă în care sunt folosite multe antibiotice sau un spital aglomerat care are un sistem de canalizare prost, bacteriile rezistente pot pătrunde în căile navigabile.
Vânturile bat peste aceste petice de pământ sau apă contaminate și captează bacterii și gene cu rezistență în ele, apoi le lasă să plouă în alte locuri. Așa a devenit dăunătoare această problemă.”, adaugă dr. Davies.
Lipsa antibioticelor noi
O altă problemă majoră este lipsa de antibiotice noi.
„Nu am avut noi clase de antibiotice care au intrat în uz de rutină de la sfârșitul anilor 80 (…) Nu există niciun stimulent pentru ei să încerce să dezvolte noi antibiotice.”, a adăugat Davies.
Experții insistă că e nevoie de măsuri urgente pentru a combate criza AMR, inclusiv reglementarea prescrierii antibioticelor și investiții în noi medicamente.
O rază de speranță
Anul trecut, cresomicina, un compus inovator, a arătat rezultate promițătoare în combaterea bacteriilor rezistente la antibiotice, inclusiv Staphylococcus aureus și Pseudomonas aeruginosa, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Acest compus sintetic a demonstrat eficiență în studiile de laborator, ucigând tulpini rezistente, inclusiv agenți patogeni periculoși și frecvent întâlniți în spitale.