Minestrone

Ingrediente: 200 g fasole boabe albă, 200 g morcovi, 200 g cartofi, 150 g nap galben, 150 g ţelină, 150 g fasole verde, 100 g paste scurte (fusilli, penne), o ceapă mare, 3-4 căţei de usturoi, 250 g dovleac galben, o conservă (400 g) de roşii tocate în bulion, două linguri de pastă de roşii, două linguri de ulei de măsline, o frunză de dafin, 3 boabe de ienibahar, 4 linguri de busuioc tocat, o linguriţă de cimbru, sare, piper, apă, pătrunjel tocat.

Preparare: fasolea se lasă la înmuiat peste noapte în apă rece. Se curăţă şi se porţionează legumele: ceapa şi usturoiul se toacă, iar morcovii, cartofii, ţelina, napul şi dovleacul se taie cubuleţe mici. Într-o cratiţă adâncă se încinge uleiul şi se sotează ceapa şi usturoiul timp de 3-4 minute, până devin sticloase. Se adaugă fasolea boabe şi doi litri de apă. Se acoperă şi se fierbe la foc mic 30 de minute. Apoi se pun roşiile cu tot cu sucul din conservă, pasta de tomate, morcovii, napii, ţelina şi dovleacul. Se adaugă frunza de dafin, cimbrul şi ienibaharul zdrobit. Se acoperă şi se lasă să fiarbă încă 20 de minute. Se adaugă cartofii şi fasolea verde şi se lasă să fiarbă încă 15 minute, apoi se pun pastele. Se mai fierbe supa 10 minute sau până când fasolea este moale. La final se adaugă busuiocul şi se pun sare şi piper după gust. Înainte de servire se presară pătrunjel tocat.

Ton amenințător al Rusiei legat de acuzațiile de imixtiune în alegerile din România: „Recomandăm presei și politicienilor să nu ne implice”
Recomandări
Ton amenințător al Rusiei legat de acuzațiile de imixtiune în alegerile din România: „Recomandăm presei și politicienilor să nu ne implice”

Gogoşi

08-shutterstock_252199969

Ingrediente: 600 g făină, o linguriţă de sare, 5 linguri + o linguriţă de zahăr, 50 ml apă călduţă, 25 g drojdie proaspătă, coaja rasă de la o lămâie, 50 g margarină, două plicuri de zahăr vanilat, 250 ml apă minerală, 50 ml ulei + ulei pentru prăjit şi zahăr pudră pentru ornat.

Preparare: se pune puţină făină într-un vas şi în mijlocul ei se face o adâncitură. Acolo se toarnă apa, în care s-au dizolvat în prealabil sarea, linguriţa de zahăr şi drojdia. Se amestecă până se obţine un aluat ca de clătite. Se acoperă maiaua şi se lasă la dospit. După ce creşte, se adaugă coaja rasă de lămâie, restul de făină, cele 5 linguri de zahăr, zahărul vanilat, margarina topită şi apa minerală şi se frământă până se obţine un aluat omogen. Se adaugă şi uleiul şi se continuă frământarea. Se transferă coca într-un bol, se presară puţină făină peste ea, se acoperă şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul. Se răstoarnă pe suprafaţa de lucru tapetată cu făină şi se întinde în grosime de 1 cm. Se decupează cu un pahar şi se mai lasă la dospit 10 minute. Gogoşile se prăjesc în ulei încins, apoi se pudrează.

Penne cu ciuperci

08-shutterstock_324304841

Ingrediente: o cutie de penne (fără ou), 500 g ciuperci, o ceapă mare, 2-3 căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, o lingură cu busuioc uscat, sare, piper, ulei.

Miting pro-Europa în Piața Universității din București, cu 3 zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale
Recomandări
Miting pro-Europa în Piața Universității din București, cu 3 zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale

Preparare: se pun pastele la fiert în apă cu sare, potrivit instrucţiunilor de pe ambalaj. Între timp, ceapa şi usturoiul se curăţă şi se taie mărunt. Ciupercile se curăţă şi se taie cubuleţe. Într- o tigaie unsă cu puţin ulei se călesc ceapa şi usturoiul. Când capătă o culoare aurie se adaugă ciupercile şi se lasă câteva minute, până se înmoaie. Se potriveşte de sare şi piper şi se adaugă busuiocul. Se mai lasă să fiarbă, să se întrepătrundă aromele. Se adaugă pastele scurse şi se amestecă, apoi se adaugă pătrunjelul tocat.

Guacamole

08-shutterstock_340159415

Ingrediente: 3 avocado, două roşii mari, o ceapă, 4 căţei de usturoi, zeama de la o lămâie, 3-4 linguri de ulei de măsline, sare, pătrunjel.

Preparare: avocado se taie în două, se înlătură sâmburele, iar miezul se scoate din coajă cu o lingură, se taie cubuleţe şi se pune într-un bol. Se toarnă peste el puţină zeamă de lămâie, ca să nu oxideze. Se adaugă roşiile, ceapa şi usturoiul curăţate şi tăiate felii. Se sărează, se pune restul de zeamă de lămâie şi ulei de măsline. Se pasează cu blenderul. Se umplu cojile de avocado cu pasta obţinută şi se adaugă pătrunjel tocat. Se pot servi cu nachos (chipsuri de porumb) sau cu pâine prăjită.

Un profesor român de la Oxford crede că Rusia va intensifica atacul asupra României: „În următoarele 48-72 de ore suntem într-un pericol cum nu am mai fost niciodată”
Recomandări
Un profesor român de la Oxford crede că Rusia va intensifica atacul asupra României: „În următoarele 48-72 de ore suntem într-un pericol cum nu am mai fost niciodată”

Clătite cu mango

08-shutterstock_345783308

Ingrediente: o cană de apă minerală, o cană de făină, o lingură de zahăr, 50 ml ulei, două plicuri de zahăr vanilat, un praf de sare, o cutie de compot de mango.

Preparare: se amestecă făina cu zahărul, zahărul vanilat şi sarea, apoi se adaugă apa minerală şi uleiul, amestecând uşor cu telul. Trebuie să obţinem un aluat de consistenţa smântânii. După caz, se mai adaugă apă sau făină. Clătitele se coc pe ambele părţi, în tigaia unsă cu puţin ulei. Se scot fructele de mango din compot şi se taie cubuleţe. Se împachetează în clătite şi se leagă cu un fir de arpagic, apoi se toarnă peste ele sirop din compot.

Sarmale cu orez şi soia

08-shutterstock_365630309

Ingrediente: 2,5 kg varză acră, 800 g ciuperci, 300 g orez, 350 g morcovi, 500 g ceapă, o ţelină mică, 150 ml ulei, 100 g granule de soia, 3 felii de pâine, 200 ml bulion, 3 linguri de pastă de roşii, două legături de mărar, 3 frunze de dafin, o rămurică uscată de cimbru, o linguriţă de piper măcinat, sare.

Preparare: se fierbe soia în apă bine condimentată, se strecoară şi se lasă la răcit. Se pune orezul la înmuiat în apă călduţă. Se mărunţesc ciupercile şi ceapa (la robot sau cu cuţitul). Se rad morcovii şi ţelina. Se taie pâinea în cuburi mici, care se coc în cuptorul încins până se rumenesc uşor. Se desfac foile de varză şi se spală, iar cotoarele se scot şi se toacă (se pun deoparte, fiindcă vor fi aşezate, împreună cu foile de varză care se rup, pe fundul oalei şi deasupra sarmalelor). Se încinge uleiul într-o cratiţă şi se căleşte ceapa până devine sticloasă. Se presară sare şi se adaugă orezul înmuiat. Se amestecă bine. Se pun ciupercile, morcovii şi ţelina, pe rând, amestecând bine după fiecare. Se toarnă bulionul, se pun piper şi sare şi se adaugă soia, urmată de crutoanele de pâine. Se lasă la răcit, apoi se încorporează mărarul. Se amestecă totul foarte bine. Se umplu foile de varză cu această compoziţie, se rulează şi se aşază în oala tapetată cu varză mărunţită, cimbru şi frunze de dafin. Se pune pasta de roşii peste sarmale şi se completează cu apă, cât să treacă bine peste ele. La sfârşit, se mai pune un strat de varză tocată. Se fierb sarmalele 30-40 de minute, până se înmoaie varza.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Miting pro-democrație în București. Mii de oameni participă la un maraton civic despre libertate | LIVE
Știrileprotv.ro
Miting pro-democrație în București. Mii de oameni participă la un maraton civic despre libertate | LIVE
Halucinant! Cristela, soția lui Călin Georgescu, a declarat că femeile care își critică soții vor suferi de cancer: „Cele mai multe femei au cancer și tumori. Pentru că au exclus, au anihilat, au castrat bărbatul”
Viva.ro
Halucinant! Cristela, soția lui Călin Georgescu, a declarat că femeile care își critică soții vor suferi de cancer: „Cele mai multe femei au cancer și tumori. Pentru că au exclus, au anihilat, au castrat bărbatul”
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Cele 4 lucruri pe care să nu le faci de Sfântul Nicolae 2024. Se spune că vei fi lovit de ghinion dacă nu respecți această regulă
FANATIK.RO
Cele 4 lucruri pe care să nu le faci de Sfântul Nicolae 2024. Se spune că vei fi lovit de ghinion dacă nu respecți această regulă
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
Elle.ro
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
'Suntem văzuți ca o țară de nebuni!' Romina Gingașu, românca măritată cu moștenitorul Ferrari, cea mai dură reacție la adresa lui Călin Georgescu
Unica.ro
'Suntem văzuți ca o țară de nebuni!' Romina Gingașu, românca măritată cu moștenitorul Ferrari, cea mai dură reacție la adresa lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Călin Georgescu s-a întâlnit de două ori cu Dughin, omul care ne-a ameninţat că vom face parte din Rusia. Influenţa Moscovei la alegerile din România
Observatornews.ro
Călin Georgescu s-a întâlnit de două ori cu Dughin, omul care ne-a ameninţat că vom face parte din Rusia. Influenţa Moscovei la alegerile din România
Horoscop 6 decembrie 2024. Leii au la dispoziție o zi generoasă, cu o tendință clară de a reveni la gândurile bune și la intențiile frumoase
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2024. Leii au la dispoziție o zi generoasă, cu o tendință clară de a reveni la gândurile bune și la intențiile frumoase

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI