Greutatea, lungimea sau suprafața sunt doar câteva dintre detaliile importante pe care trebuie să le cunoști atunci când îți cumperi o rachetă de tenis. Modelul de rachetă pe care îl alegi îți va influența în mod direct stilul de joc, motiv pentru care trebuie să te asiguri că ai făcut alegerea corectă. Iată cum alegi racheta de tenis!

Racheta de tenis – criterii de alegere:

Racheta de tenis în funcție de greutate

Una dintre cele mai importante caracteristici care influențează în mod direct stilul de joc este greutatea unei rachete de tenis. Din punct de vedere al greutății trebuie știute următoarele:

O rachetă de tenis mai grea este mai stabilă, vibrează mai puțin și poate genera o lovitură mai puternică;
O rachetă de tenis mai ușoară se manevrează mai ușor, însă balansul loviturilor trebuie făcut cu mai multă rapiditate. În cazul de față, controlul și puterea loviturii sunt mai mici.

Rachetele de tenis, în funcție de greutatea lor, se clasifică astfel:

 • Rachetă tenis super light – 252,3 gr;
 • Rachetă tenis light – 255 – 269,3 gr;
 • Rachetă tenis medium – 271,1 -294,84 gr;
 • Rachetă heavy – 297,6 – 309 gr;
 • Rachetă tenis very heavy – peste 311,85 gr.

În prezent, jucătorii profesioniști de tenis folosesc rachete de tenis ale căror greutăți sunt cuprinse între 300 și 360 de grame.

Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”
Recomandări
Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”
Racheta de tenis
Racheta de tenis – cum alegi corect racheta pentru tenis

Rachetă de tenis în funcție de balans

Balansul este modul în care greutatea este distribuită pe suprafața rachetei de tenis, mai mult spre coadă ori mai mult spre cap. Deține un rol important în alegerea rachetei de tenis deoarece, în prezent, pe piață se regăsesc trei tipuri de rachete în funcție de balans.

 • Rachetă tenis ușoară pe cap;
 • Rachetă tenis grea pe cap;
 • Rachetă tenis balansată perfect – centrul de greutate este egal cu centrul rachetei.

Cum măsori balansul unei rachete de tenis?

Poți folosi un creion sau pix, pe care îl vei așeza pe masă peste care pui racheta de tenis. Racheta trebuie reglată până în momentul în care se obține poziția de echilibru, iar distanța de la creion până la capătul mânerului rachetei reprezintă etalonul. Dacă etalonul are o distanță mai mică de 300 mm, atunci racheta se consideră ușoară peste cap și este potrivită pentru jocul de tenis aproape de fileu. Dacă distanța măsurată este mai mare de 320 mm, atunci racheta este considerată grea pe cap și este recomandată pentru jocul de tenis mai mult în spatele terenului.

Încă cinci ani cu Erdogan. Ce înseamnă asta pentru Turcia polarizată și suferindă economic, pentru Europa și războiul de lângă noi
Recomandări
Încă cinci ani cu Erdogan. Ce înseamnă asta pentru Turcia polarizată și suferindă economic, pentru Europa și războiul de lângă noi

Racheta de tenis în funcție de suprafața de lovire

Puterea pe care o rachetă de tenis o generează este în strânsă legătură cu suprafața de lovire. O suprafață de lovire mare va oferi mai multă putere spre deosebire de o suprafață mică, în timp ce, o suprafață mare asigură o lovitură mai mare, dar și un punct de lovire optim.

Racheta de tenis cu suprafață mică de lovire este recomandată jucătorilor de tenis care își doresc mai mult control. Racheta cu o suprafață de lovire mai mare este recomandată jucătorilor de tenis începători care își doresc mai multă putere și un punct de lovire mai mare.

În funcție de suprafața de lovire, racheta de tenis se clasifică astfel:

 • Rachetă tenis midsize – 548 – 593 cm2;
 • Rachetă tenis midplus – 594 – 677 cm2;
 • Rachetă tenis oversize – 678 0 740 cm2;
 • Rachetă tenis super OS – mai mare de 741cm2.

Care este lungimea optimă a unei rachete de tenis?

O rachetă de tenis care se încadrează în limitele normale ale competițiilor sportive variază între 68,57 și 73,65 cm. Lungimea rachetei este o caracteristică importantă deoarece o rachetă de tenis este utilă pentru returnarea mingilor mai joase și adaugă un plus de putere la serviciu. Pentru a nu le afecta manevrabilitatea, multe dintre rachetele de tenis mai lungi sunt cu mult mai ușoare decât cele cu o lungime standard. Cu cât lungimea unei rachete de tenis este mai mare, cu atât va crește și dinamica balansului.

EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou
Recomandări
EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou

În funcție de lungime, racheta de tenis se clasifică astfel:

 • Rachetă de tenis standard length – 68,57 cm;
 • Rachetă de tenis extended length – 69, 21 cm;
 • Rachetă de tenis extra length – peste 69,84 cm.

Cea mai bună rachetă de tenis în funcție de racordaj

Racordajul unei rachete de tenis este important deoarece deține două caracteristici principale: tensiunea cu care acesta este pus pe racheta de tenis și densitatea firelor pe suprafața de lovire a rachetei.Densitatea corzilor atât cele orizontale, cât și cele verticale aplicate pe suprafața rachetei, poate influența stilul de joc. În jocul de tenis, densitatea corzilor este denumită cu termenul general de string pattern (densitatea pattern-ului unui racordaj aplicat pe o rachetă de tenis, numărul de corzi ce rezultă în urma aplicării)

Există două tipuri de pattern-uri pe care le putem diferenția:

 • O rachetă de tenis cu o suprafață lejer racordată, cu spații mari între corzile orizontale și cele verticale, de tipul 16/18;
 • O rachetă de tenis cu o suprafață strâns racordată, de tipul 18/20.

Datorită efectului puternic de spin pe care îl generează, jucătorii profesioniști aleg deseori un pattern mai puțin dens, cel de tipul 16/18.

racheta de tenis. jucatori de tenis pe teren
Racheta de tenis – cum știi să alegi corect racheta pentru tenis

Cum știi să alegi racheta de tenis în funcție de mâner sau grip

Grosimea mânerului sau gripul, așa cum mai este denumită, trebuie aleasă atent deoarece, în caz contrar, poate avea efecte negative asupra jocului, dar și sănătății. O rachetă cu un mâner prea gros ori prea subțire pentru mâna jucătorului de tenis poate genera lovituri incorecte și dureri musculare. O mărime potrivită este atunci când jucătorul poate executa orice tip de lovituri corect și confortabil.

Mărimile standard ale mânerului rachetei de tenis, în sistemul european și cel american, măsurate pentru fiecare dimensiune sunt următoarele:

 • Mărime EU: L0, Mărime US: 4 inch, Lungime: 10,2 mm
 • Mărime EU: L1, Mărime US: 4 1/8 inch, Lungime: 10,5 mm
 • Mărime EU: L2, Mărime US: 4 1/4 inch, Lungime: 10,8 mm
 • Mărime EU: L3, Mărime US: 4 3/8 inch, Lungime: 11,1 mm
 • Mărime EU: L4, Mărime US: 4 1/2 inch, Lungime: 11,4 mm
 • Mărime EU: L5, Mărime US: 4 5/8 inch, Lungime: 11,8 mm

Cea mai folosită mărime de mâner de către jucătorii de tenis este L3.

Cum măsori mărimea mânerului rachetei de tenis?

Dacă introducând degetul arătător de la cealaltă mână, acesta va atinge într-o parte podul palmei iar în cealaltă parte va atinge vârful degetelor mâinii care ține racheta, atunci ai ales corect mărimea rachetei de tenis.

Cea mai bună rachetă de tenis – rigiditatea cadrului rachetei

În timpul contactului cu mingea, rigiditatea cadrului afectează în mod direct puterea rachetei. Un cadru rigid se îndoaie mai puțin, spre deosebire de un cadru mai flexibil, și se consumă mai puțină energie de la minge.
De asemenea, pe lângă putere, cadrul rachetei afectează controlul și confortul jucătorului. Un cadru rigid oferă un control mai bun, dar un confort mai scăzut, iar asta poate cauza un șoc la nivelul încheieturii mâinii, cotului și umărului. Spre deosebire de cadrul flexibil, cadrul rigid oferă un efect de spin mai scăzut din timpul pe care mingea îl petrece la nivelul racordajului.

Din ce material este o rachetă de tenis

Dacă la început, racheta de tenis era confecționată din lemn, în prezent sunt utilizate rachete confecționate dintr-o gamă variată de materiale moderne, menite să ofere cele mai bune lovituri. Iată și câteva exemple:

Rachete de tenis din materiale compozite

Compozitul este o combinație de materiale, mai exact rășini și fibre stratificate, în cazul rachetelor de tenis. Cel mai adesea folosit material în compozit este grafitul, folosit singur sau în combinație cu alte materiale precum fibra de sticlă, borul, kevlarul sau siliciul.

Rachete de tenis din aluminiu

În anii 1970, rachetele de tenis din metal erau făcute din aluminiu. Cel mai flexibil și puțin costisitor tip de aluminiu este aluminiul Bi-tubular și datorită faptului că oferă mai multă forță rachetei.

Rachete de tenis cu racordaj natural

Pentru racordajul rachetelor de tenis, încă de la început materialul folosit a fost intestinul de oaie. Și acum materialul este considerat o modalitate bună pentru atingerea performanței în tenis, însă acum racordajul provine din membrana seroasă a intestinelor bovinelor, chiar dacă este un material mai costisitor decât racordajul sintetic.

Rachete de tenis din fibre sintetice

În procesul de fabricare a racordajelor și gripurilor pot fi folosite și fibrele sintetice. Acestea sunt fabricate din poliester, nailon, keblar, multifilament sau orice alte combinații ale acestora. Materialele oferă o absorbție crescută a umidității și o amortizare bună.

Așadar, cea mai bună rachetă pentru tenis o alegi în funcție de caracteristicile de mai sus. Ține cont că o ramă de rachetă mai grea îți va asigura mai multă putere și mai puține vibrații, în timp ce o rachetă de tenis mai lungă va avea mai multă viteză și mai mult efect.

Bărbatul din TRECUTUL Ginei Pistol care a făcut-o să PLÂNGĂ la nuntă! Moment critic de faţă cu toată lumea
Playtech.ro
Bărbatul din TRECUTUL Ginei Pistol care a făcut-o să PLÂNGĂ la nuntă! Moment critic de faţă cu toată lumea
Carmen Harra, previziuni despre căsnicia Ginei Pistol cu Smiley. Ce șanse are mariajul lor: 'Singura...'
Viva.ro
Carmen Harra, previziuni despre căsnicia Ginei Pistol cu Smiley. Ce șanse are mariajul lor: 'Singura...'
Ce a descoperit dr. Suto la CT: M-am bucurat, pentru că această boală...
PUBLICITATE
Ce a descoperit dr. Suto la CT: M-am bucurat, pentru că această boală...
Cine a făcut-o să plângă pe Gina Pistol la propria nuntă. Tatăl vedetei, apariție surprinzătoare
FANATIK.RO
Cine a făcut-o să plângă pe Gina Pistol la propria nuntă. Tatăl vedetei, apariție surprinzătoare
Imagini șocante, surprinse la Reșița. Apele mătură totul în cale, iar mai multe mașini au fost luate pe sus | VIDEO
Știrileprotv.ro
Imagini șocante, surprinse la Reșița. Apele mătură totul în cale, iar mai multe mașini au fost luate pe sus | VIDEO
Filmul tragediei în care Marian şi Adelin, tată şi fiu, au pierit pe loc, după ce au intrat cu ATV-ul în stâlp. Mama murise acum două luni, de la o boală incurabilă
Observatornews.ro
Filmul tragediei în care Marian şi Adelin, tată şi fiu, au pierit pe loc, după ce au intrat cu ATV-ul în stâlp. Mama murise acum două luni, de la o boală incurabilă
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Orangesport.ro
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
La brațul cărui bărbat celebru, proaspăt divorțat, și-a făcut apariția Sore, la nunta lui Smiley! Noul cuplu i-a uimit pe toți!
Unica.ro
La brațul cărui bărbat celebru, proaspăt divorțat, și-a făcut apariția Sore, la nunta lui Smiley! Noul cuplu i-a uimit pe toți!
Horoscop 30 mai 2023. Peștii au idei noi și interesante despre cum să-și facă viața mai frumoasă și acestea sunt o sursă de bucurie
HOROSCOP
Horoscop 30 mai 2023. Peștii au idei noi și interesante despre cum să-și facă viața mai frumoasă și acestea sunt o sursă de bucurie