Caisele sunt un fruct delicios, cu multe vitamine, fibre și antioxidanți. Consumul de caise are mai mai multe beneficii, inclusiv pentru sănătatea ochilor, a pielii și a digestiei. Proaspete sau uscate, caisele sunt ușor de adăugat la iaurt, salate și chiar feluri principale.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre cais
Caisul, ce are denumirea științifică de Prunus armeniaca sau Armeniaca vulgaris, este un pom fructifer, ce aparține de familia Rosaceae, genul Prunus. Caisul este originar din nordul și vestul Chinei și Asiei centrale, posibil, de asemenea, Coreea și Japonia.
Arbore de cais este de talie medie, cu o coroană largă și deasă. Frunzele au formă lanceolată, ușor zimțate pe margine. Florile sunt de tipul 5, de culoare albă sau roz. Fructul este o drupă cărnoasă, de culoare galben-portocalie.
Caisul nu este pretențios față de umiditate. Acesta valorifică bine apa din sol stocată pe timpul iernii. Este însă una din cele mai pretențioase specii pomicole față de lumină. Caisul se plantează pe cele mai luminate terenuri cu orientarea rândurilor pe direcție nord-sud. O atenție deosebită se acordă schemei de plantare, astfel încât pomii să nu se umbrească reciproc. Pomul se descurcă bine pe toate tipurile de sol, însă nu rezistă mulți ani pe soluri grele și umede.
Perioada optimă de plantare pentru cele mai multe specii de pomi fructiferi, inclusiv caiși, este toamna.
Beneficii și proprietăți ale caiselor
Caisele sunt extrem de hrănitoare și au multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi digestia îmbunătățită și sănătatea ochilor.
Valori nutriționale
În numai două caise – care au aproximativ 70 de grame – se găsesc următorii nutrienți:
- Calorii: 34
- Carbohidrați: 8 grame
- Proteine: 1 gram
- Grăsime: 0,27 grame
- Fibre: 1,5 grame
- Vitamina A: 8% din DZR
- Vitamina C: 8% din DZR
- Vitamina E: 4% din DZR
- Potasiu: 4% din DZR
Bogate în antioxidanți
Caisele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv betacaroten și vitaminele A, C și E.
Mai mult, sunt bogate într-un grup de antioxidanți polifenolici numiți flavonoizi, despre care studiile au dovedit că pot proteja împotriva bolilor, inclusiv a diabetului și a bolilor de inimă. Flavonoidele principale din caise sunt acizii clorogenici, catehinele și quercetina.
Acești compuși acționează pentru neutralizarea radicalilor liberi, care sunt compuși nocivi ce deteriorează celulele și provoacă stres oxidativ. Stresul oxidativ este legat de obezitate și multe boli cronice, cum ar fi bolile de inimă.
Mențin sănătatea ochilor
Caisele conțin mai mulți compuși esențiali pentru sănătatea ochilor, inclusiv vitaminele A și E
Vitamina A joacă un rol vital în prevenirea orbirii nocturne, o tulburare cauzată de lipsa de pigmenți ușori în ochi, în timp ce vitamina E este un antioxidant solubil în grăsimi care pătrunde direct în ochi pentru a-i proteja de daunele provocate de radicalii liberi, arată studiile.
În plus, betacarotenul – care conferă caiselor culoarea lor galben-portocalie – servește ca un precursor al vitaminei A, ceea ce înseamnă că organismul îl poate transforma în această vitamină. Alte carotenoide importante din caise includ luteina și zeaxantina. Găsite retină, acestea protejează împotriva stresului oxidativ.
Mențin sănătatea pielii
Consumul de caise poate ajuta pielea. Principalele cauze ale ridurilor și ale leziunilor pielii sunt factorii de mediu, cum ar fi soarele, poluarea și fumul de țigară. În special, puteți combate unele dintre aceste leziuni ale pielii printr-o dietă sănătoasă plină de antioxidanți, pe care le oferă caisele.
Vitaminele C și E, ambele găsite în acest fruct, vă pot ajuta pielea, arată studiile. În special, vitamina C protejează împotriva daunelor UV și a poluanților din mediu, prin neutralizarea radicalilor liberi.
În plus, această vitamină ajută la construirea colagenului, care conferă tenului elasticitate. Consumul unei diete bogate în vitamina C poate ajuta pielea să se vindece de daunele UV și să prevină ridurile.
Puternic hidratante
La fel ca majoritatea fructelor, caisele sunt în mod natural bogate în apă, ceea ce poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a temperaturii corpului, a sănătății articulațiilor și a ritmului cardiac.
O cană (165 de grame) de caise proaspete feliate oferă aproape 142 ml de apă.
Deoarece majoritatea oamenilor nu beau suficientă apă, consumul de fructe proaspete vă poate ajuta să vă atingeți nevoile zilnice.
Dacă sunteți deshidratat, volumul de sânge scade, forțându-vă inima să lucreze mai mult pentru a pompa sânge.
Rețete cu caise
Atât caisele proaspete, cât și cele uscate asigură o gustare sau o adăugare ușoară la masa preferată. Le puteți adăuga în dieta dv. într-o varietate de moduri, inclusiv:
- adăugate în amestec granola
- mâncate proaspăt ca gustare
- feliate și adăugate la iaurt sau salată
- utilizat în gemuri, conserve
- ca sos pentru carne, cum ar fi pui sau carne de vită
- adăugate la deserturi precum plăcinte, prăjituri și produse de patiserie.
Prăjitură cu caise
Ingrediente:
- 500 g caise
- 200 g zahăr
- două pliculețe zahăr vanilinat
- 200 g unt
- 5 ouă
- 1/2 pliculeț praf de copt
- 250 g făină
Mod de preparare:
Se amestecă untul cu zahărul și zahărul vanilinat. Se adaugă gălbenușurile și se amestecă bine. Se pun făina și praful de copt și apoi se adaugă albușurile bătute spumă. Se toarnă aluatul într-o tavă unsă cu ulei, se pun caisele tăiate în două și se coace 30 de minute. Se lasă să se răcească în tavă, se taie și se pudrează cu zahăr pudră.
Dulceață de caise
Ingrediente pentru dulceața de caise:
- două kilograme de caise
- 1,6 kilograme zahăr
- sucul de la o lămâie mare
- o lingură esență de migdale (opțional)
Mod de preparare:
Se spală bine caisele şi se aleg fructele coapte și parfumate, dar care sunt în stare bună, fără lovituri sau porțiuni stricate. Se scot sâmburii și, dacă dorim îi putem păstra, sparge și folosi miezul lor pentru un plus de aromă naturală de caise.
Într-o oală de aproximativ 7-8 litri se pun caisele cu zahărul şi zeama de lămâie, peste care se adaugă o cană de apă. Este important ca oala în care fierb caisele să fie înaltă, pentru că dulceața se va umfla și riscul să dea pe foc este destul de mare. Oala se pune la foc mic timp de aproximativ 50 de minute.
Atunci când facem dulceață de caise trebuie să amestecăm constant, dar cu mare atenție, pentru a nu zdrobi fructele.
Pentru a vedea când dulceața este legată, se pune o picătură din compoziția din oală pe o farfurioară şi dacă stă ca o bobiţă este gata. Dacă se întinde și este încă foarte fluidă, se mai lasă la fiert.
Cu 10 minute înainte de a lua oala de pe foc, se poate adăuga miezul sâmburilor de caise, îi vor da un gust special.
După ce s-a luat dulceaţa de caise de pe foc se mai lasă maximum 5 minute, iar mai apoi se va pune în borcane sterilizate. Acestea se întorc cu gura în jos până se răcesc.
Sursă – reteteunica.ro
Pulpe de pui în sos de caise
- 4 copane de pui
- 75 ml vin dulce
- un compot de caise
- 3 linguri ulei
- 50 g unt
- o legătură pătrunjel
- sare
- piper
- 200 g orez
- o salată verde
- o ceapă roşie
- un castravete
- zeamă de lămâie
- mărar
- rozmarin
Mod de preparare:
Se înţeapă copanele de pui cu furculiţa sau cu vârful unui cuţit şi se împănează cu unt şi cu rozmarin. Se condimentează cu sare şi piper, se stropesc cu ulei, cu vin dulce şi se bagă în cuptor.
Se scot caisele din compot, se scurg de zeamă şi se taie cubuleţe. Orezul se alege, se spală în câteva ape şi se pune să fiarbă în apă cu sare şi cu o lingură de ulei. După ce a fiert, se acoperă cu un capac şi se lasă să se înăbuşe.
Se spală salata verde, ceapa, castravetele şi mărarul, se taie ca pentru salată şi se condimentează cu sare, zeamă de lămâie şi ulei de măsline.
Cu 25 de minute înainte de a scoate copanele din cuptor, se pun cubuleţele de caise şi se amestecă cu sosul din tavă. După ce s-au rumenit, se servesc cu sos de caise şi cu garnitură de orez şi salată. Se ornează cu frunzuliţe de pătrunjel proaspăt.
Compot de caise
Ingrediente:
- un kg caise
- 200-220 g zahăr
- un litru apă
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
- 100 g vişine, merişoare sau alte fructe acrişoare
Mod de preparare:
Într-o oală de 3-4 l, se pun pe foc apa şi zahărul. Se amestecă să se dizolve zahărul şi se lasă să fiarbă până ce se leagă puţin, ca un sirop.
Între timp, caisele se spală, se curăţă de sâmburi şi se taie în jumătăţi. Se pun în siropul făcut şi se lasă să fiarbă la foc mic, până ce se înmoaie puţin. Se potriveşte la gust cu zeama de lămâie, se acoperă şi se lasă să se răcească, apoi se păstrează la frigider 1-2 ore.
Se pune în cupe transparente şi se ornează cu câteva fructe proaspete, puţin acrişoare.
Curiozități despre caise și sâmburii de caise
- Sâmburii de caise pot fi, uneori, cu gust puternic și amar. Se folosesc în rețete pentru gem de caise, biscuiți italieni și lichior Amaretto.
- Sâmburele de caisă este cunoscut pentru conținutul de amygdalin, o glicozidă toxic cyanogenica.
- Semințele sau sâmburii de caise cultivate în Asia Centrală și în jurul Mediteranei sunt atât de dulci încât acestea pot înlocui migdalele.
- În medie, un sâmbure de caisă conține aproximativ 0,5 mg de cianură. Un pachet de 250 de grame de sâmburi de caise conține cel puțin dublul dozei minime letale de cianură pentru un om adult.
- Cele mai mari culturi de caise se află în regiunea Malatya (Turcia) pe cursul superior al Eufratului.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!