De îndată ce ai reușit să strângi economii care să-ți ajungă cât pentru măcar un an fără venituri, apare o provocare nouă. Banii se devalorizează cu câteva procente în fiecare an, fenomen pe care finanțiștii îl numesc „inflație”. Ultimii 10 ani în România dar nu numai au fost caracterizați de o inflație totuși redusă față de anii dinainte, cu o medie care a coborât la 2-3% și minime chiar în jurul lui zero. Reversul însă a fost că randamentul economisirii clasice, în depozite bancare și titluri de stat a ajuns la rândul său dezamăgitor de mic, cel mai adesea sub inflația oficială sau de cea percepută de fiecare în parte.

La extrema cealaltă, bursele și alte investiții speculative au văzut creșteri fără precedent, ceea ce era cumva de așteptat: când banii sunt „ieftini”, activele se scumpesc. Însă acest tip de investiții vin și cu riscuri pe măsură. Nu toate acțiunile au crescut, nu toate proiectele imobiliare s-au vândut, nu toate criptomonedele apărute pe piață au fost de succes și tot așa.

Pentru a ține pasul cu inflația și a înmulți banii în termeni reali, inevitabil va trebui să îți asumi riscuri. Provocarea este însă ca riscurile să fie suficient de bine controlate încât șansa de a pierde bani să fie cât mai mică iar atunci când totuși îi pierzi să nu pierzi foarte mulți. În lumea investițiilor, există trei principii de bază pe care ar trebui să le urmărești: calculul pe termen lung, adică cel puțin cinci ani; consecvența, ceea ce înseamnă să nu te sperii la orice mică fluctuație a pieței și diversificarea sau – cum se spune în termeni populari – să nu-ți pui toate ouăle în același coș. Iată mai jos o ierarhie a tipurilor de investiție în funcție de gradul de risc și de potențialul de profit (cele două merg mână în mână).

Depozitele bancare

Dacă ești mulțumit cu o dobândă sub inflație dar cu conservarea banilor într-un mod totuși cert și predictibil, cel mai simplu este să ții banii la bancă. În limita a 100.000 de euro, fiecare depozit este garantat de stat, dar nimic nu te împiedică să faci mai multe astfel de depozite, la mai multe bănci și chiar în mai multe țări, astfel încât să poți proteja sume de ordinul a multe milioane de euro.

Titlurile de stat

Strict teoretic, titlurile de stat ar fi trebuit să fie primele pe această listă, loc pe care îl ocupă în economiile dezvoltate – unde dobânzile sunt minuscule iar riscurile aproape că nu există. România este totuși considerată o piață mai riscantă, astfel că randamentele oferite sunt peste dobânzile bancare și foarte aproape sau adesea chiar peste rata inflației.

Obligațiunile

Obligațiunea este instrumentul care reușește să ofere aproape în mod constant randamente peste inflație, fie că este vorba de cele clasice, municipale sau corporative, fie de mai sofisticatele obligațiuni structurate. Acestea din urmă pot veni și cu avantajul că suma investită este garantată, astfel că singurul risc îl reprezintă pierderea dobânzii.

Fondurile mutuale

Atunci când vrei să îți asumi riscuri mai mari pentru profituri pe măsură dar totuși să nu ai grija fluctuațiilor de zi cu zi și preferi să îi lași pe profesioniști să balanseze riscurile, fondurile mutuale reprezintă opțiunea potrivită. Atenție, însă, ești deja pe un teritoriu periculos pentru că există întotdeauna riscul ca investiția să se ducă pe minus, chiar dacă rar se întâmplă ca pierderea anuală să fie mai mare de două cifre. Dacă fondul este unul de tip hibrid, care include atât acțiuni cât și obligațiuni, atunci oscilația plus-minus se reduce la un nivel care să nu-ți provoace emoții extreme, nici negative dar nici pozitive.

Acțiunile

Un potențial mult mai mare de câștig vine odată cu investiția în acțiuni, fie într-un portofoliu făcut de tine fie într-unul propus de un profesionist. Atenție, însă, potențialul de câștig de ordinul a zecilor de procente pe an vine și cu un risc pe măsură. Până acum piața a tot crescut, dar poate începe la fel de bine să scadă iar un crah bursier ruinător pentru toată lumea nu poate fi niciodată exclus.

Imobiliarele

Când este vorba de afaceri imobiliare, teoretic orice se poate întâmpla – fie că e vorba de dublare de la un an la altul, de stagnare sau de cădere abruptă a valorii. Scăderile nu sunt atât de dramatice ca în cazul burselor, dar se întâmplă ceva mai des, astfel că riscul per total este mai mare. Pe de altă parte, o investiție imobiliară aleasă înțelept are șanse mari să își păstreze măcar o bună parte din valoare indiferent de condițiile de piață.

Metale prețioase, Forex, Criptomonede

Dacă ești pregătit pentru senzații tari și speri să faci lucruri mari cu o investiție foarte mică, investițiile speculative de acest tip sunt calea de urmat. Nu există însă vreo știință aici (cu excepția cazului când deprinzi arta așa-numitului hedging) și totul este o loterie. Există un singur principiu călăuzitor pentru aceste cazuri: primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți iei „adio” de la bani sau, cu alte cuvinte, nu investi mai mult decât ești dispus să pierzi.

Poți încerca să găsești instrumentul potrivit dintr-o mulțime de opțiuni și pe Erste Asset Management

Înscrie-te și tu la cursurile de educație financiară de la Școala de Bani!

„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
PARTENERI - GSP.RO
„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
Andreea Raicu a pozat nud la 43 de ani. A arătat TOT: Andreea Esca ȘOCATĂ
Playtech.ro
Andreea Raicu a pozat nud la 43 de ani. A arătat TOT: Andreea Esca ȘOCATĂ
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Observatornews.ro
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Horoscop 16 mai 2021. Peștii sunt înclinați către bunăvoință față de cei dragi, poate chiar exagerează
HOROSCOP
Horoscop 16 mai 2021. Peștii sunt înclinați către bunăvoință față de cei dragi, poate chiar exagerează
Pedepsele primite de patru români din UK care au violat o tânără la Londra
Știrileprotv.ro
Pedepsele primite de patru români din UK care au violat o tânără la Londra
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
Telekomsport
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)
PUBLICITATE
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)