Caisele sunt fructele perfecte pentru dulceață, gem, marmeladă sau compot. Își păstrează forma și gustul dulce acrișor și pot fi consumate ca atare ori în diverse rețete de deserturi. Iată cum faci dulceață de caise.

Rețete pentru dulceață de caise

Dulceață de caise întregi

  • 1 kg de caise;
  • 1 kg de zahăr;
  • 60 ml zeamă de lămâie;
  • 240 ml apă.

Mod de preparare

Se aleg caise cât mai tari și ferme care se spală bine cu apă rece. Cu ajutorul unei tije metalice se scot sâmburii din interior fără să se strice forma caisei.

Într-un vas mare, suficient de mare cât să permită așezarea caiselor într-un singur strat, se pune zahărul, apa și zeama de lămâie. Se pune totul la foc și se lasă pentru aproximativ 10 minute, până când începe siropul să devină mai concentrat. După acest timp se adaugă și caisele în sirop și se mai lasă pentru câteva minute, până când ajung din nou în punctul de fierbere.

Dulceața se ia de pe foc, se acoperă vasul cu un capac și se lasă la temperatura camerei între 24 și 48 de ore, timp în care zahărul are timp să extragă apa din pulpa fructelor și acestea se întăresc.

După aceste ore, dulceața se pune din nou la fiert, la foc mic, și se mai lasă aproximativ 30 de minute. Nu se amestecă în dulceață deoarece s-au putea distruge fructele, ci doar se mișcă vasul din când în când pentru a nu se lipi dulceața de vas.

Abdulkadir Cam, turcul acuzat că a ucis-o pe Mirela Bîtfoi, pune crima pe seama bolii de care suferă: „Îi dau lacrimile când vorbește despre ea”
Recomandări
Abdulkadir Cam, turcul acuzat că a ucis-o pe Mirela Bîtfoi, pune crima pe seama bolii de care suferă: „Îi dau lacrimile când vorbește despre ea”

Pentru a verifica dacă dulceața este gata, pune o picătură mică de sirop pe o farfurie, iar dacă acesta este prea lichid, atunci mai așteaptă până se răcește și trasează o linie pe mijlocul lui. Dacă traseul desenat nu dispare imediat și se menține, înseamnă că dulceața este gata.

Dulceață din caise
Dulceață din caise

Dulceață de caise – rețetă simplă

  • 3 kg de caise fără sâmburi;
  • 2,400 gr de zahăr;
  • 2 pliculețe de sare de lămâie.

Mod de preparare

Caisele se spală bine cu apă rece și se pun într-un vas mare care să permită așezarea lor în straturi. Se adaugă un strat de caise, un strat de zahăr și se continuă până când ultimul strat este de zahăr. Vasul se pune la frigider și se lasă așa peste noapte.

A doua zi se adaugă sarea de lămâie peste caise și se pune vasul la foc pentru 30 de minute, timp în care se amestecă des pentru a nu se lipi dulceața de vas. După acest timp, se scot caisele din vas și se lasă la fiert doar siropul până acesta își mai scade din volum. Când siropul s-a închegat, se adaugă și caisele și se mai lasă pentru câteva minute pe foc.

General român, despre cel mai probabil răspuns al Israelului la atacul Iranului: „Nu vorbim de un război simetric, vorbim de o situație tensionată”
Recomandări
General român, despre cel mai probabil răspuns al Israelului la atacul Iranului: „Nu vorbim de un război simetric, vorbim de o situație tensionată”

Când dulceața este gata, se ia de pe foc și se pune în borcane curate și uscate. Se pun capacele deasupra și borcanele se întorc cu gura în jos până când se răcesc.

Dulceață de caise – rețetă clasică

  • 5 kg de caise;
  • 2,5 kg de zahăr.
  • Zeama de la 2 lămâi;
  • Un baton de vanilie.

Mod de preparare

Se spală caisele și se scot sâmburii, care nu se aruncă deoarece se folosesc mai târziu. Într-un vas mare se pun caisele, zahărul, zeama de la lămâie, 250 ml de apă și batonul de vanilie. Totul se pune la fiert pentru 50-60 de minute, dar se amestecă din când în când în compoziție pentru a nu se lipi.

Spre finalul fierberii, cu 10 minute înainte de a opri focul, se adaugă și sâmburii de caise zdrobiți în prealabil și se amestecă totul.

Când este gata, dulceața se ia de pe foc și se adaugă în borcanele curate și sterilizate. Se pun capacele și borcanele se întorc cu gura în jos până ce se răcesc.

Dulceață de caise fără zahăr

Ingredientele necesare pentru dulceața de caise:

  • 2,5 kilograme de caise cântărite fără sâmburi
  • 370 de grame de îndulcitor (pe bază de stevie sau de care aveti)
  • o lămâie

Mod de preparare dulceaţă de caise fără zahăr:

Spală caisele, curăţă-le de sâmburi şi pune-le într-o oală încăpătoare.

Israelul a decis să riposteze „în forță” împotriva Iranului, dar fără declanșarea unui război regional, anunță presa israeliană. Netanyahu a cerut o listă cu potențiale ținte
Recomandări
Israelul a decis să riposteze „în forță” împotriva Iranului, dar fără declanșarea unui război regional, anunță presa israeliană. Netanyahu a cerut o listă cu potențiale ținte

Pune caisele pe aragaz, la foc mic, amestecând din când în când, pentru a nu se prinde de fundul vasului.

După ce fructele au fiert bine, timp de 30 de minute şi s-au înmuiat bine, adaugă îndulcitorul. Dacă vrei ca dulceaţa ta să aibă o consistenţă fină poţi zdrobi fructele cu ajutorul blenderului După primele 30 de minute de fierbere este momentul să se adauge zeama de lămâie.

Lasă totul să fiarbă bine şi, pe parcurs, îndepărtează spuma care se formează. Când dulceața primeşte aspectul unei paste fluide este gata.

Toarnă totul în borcane bine spălate şi sterilizate. Înfiletează capacele şi întoarce borcanele cu gura în jos, pe capac. Ulterior, înveleşte borcanele cu pături groase şi lasă să se răcească, iar apoi depozitează-le în cămară.

Dulceață făcută din caise
Dulceață făcută din caise

Gem de caise

  • Un kg de caise fără sâmburi;
  • Un kg de zahăr.

Mod de preparare

Se spală caisele și se așează într-un vas încăpător care să permită așezarea unui strat de caise, a unui strat de zahăr și tot așa până când ultimul strat este de zahăr. Se acoperă vasul și se lasă așa pentru 12 ore. A doua zi se pune vasul pe foc și se lasă la fiert pentru 15 minute din momentul în care dă în clocot.

Gemul de caise este gata, se toarnă în borcane curate și se lasă să se răcească cu capacul întors în jos.

Marmeladă de caise

  • 3,5 kg de caise bine coapte;
  • 2 kg zahăr;
  • Zeama de la două lămâi;
  • Un baton de scorțișoară.

Mod de preparare

Se spală caisele, se îndepărtează sâmburii și se taie fiecare fruct în 4 sau 6 bucăți. Jumătate din compoziția de caise se mixează cu ajutorul unui blender și se pune peste restul de caise tăiate, zahărul, zeama de la lămâie și batonul de scorțișoară.

Se pune totul la fiert pentru aproximativ 15 minute, timp în care se amestecă periodic. După acest timp, se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se îndepărtează batonul de scorțișoară și se mixează întreaga compoziție.

Se pune din nou la fiert compoziția mixată, se amestecă continuu și se îndepărtează spuma imediat cum aceasta se formează. Marmelada de caise se fierbe timp de 1,5 ore.

Când este gata se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate, se închid capacele și se întorc cu capacul în jos pentru aproximativ o oră. După ce s-a răcit, marmelada de caise se păstrează într-un loc aerisit și răcoros.

Marmeladă de caise
Marmeladă de caise

Ce beneficii au caisele

Caisele sunt extrem de hrănitoare și au multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi digestia îmbunătățită și sănătatea ochilor. Caisele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv betacaroten și vitaminele A, C și E. Mai mult, sunt bogate într-un grup de antioxidanți polifenolici numiți flavonoizi, despre care studiile au dovedit că pot proteja împotriva bolilor, inclusiv a diabetului și a bolilor de inimă.

Flavonoidele principale din caise sunt acizii clorogenici, catehinele și quercetina.Acești compuși acționează pentru neutralizarea radicalilor liberi, care sunt compuși nocivi ce deteriorează celulele și provoacă stres oxidativ. Stresul oxidativ este legat de obezitate și multe boli cronice, cum ar fi bolile de inimă. Consumul de caise poate ajuta pielea.

Principalele cauze ale ridurilor și ale leziunilor pielii sunt factorii de mediu, cum ar fi soarele, poluarea și fumul de țigară. În special, puteți combate unele dintre aceste leziuni ale pielii printr-o dietă sănătoasă plină de antioxidanți, pe care le oferă caisele.

La fel ca majoritatea fructelor, caisele sunt în mod natural bogate în apă, ceea ce poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a temperaturii corpului, a sănătății articulațiilor și a ritmului cardiac. O cană (165 de grame) de caise proaspete feliate oferă aproape 142 ml de apă.

Vezi și: Caise – beneficii și curiozități. Rețete delicioase cu caise

Diferența dintre gem, dulceață, marmeladă și magiun

Dulceața este o pastă groasă din fructe adesea puse întregi și fierte cu zahăr timp îndelungat. Magiunul, pe de altă parte, este o pastă fină făcută din fructe gătite. Marmelada este un aliment tartinabil, de obicei obținut din extract de citrice și coaja acestora, care sunt fierte cu apă și zahăr. Dulceața, gemul, magiunul și marmelada sunt diferite tipuri de fructe conservate pe care le consumăm cel mai frecvent ca acompaniament la o serie de produse alimentare, cum ar fi pâinea și produsele de panificație. Cu toate acestea, diferența dintre gem, dulceață, marmeladă și magiun constă în ingredientele folosite, textura și metoda de preparare.

Surprinde-i pe ce dragi cu o dulceata de mure! Ai reteta!

Vezi mai multe rețete de gemuri și dulcețuri pentru iarnă

Sursă foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (16)

Manuela18   •   25.12.2023, 14:13

Retetele par foarte interesante si simplu de pregatit !

Daniel9090   •   08.12.2023, 12:50

Dulce, proaspătă, delicioasă si reconfortantă

Costica2023   •   08.12.2023, 11:57

Aromă dulce, preparată cu grijă, deliciu fructat pentru zile dulci și senine

Vezi toate comentariile (16)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Orașul viitorului, un eșec de proporții. Proiectul de miliarde de dolari din deșert, fără drumuri și mașini, nu se mai construiește
FANATIK.RO
Orașul viitorului, un eșec de proporții. Proiectul de miliarde de dolari din deșert, fără drumuri și mașini, nu se mai construiește
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
GSP.RO
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
Cel mai puternic laser din lume se află în România, foarte aproape de București. Investiția gigant s-a ridicat la 320 de milioane de euro
FANATIK.RO
Cel mai puternic laser din lume se află în România, foarte aproape de București. Investiția gigant s-a ridicat la 320 de milioane de euro
Patru avioane Typhoon ale Forțelor Regale Britanice ar fi zburat de la baza din România pentru a apăra Israelul de Iran
Știrileprotv.ro
Patru avioane Typhoon ale Forțelor Regale Britanice ar fi zburat de la baza din România pentru a apăra Israelul de Iran
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
Unica.ro
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Costel Corduneanu aştepta un transplant de mai mulţi ani. Medicii au încercat să îl salveze cu o inimă mecanică
Observatornews.ro
Costel Corduneanu aştepta un transplant de mai mulţi ani. Medicii au încercat să îl salveze cu o inimă mecanică
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
HOROSCOP
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
RECOMANDĂRI