Înainte de 1989, fiecare început de an era marcat de o efervescentă înghesuială a unor artişti, nu puţini, de a omagia cuplul dictatorial. Elena Ceauşescu era născută pe 7 ianuarie, iar Nicolae pe 26 ianuarie.
Imediat după Revelion, odele, fie muzicale, literare ori plastice, începeau să curgă spre birourile celor doi sărbătoriţi. Printre ele, în 1983 a apărut şi un tablou ciudat pictat de Dan Hatmanu, în care Nicolae şi Elena Ceaușescu ciocnesc un pahar cu Ştefan cel Mare. Explicaţia este că, la acea vreme, lui Nicolae Ceauşescu îi plăcea să audă sau să vadă despre el că este un ”voievod între voievozii neamului”, adică un continuator al liniei conducătorilor de marcă ai românilor. Tabloul acesta este însă atât de ciudat încât autorul a trebuit să dea cu subsemnatul la Securitate pentru creaţia sa.
Dan Hatmanu (n. 31 octombrie 1926) este un pictor și grafician român. În prima parte a activității sale creatoare a executat portrete și peisaje într-o viziune realist-tradițională, pe care a abandonat-o mai târziu, în favoarea unei formule constructiviste cu rapeluri figurative și nuanțe umoristice.
Lucrări ale sale se găsesc în muzee din România: Muzeul Municipal din Huși, Muzeul de Artă din Iași, Muzeul de Artă din Piatra Neamț, Muzeul de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea, dar și în muzee și colecții particulare din străinătate: Rio de Janeiro, Valletta, Poitiers, Ciudad de Mexico, Praga, Franța, Italia, Israel, Grecia, Germania.
Unul dintre cele mai controversate tablouri a fost cel în care cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu ciocnește un pahar cu vin roșu cu domnitorul Ștefan cel Mare, care scoate din tablou o mână în care ține un pahar.
Citeşte şi:
VIDEO/A fost făcut public protocolul secret al vizitei lui Nixon în România! Ce a fost obligat să facă Ceauşescu