MENIU CAUTĂ

EXCLUSIV. Care sunt riscurile expunerii prelungite la soare? Cum să mă protejez eficient că să nu fac riduri? Esteticianul Adina Alberts răspunde

Distribuie

Medicul estetician Adina Alberts răspunde cititorilor Libertatea la întrebările legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Astăzi, despre riscurile expunerii prelungite la soare și cum vă puteți proteja eficient că să nu faceți riduri?

Sezonul estival lasă o serie de urme pe tenul nostru, ridurile, petele şi porii deschişi sunt doar câteva dintre ele. Metodele de prevenire ale apariţiei ridurilor (prea timpuriu) au că numitor comun păstrarea calităţii pielii. Moştenirea genetică are un rol important, dar nu definitoriu. Factorii de mediu şi modul de viaţă sunt determinanţi în apariţia ridurilor.

Pielea este cel mai voluminos organ al corpului uman. Este de la sine înţeles că orice stare patologică care afectează organismul în totalitate, va lasă urme şi la nivelul pielii. Rolul esenţial al acestui organ este de protecţie faţă de factorii agresivi din exterior ( căldură, radiaţii, umiditate, substanţe toxice, etc).

Tegumentul este oglindă întregului organism. Pielea sănătoasă reflectă o stare generală de sănătate. Expunerea îndelungată şi necontrolată la oricare dintre factorii de mediu mai sus menţionaţi deteriorează calitatea pielii.

În sezonul estival următorii factori sunt implicaţi direct în accelerarea formării ridurilor:

expunerea îndelungată la radiaţii solare produce deterioarea colagenului din piele şi ridarea pronunţată, caracteristică, mai frecvenţa la persoanele cu tenul foarte deschis la culoare.
aplicarea cremelor corporale şi faciale în condiţiile în care temperaturile sunt crescute, duc la blocaje ale cailor naturale prin care se evacuează secreţiile pielii, şi apar coşuri, iritaţii, vezicule, etc
– temperaturile crescute cu umiditate scăzută determina deshidratarea organismului şi implicit a pielii, evaporarea rapidă a transpiraţiei şi ridare precoce.
curenţii de aer afectează pielea pentru că produc practic ”uscarea” acesteia.


Tavi Clonda, primul mesaj după ce a fost dat afară de la Kanal D. ”Îmi pare rău că nu am putut..” Cine i-a luat locul artistului în emisiune


O crema cu factor de protecţie, pentru a fi cu adevărat eficientă, trebuie aplicată în strat consistent. Crema în cantitate mare, închide porii şi blochează eliminarea transpiraţiei, de aceea pielea se supraîncălzeşte şi se deshidratează suplimentar.

Ideal ar fi să ne expunem la soare doar dimineaţă până în ora 10 şi după amiază după ora 16, aproximativ o ora pe zi. În acest mod nu avem nevoie de crema protectivă, nu îmbâcsim porii, nu supraîncălzim pielea, nu apar coşurile şi nici iritatiile. Iar de bronzat, ne bronzăm uniform, treptat, fără să agresionăm pielea în niciun fel.

Expunerea prelungită la soare poate determina modificări genetice, astfel că pot fi transmise astfel de gene modificate unui bebeluş care va avea aluniţe pe tot corpul chiar dacă nu s-a expus la soare deloc.

Regimul de viaţă şi alimentaţie este foarte important. Somnul suficient şi de calitate, lipsa stresului de orice fel, alimentaţie bogată în lichide şi fibre, şi lipsită în grăsimi de origine animală, lipsa fumatului, administrarea în cure de câte 2 săptămâni, de 2 ori pe an, de vitamine antioxidante (vit C, vit E), toate acestea vor întârzia apariţia ridurilor.

Citește și:

Medicul Adina Alberts va fi la dispoziția cititorilor Libertatea și va răspunde întrebărilor legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Scrie-i pe adresa de mail [email protected]

Dr. Adina Alberts

Dr. Adina Alberts

Citește mai multe despre Adina Alberts, Cancer, piele și soare pe Libertatea.

Comentarii